Nocturnă muzeală la MNAR
20 Septembrie 2016, 14:21
Muzeul Național de Artă al României vă invită vineri, 23 septembrie și sâmbătă, 24 septembrie 2016 să luați parte la programul Nocturnă muzeală, când sediul central și muzeele-satelit vor fi deschise până la orele 22.00.
În cadrul Nocturnei muzeale vor avea loc două conferințe:
- Argint și perle în pictura orientalistă, conferință suținută de dr. Carmen Tănăsoiu, specialist în Artă Veche Românească, vineri, 23 septembrie, orele 19.00, în expoziția Oglinzile Orientului.
Călători la Constantinopol și în Asia Mică, în Balcani, nordul Africii, Persia și, uneori, până în Extremul Orient, pictorii orientaliști surprind exoticul peisajului, al interioarelor și al atmosferei. Conferința prezintă bijuteriile expuse, dar și pe cele reprezentate în lucrările din expoziție. Se vor discuta modurile în care erau purtate, simbolistica lor, tehnica și modalitățile de realizare.
Pentru a participa la acest eveniment este necesar să faceți o rezervare prin e-mail la programari@art.museum.ro sau la telefon 021.314.81.19. Biletul de acces costă 10 lei și include vizitarea expoziției Oglinzile Orientului, deschisă până pe data de 25 septembrie 2016, la parterul Galeriei Naționale.
- Retorica unui gest, conferință susținută de dr. Mălina Conțu, muzeograf în cadrul Biroului de Artă Europeană și Artă Decorativă, sâmbătă, 24 septembrie, ora 19.00, în Galeria de Artă Europeană, în cadrul programului Opere în prim plan.
Conferinţa va porni de la povestea posturii personajului din tabloul lui Allan Ramsay (1713-1784) intitulat Portretul lui John Grey. Se va evidenția contextul care i-a dat naştere, în conexiune cu modelul clasic invocat şi cu locul portretului în ierarhia academică la final de secol al XVIII-lea.
Acest gen de portret ilustrează un moment important în codul comportamental din Anglia unei epoci dominate de interesul pentru trecutul clasic, dar preocupată în acelaşi timp să definească profilul omului modern. Deprinderea de a poza cu mâna în reverul vestei, derivată din statuara antică, se afirmă ca o emblemă a educaţiei şi conduitei alese în contextul unei discuţii mai ample asupra stilului acceptat de public. Ulterior, faptul că această postură s-a impus ca expresie a ţinutei nobile este dovedit cu strălucire de portretele lui Napoleon Bonaparte, precum şi ale multor figuri reprezentative din Imperiul habsburgic.
Înscrieri la: programari@art.museum.ro sau 021.314.81.19. Preț bilet: 10 lei.
***
Programul Nocturnei muzeale:
Vineri, 23 septembrie, veți putea vizita între orele 11.00 - 22.00: Galeria Națională și expoziția temporară Oglinzile Orientului.
Sâmbătă, 24 septembrie, veți avea ocazia să vizitați între orele 11.00 - 22.00: Galeria de Artă Europeană și muzeele- satelit ale MNAR: Muzeul Colecțiilor de Artă (Calea Victoriei 111), Muzeul K.H. Zambaccian (Strada Muzeul Zambaccian 21 A), Muzeul Theodor Pallady (str. Spătarului 22).
Ultima intrare în spațiile expoziționale se va face la ora 21.30.
Parteneri media ai MNAR:
RFI România, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Arhitectura, Igloo, Zeppelin