Ascultă Radio România Cultural Live

NOAPTEA EUROPEANĂ A MUZEELOR la Muzeul Național al Țăranului Român

11 Noiembrie 2020, 17:38

La Muzeul Național al Țăranului Român, de Noaptea Europeană a Muzeelor, sâmbătă, 14 noiembrie 2020, vă așteptăm să vizitați trei expoziții temporare și o proiecție în aer liber.


Anul acesta, expoziția permanentă va fi închisă, deoarece clădirea monument istoric din Șoseaua Kiseleff nu a reintrat, încă, în funcțiune.

Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: între orele 18.00 – 20.30 (ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)
Intrarea este liberă.

EVENIMENTE:

Expoziția De la aproape către departe. Cartografieri vizuale ale spațiului 2 Mai și Vama Veche
Deschisă la Sala Tancred Bănățeanu

Adverbe. Expoziția artiștilor vizuali Florin Ciubotaru și Andrei Ciubotaru
Deschisă la Sala Irina Nicolau

Expoziția temporară Selecții de toamnă, cu lucrări ale elevilor Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București
Deschisă la Sala Acvariu

Meseriași și negustori din Bucureștiul de-altădată, în curtea interioară

Proiecție de filme de scurtmetraj realizate în cadrul proiectelor La Fotografși Tokmeala, la Cinema Muzeul Țăranului – în aer liber, începând cu ora 18.00

Proiecție de film online: scurtmetraje realizate în cadrul proiectului La Fotograf, difuzare pe pagina de Facebook Muzeul Național al Țăranului Român, începând cu ora 19.00


***

Măsuri sanitare și sugestii de vizitare a expoziției


În sălile de expoziție este permisă prezența a maximum 20 de persoane simultan, iar în curtea exterioară, se va permite prezența unui număr de maximum 100 de persoane, cu respectarea regulilor de distanțare.

Purtarea măștii este obligatorie pentru personalul muzeului și pentru vizitatori.

Accesul în săli va fi permis după ce vizitatorii își vor dezinfecta mâinile la distribuitorul de gel hidroalcoolic.

În expoziții, vizitatorii sunt rugați să păstreze, între ei, distanța fizică de 2 m.






DE LA APROAPE CĂTRE DEPARTE.
Cartografieri vizuale ale spațiului 2 Mai și Vama Veche
15 octombrie – 15 noiembrie 2020, Sala Tancred Bănățeanu


Subiectul 2 Mai și Vama Veche a fost explorat în ultimii 20 de ani din mai multe perspective. S-au scris romane, biografii, articole estivale, povestiri, dar și cercetări academice: disertații (cu nuanțe) etnografice, antropologice, economice și istorice. Astfel, cele două sate nu mai sunt demult simple așezări la malul mării, ele având un caracter aparte în peisajul litoralului românesc, mai dificil de încadrat, dar interesant de cercetat. Expoziția De la aproape către departe. Cartografieri vizuale ale spațiului 2 Mai și Vama Veche continuă, într-un mediu diferit de cel al cercetării de doctorat a cărei prelungire este, și anume studiul realizat de Iuliana Dumitru despre narațiunile și mitologizarea acestui spațiu. Pornind de la legătura afectivă cu zona, fiind născută și crescută la 2 Mai, curatoarea adaugă un strat vizual cercetării narative deja întreprinse.

Expoziția prezintă lucrări de pictură, grafică, sculptură, ceramică, fotografie, realizate de artiști din generații diferite: Geta Brătescu, Nicolae Comănescu, Irina Crivăț, Constantin Pacea, Ion Pacea, Cristian Pepino, Silvia Radu, Simona Runcan, Viorel Simionescu, Anamaria Smigelschi, Adrian Maftei, Lucia Maftei, Alexandru Maftei, Ovidiu Marcu, Constanța Stratulat. Vor mai fi prezentate două materiale filmate, documentarul antropologic al Mirunei Tîrcă și filmul poetic al Adei-Maria Ichim. Design-ul expozițional este realizat de Alex Axinte.

Lucrările sunt realizate în perioada 1960 – 2015 și reprezintă explorări ale spațiului 2 Mai și Vama Veche, localități cunoscute publicului larg, pentru că, în perioada comunistă, erau locurile preferate ale boemei intelectuale, locuri alternative turismului de masă și orarului fix, ce le-au permis celor care veneau aici să beneficieze de o anumită libertate, propice creației artistice. Expoziția are ca scop schimbarea felului în care ne raportăm la un spațiu, cunoscut doar printr-o anumită prismă, aceea de destinație în principal pentru vacanțe auto-organizate. Pe lângă lucrările artistice și documentare vor fi incluse materiale de arhivă, artefacte și obiecte de uz cotidian, ce vor încerca să ofere un portret mai amplu al unui spațiu care este și unul al locuirii, nu doar al vizitării sezoniere. Astfel, prin varietatea materialelor prezentate, expoziția se va înscrie în seria expozițiilor de cercetare organizate de tranzit.ro/București, care contextualizează lucrările de artă, integrându-le într-un discurs cultural și social mai larg.


O expoziție organizată de tranzit.ro/București
Curatoare: Iuliana Dumitru

Obiecte împrumutate de:
Alexandra Naum, Didița Rață, Elena Dumitru, Florentina Cornea, Florina Rață, Lenuța Dragomir, Lenuța Sandu, Liliana Ivan, Liliana Tudose, Maria Feodorof, Maria Ghelbere, Marian și Cristina Rață, Olga Naum, Saide Velișa, Silvia Cubaniț, Titu Constantin, Toma Niculae, Pescăria 2 Mai (Stănică Georgian), Valentina Banu, Tudosoiu Florin, Valentin Matei.

Design grafic: Eduard Constantin
PR: Cristina Zanfirescu
Consultanță curatorială: Raluca Voinea
Redactare texte și traduceri: Dana Andrei
Texte publicație: Andreea Berechet-Ionescu, Paul Breazu, Iuliana Dumitru, Ruxandra Petrinca

Parteneri: Centrul de Cercetare în Studiul Imaginii (CESI), Ivan Gallery

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Partenerul principal al tranzit.ro este Fundația ERSTE.


ADVERBE
Expoziția artiștilor vizuali Florin Ciubotaru și Andrei Ciubotaru
5 – 29 noiembrie 2020, Sala „Irina Nicolau”


Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă să vizitați, la Sala „Irina Nicolau”, expoziția Adverbe, a artiștilor vizuali Florin Ciubotaru și Andrei Ciubotaru.

Generic vorbind a te manifesta este o condiție a existenței viului, este o dorință a individului de a se afirma ce nu poate fi evitată. Lucrările aparțin inițial intimității autorului. Acest proces odată realizat nu rezistă mult în singurătate, el trebuie perceput și de alții cu întâmpinări polemice, analize, contraziceri, argumentări. Expunându-te, intri în comentariul lumii, mai adaugi o opinie la diversitatea gândirii.

În formula actuală am ales să-l invit pe fiul meu Andrei, mi-a fost mai ușor să hotărăsc, cunoscându-i poziția față de realitate și felul cum gândește. Ceea ce este în aparență real întinde capcane. Rolul artistului este să arate ce nu se vede.

Cât privește graba de a te localiza și de a te numi într-un stil, recomand să mai așteptăm, aceasta se va afla după o perioadă mai îndelungată dintr-un ansamblu reprezentativ.

Florin Ciubotaru, artist vizual


Expoziția va putea fi vizitată la Sala „Irina Nicolau”, până pe 29 noiembrie 2020,de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00. Lunea este închis.

Prețul biletului: adulți - 8 lei; pensionari - 4 lei; elevi și studenți, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau ușor - 2 lei

SELECȚII DE TOAMNĂ
Expoziție realizată de elevii Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București
10 – 29 noiembrie 2020, Sala Acvariu

Expoziția SELECȚII DE TOAMNĂ este realizată de elevii Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București și prezintă o varietate de stări sufletești și ipostaze ale contextului contemporan filtrate prin prisma experiențelor personale. Ne sunt prezentate lucrări diverse atât ca tehnică, cât și ca abordare estetică și plastică. Tinerii artiști dezvăluie în lucrările lor preocupările generației actuale și propun un nou registru de teme în contextul artei contemporane. Expoziția încurajează spiritul critic, imaginația, și dovedește că viitoarea generație de artiști este încrezătoare și optimistă, iar arta mai are multe aspecte de dezvăluit.

Expoziția va putea fi vizitată la Sala Acvariu, până pe 29 noiembrie 2020, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00. Lunea este închis.

Intrarea este liberă.

MESERIAȘI ȘI NEGUSTORI DIN BUCUREȘTIUL DE-ALTĂDATĂ
13-15 noiembrie 2020, între orele 10.00 – 18.00


Asociația Urban Events și Muzeul Național al Țăranului Român vă invită de vineri până duminică la evenimentul Meseriași și negustori din Bucureștiul de-altădată – expoziție cu vânzare de produse din gospodăria țărănească, obiecte meșteșugărești și obiecte de colecție.


Prin această expoziție se urmărește aducerea în atenția publicului a obiceiurilor și tradițiilor din satul românesc și din Bucureștiul istoric, oferindu-i un program de demonstraţii meşteşugăreşti, gastronomie tradițională, prezentarea unor obiceiuri și obiecte urbane din Bucureștiul de-altădată, fiind un eveniment cu intrare liberă.

Adunând laolaltă producători, meseriași, negustori și creatori de meșteșug tradițional sau urban se dorește interconectarea publicului urban cu istoria recentă și îndepărtată a Bucureștiului și a satului românesc, cu poveștile, obiectele și obiceiurile locuitorilor din diferite perioade, cât și reinterpretarea motivelor tradiționale românești în context urban prin meșteșuguri și colecții particulare de artă țărănească (obiecte din gospodăria țărănească, ceramică, țesături, port tradițional din diferite zone etnografice, expoziții de costume populare) și urbană (tablouri, patefoane, mobilier de epocă, bijuterii și accesorii).

Se vor regăsi preparate din bucătăria tradițională românească, fiind un spațiu unde se pot încerca și degusta produse tradiționale românești preparate după rețete vechi, – zacuște, dulcețuri, siropuri, produse apicole, preparate culinare la fața locului – sarmale, fasole, varză, tochitură, borș de pește, plăcinte, vin, țuică, poale-n brâu, cozonac.

Sâmbătă, 14 noiembrie, cu ocazia Nopții Europene a Muzeelor, vă așteptăm la eveniment până la ora 20.30.

Vă rugăm să manifestați responsabiliate față de voi și cei din jurul vostru, să respectați distanțarea socială și să purtați mască! Condițiile de vizitare sunt afișate în cadrul evenimentului. Intrarea se face prin Strada Monetăriei, iar ieșirea prin B-dul Ion Mihalache .


Organizator: Asociația Urban Events
https://www.facebook.com/ptaraneasca



A murit folkistul Marius Baţu
Muzică-Dans-Arte 23 Noiembrie 2024, 13:00

A murit folkistul Marius Baţu

Marius Bațu (n. 30 octombrie 1959, Constanța) a fost un interpret român de muzică folk care s-a remarcat în lumea...

A murit folkistul Marius Baţu
Weekend cultural - Recomandări pentru 22-24 noiembrie
Muzică-Dans-Arte 22 Noiembrie 2024, 14:40

Weekend cultural - Recomandări pentru 22-24 noiembrie

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend....

Weekend cultural - Recomandări pentru 22-24 noiembrie
Cum au sărbătorit românii Crăciunul, de-a lungul generațiilor . Art Safari lansează o nouă expoziție, „Cele mai frumoase tradiții”
Muzică-Dans-Arte 22 Noiembrie 2024, 12:19

Cum au sărbătorit românii Crăciunul, de-a lungul generațiilor . Art Safari lansează o nouă expoziție, „Cele mai frumoase tradiții”

  Din 28 noiembrie, se deschide la Art Safari expoziția „Cele mai frumoase tradiții”, curator Cristian...

Cum au sărbătorit românii Crăciunul, de-a lungul generațiilor . Art Safari lansează o nouă expoziție, „Cele mai frumoase tradiții”
Cum să te ratezi cu demnitate de Octav Gheorghe. Prezentare și autografe la Cărturești Iași, pe 25 noiembrie. O dezbatere despre campaniile publicitare și politice
Muzică-Dans-Arte 22 Noiembrie 2024, 12:09

Cum să te ratezi cu demnitate de Octav Gheorghe. Prezentare și autografe la Cărturești Iași, pe 25 noiembrie. O dezbatere despre campaniile publicitare și politice

Luni, 25 noiembrie 2024, de la ora 18.30, Curtea Veche Publishing lansează volumul Cum să te ratezi cu demnitate de Octav...

Cum să te ratezi cu demnitate de Octav Gheorghe. Prezentare și autografe la Cărturești Iași, pe 25 noiembrie. O dezbatere despre campaniile publicitare și politice
Pictura prinde viață pe scena Muzeului Național de Artă Timișoara! Tablouri vivante - „Caravaggio – pictorul luminii”- Spectacol în Sala Baroc a MNArT
Muzică-Dans-Arte 22 Noiembrie 2024, 12:07

Pictura prinde viață pe scena Muzeului Național de Artă Timișoara! Tablouri vivante - „Caravaggio – pictorul luminii”- Spectacol în Sala Baroc a MNArT

În perioada 27 noiembrie - 1 decembrie 2024, Muzeul Național de Artă Timișoara vă invită la spectacolul intitulat...

Pictura prinde viață pe scena Muzeului Național de Artă Timișoara! Tablouri vivante - „Caravaggio – pictorul luminii”- Spectacol în Sala Baroc a MNArT
Melodie Dor Magie – mezzosoprana Ruxandra Donose și pianistul Sergiu Tuhuțiu într-un turneu de sărbători… acasă
Muzică-Dans-Arte 22 Noiembrie 2024, 10:08

Melodie Dor Magie – mezzosoprana Ruxandra Donose și pianistul Sergiu Tuhuțiu într-un turneu de sărbători… acasă

  În luna decembrie 2024 , mezzosoprana Ruxandra Donose , o voce apreciată pe marile scene de operă ale lumii, va...

Melodie Dor Magie – mezzosoprana Ruxandra Donose și pianistul Sergiu Tuhuțiu într-un turneu de sărbători… acasă
Legendara actriță Alexandrina Halic revine pe scenă alături de pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor pe 7 decembrie
Muzică-Dans-Arte 22 Noiembrie 2024, 09:18

Legendara actriță Alexandrina Halic revine pe scenă alături de pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor pe 7 decembrie

Scena intimă a Teatrului ACT  va găzdui pe  7 decembrie  un spectacol dedicat întregii familii,...

Legendara actriță Alexandrina Halic revine pe scenă alături de pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor pe 7 decembrie
Violoncellissimo în turneu la Budapesta, pe 27 noiembrie şi Beijing, pe 5 decembrie
Muzică-Dans-Arte 22 Noiembrie 2024, 00:26

Violoncellissimo în turneu la Budapesta, pe 27 noiembrie şi Beijing, pe 5 decembrie

Celebrul ansamblu Violoncellissimo va evolua pe 27 noiembrie 2024 pe scena Teatrului Național de Dans din Budapesta şi pe 5...

Violoncellissimo în turneu la Budapesta, pe 27 noiembrie şi Beijing, pe 5 decembrie
Ascultă live

Ascultă live

10:00 - 12:00
Cu minte de weekend
Ascultă live Radio România Cultural
10:05 - 13:00
DIMINEŢI CU SOARE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
10:00 - 12:00
SLUJBA RELIGIOASĂ
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
10:03 - 13:00
Weekend împreună
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru