NOAPTEA ALBĂ A GALERIILOR NAG#15
05 Noiembrie 2021, 11:02
Pe 13 noiembrie, de la ora 13:00, ediția NAG#15 București poate fi vizionată exclusiv online pe www.noapteagaleriilor.ro și pe pagina de Facebook a evenimentului.
Publicul va găsi acolo în premieră o variantă online cu caracter documentar a Nopții Albe a Galeriilor, un rezumat al expozițiilor care ar fi participat în mod normal la ediția offline a NAG#15, care s-a desfășurat anul acesta doar în orașele care au putut organiza evenimente publice în contextul pandemiei. Evenimentul online NAG#15 București a documentat video aceste spații, iar începând cu data de 13 noiembrie, ora 13:00, puteți viziona acest periplu cultural documentar prin 48 de spații ale scenei de artă contemporană a capitalei.
Pentru programul actualizat al galeriilor și spațiilor prezentate în această ediție documentară vă rugăm să accesați link-urile menționate în pagina fiecărui proiect pe site-ul noapteagaleriilor.ro.
Noaptea Albă a Galeriilor a fost și va rămâne un eveniment cu acces gratuit pentru public care susține necesitatea accesului pentru publicul larg de cultură și medierea conținutului cultural pentru formarea unei societăți cu adevărat contemporane.
Facebook event: https://fb.me/e/4kA9UVECK
Proiecte speciale NAG#15
Deja tradiționalele proiecte speciale NAG sunt și ele nelipsite din această ediție. ProiectulOUTSIDE HISTORIES#3continuă seria de intervenții in situ realizate de artiști invitați să își aducă contribuția în palimpsestul imaginar al istoriilor suprapuse pe zidurile grădinii Rezidenței BRD Scena9. În acest an, invitat excepțional este Alexandru Rădvan, unul dintre cei mai remarcabili artiști români din generația 2000. Al doilea invitat este Robert Obert, un artist care în acest an și-a lăsat semnătura pe o mulțime de murale și intervenții, în spațiul urban bucureștean și nu numai.
Alexandru Rădvan (n.1977, București) este pictor și predă în cadrul Departamentului Pictură al UNARTE. Reprezentat de galeria AnaidArt. Instagram: @alexandruradvan
„Simt nevoia să văd mereu ochi, fețe, portrete care să apară din ziduri, giganți liniștiți (pentru moment)...În imaginația mea tot orașul mi se oferă, iar eu populez toate suprafețele care mă cheamă cu personaje enorme, sculptate, pictate și astfel totul devine minunat.” - Alexandru Rădvan
OBERT este copilul cyberpunk-ului, prezent în spațiul public prin lucrări care, dincolo de primul strat stilistic de percepție, propun căutări în subconștient și invită la introspecție, printre cabluri, ochelari ciudați și circuite integrate în personajele sale.
Plecând de la o bricolare anterioară a registrelor vizuale existente din spațiul Rezidenței BRD Scena9, cea de-a doua intervenție a artistului urban (Robert) OBERT vine în două valuri. Primul este un facelift al lucrării existente care a suferit efectele intemperiilor, dând accente noi asupra muralului, iar cel de-al doilea este o abordare freestyle asupra unei porțiuni încă neatinsă în grădina Rezidenței, urmând modelul de istorii transformate și recontextualizate, cu spiritul și mentalul acumulat în prezent de artist. Rezultatul devine astfel, în tandem și cu celelalte noi apariții din cadrul programului OUTSIDE HISTORIES, o parte integrată în ceea ce s-ar putea numi un narativ complex construit din diversitatea registrelor vizuale ale artiștilor care au intervenit în spațiu.
Facebook event: https://fb.me/e/4e3Go9dmg
Al doilea proiect special, CADAVRE EXQUIS / NAG RETROSPECT a lansat o invitație tuturor artiștilor care în ultimii 14 ani au contribuit la imaginea cameleonică a fiecărei ediții a Nopții Albe a Galeriilor de a se preta celebrului experiment suprarealist, iar contribuțiile lor să genereze un vizual accidental.
Îi listăm aici și încă o dată le adresăm mulțumiri pentru contribuția magică pe care au avut-o la acest eveniment: Ciprian Dicu - NAG#1 / NAG#2, Ogilvy creative team (coordonați de Dani Macarie) – NAG#3, Aitch Heliana & Saddo Raul, The Oilers Crew, Milos Jovanović – NAG#4, Sorina Vazelina – NAG#5, Iulia Groves, Andy Sinboy – NAG#6, Veronica Solomon – NAG#7, Mircea Pop – NAG#8, Marwan – NAG#9, Răzvan Cornici – NAG#10, NAG#11, NAG#12, NAG#13, Sașa Lazăr – NAG#14, împreună cu restul echipei creative a NAG și a colaboratorilor: Cătălin Matei / Sillyconductor – creație spot audio NAG#7, NAG#8, NAG#9, NAG#10, NAG#11, NAG#12, NAG#13, NAG#15, Adrian Agheniței – spot video NAG#10, Șerban Jipa – NAG creative crew - design web noapteagaleriilor.ro 2010-2021, animație spot NAG#11, NAG#12, NAG#13, NAG#14, Alexandra Blidaru – NAG creative crew, grafică & DTP.
Ansamblul acestor elemente va fi expus în spațiul A5 Studio Space până la finalul lunii noiembrie în cadrul programului ART on DISPLAY, un concept inițiat în 2014 de către Asociația Ephemair, care prezintă intervenții de artă contemporană în vitrinele mai multor spații pietonale.
Facebook event: https://fb.me/e/eqcnsdmOG
Un al treilea proiect special produs pentru această ediție aniversară a NAG este dedicat kinema ikon - cel mai longeviv grup de artă experimentală din România, și va putea fi văzut în București începând cu 26 noiembrie.
Expoziția kimæra produsă de Asociația Ephemair și co-finanțată de Fundația9 a fost singurul proiect special NAG care a fost prezentat în format offline în cadrul evenimentului NAG Național în orașul Arad în weekendul 15-16-17 octombrie. kimæra este o metainstalație interactivă colectivă a artiștilor gH, Bogdanator, Alex Halka și reVoltaire, care a fost expusă în perioada 15.10 - 01.11.2021 la Muzeul de Artă Arad, în cadrul MAFA8 - Media Art Festival Arad și care va fi itinerată între 26.11.2021 și 23.01.2022 la Rezidența BRD Scena9 din București.
Facebook event: https://fb.me/e/1Mf48s3eG
Noaptea Albă a Galeriilor este un eveniment inițiat în 2007 la București de către Asociația Ephemair și din 2016 în țară, în parteneriat cu organizații locale din alte orașe.
***
Noaptea Albă a Galeriilor / NAG București și proiectele speciale NAG#15 CADAVRE EXQUIS NAG#15 și OUTSIDE HISTORIES #3 incluse în acest program sunt co-finanțate de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului București – Oraş deschis 2021.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro