Noaptea Muzeelor revine în spațiul fizic - Sute de evenimente culturale și de experimente artistice organizate de Noaptea Muzeelor 2021
10 Iunie 2021, 12:15
București, 10 mai 2021
Sâmbătă, 12 iunie, Noaptea Muzeelor colecționează pentru public sute de evenimente unice, derulate în aproximativ 190 spații culturale din 73 localități din toată România.
Cu un program extins chiar și până dimineața, muzeele de stat și private, galeriile de artă și toate celelalte entități culturale participante definesc Noaptea Muzeelor 2021 ca pe un eveniment al inovației culturale și al curiozității, accesibil tuturor categoriilor de public.
Pe 12 iunie, marile orașe au pregătit zeci de de intervenții muzeale și artistice cu care publicul poate interacționa, de la expoziții și tururi ghidate, până la concerte, spectacole, lecturi, proiecții, festivaluri, expuneri de realitate virtuală și instalații de artă. Acestora li se adaugă evenimente multiple organizate de instituții de cultură din orășelele, comunele și satele României, precum cele din Bran, Brad, Călugăreni de Mureș, Ciucea, Colți, Comana, Feldioara, Mircești, Potlogi, Ruginoasa, Rupea, Ștefănești de Botoșani, Tămășeni, Todirești etc.
În București, 50 de muzee, galerii de artă, colecții, creativi, instituții publice de cultură și asociații, institute culturale, universități, coruri naționale, rezidențe, opere, festivaluri, expoziții surpiză, palate și case memoriale, biblioteci, cinema-uri, studiouri și cartiere creative sau artiști independenți ademenesc publicul la Noaptea Muzeelor. Pentru prima dată, cu ocazia Nopții Muzeelor, Primăria Municipiului București se deschide publicului larg, într-un eveniment care reunește două expoziții legate de istoricul clădirii Primăriei și al Bucureștiului, precum și la alte experiențe culturale. În Iași, Primăria dă o replică organizând trasee cu tramvaiele de epocă din colecție.
Ampla desfășurare de anul acesta – offline sau online - este disponibilă pentru consultare pe portalul Noaptea Muzeelor - https://noapteamuzeelor.org/, precum și pe canalele media ale instituțiilor implicate.
Organizatăanual de Rețeaua Națională de Muzeelor din România (RNMR) - membru al celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor Network of European Museum Organisations (NEMO) -, Noaptea Muzeelor se află la a XVII-a ediție. Și în țara noastră, evenimentul reprezintă un reper al interesului major al publicului față de lumea muzeală și industriile culturale, dar și măsura impactului pe care operatorii culturali îl au în societate.
Inițiat în urmă cu 17 ani de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este organizată anual pe plan european.
Toate evenimentele propuse în Noaptea Muzeelor se vor desfășura cu respectarea legislației în vigoare privind prevenirea COVID-19.
În anul 2020, în contextul pandemiei COVID-19, într-o perioadă extrem de dificilă la nivel mondial pentru sectorul cultural, peste 60 de muzee și operatori culturali din toată țara au sărbătorit Noaptea Muzeelor pe 14 noiembrie, prin evenimente culturale desfășurate în marea lor majoritate în mediul online.
*
Organizatori:Rețeaua Națională a Muzeelor din România, Noaptea Muzeelor
Partener media principal: Radio Guerrilla
Parteneri media: AGERPRES, Agenția de Carte, BD Historia, Bookhub, București FM, Bursa.ro, Catchy.ro, CAȚAVENCII, Comics Didactic, Fashion Premium Magazin, FEMEIA, IQool, I-tour, miscareaderezistenta.ro,Modernism.ro, MovieNews.ro, playU.ro, Radar de media, Radio Europa Liberă România, Radio România Cultural, RADOR, Revista Psychologies, Spotmedia.ro, Suplimentul de cultură, Uniunea Ziaristilor Români, Revista E-Zeppelin, Ziarul Metropolis, Zile și nopți