Muzeul Memoriei: Iași, capitală supraaglomerată – Descoperă universul orașului acum o sută de ani!
11 Mai 2018, 15:50
Pe 14 mai 2018, de la ora 14:00, la CUIB (Str. Gavriil Musicescu, nr. 14), adâncește-te în universul Iașilor de acum o sută de ani. În contextul aniversării Centernarului Marii Uniri va avea loc lansarea celei mai recente inițiative a Muzeului Memoriei: Iași, capitală supraaglomerată.
Descoperă prin selecția de mărturii, articole din ziare și amintiri un oraș în război, prins între încercarea păstrării normalității cotidiene și incertitudinea zilei de mâine.
În aceeași zi, vom explora împreună importanța trecutului și a amintirilor printr-o discuție moderată de Teodora Popescu și Raluca Bejenariu, fondatoarele asociației În Dialog.
Telefonul Amintirilor – o capsulă a timpului
Începând cu ora 14, echipa Muzeului Memoriei va prezenta Telefonul Amintirilor, o instalație inedită care va reda universul sonor al unui oraș de acum o sută de ani, Iași, o capitală de război supraaglomerată! Acesta conține o selecție de mărturii, articole din ziare, memorii, care creionează o perspectivă mai amplă asupra unui eveniment marcant, Primul Război Mondial.
Telefonul Amintirilor funcționează și ca o capsulă a timpului: ai ocazia să îți trimiți un mesaj pe care să îl primești peste un an. Ce nu ai vrea să uiți azi? Ridică receptorul și înregistrează-ți amintirea!
Fii parte din Muzeul Memoriei
Lansat in iulie 2017, Muzeul Memoriei este, în primul rând, un loc al amintirilor în care trecutul se unește cu prezentul pentru a căuta în istoria fiecăruia perspective noi, uitate sau ignorate.
Muzeul Memoriei își propune ca prin imaginile, sunetele și cuvintele strânse să ridice o întrebare: suntem propria memorie care se naște din cursul și pe parcursul istoriei gândite și trăite?
Dacă vrei și tu să faci parte din Muzeul Memoriei, trebuie doar să aduci în ziua evenimentului materialele cu care ai vrea să-l completezi: documente, amintiri, fotografii sau cărți poștale. Echipa de experți a muzeului le va prelucra, digitaliza și returna în aceeași zi. Ulterior, ele vor fi valorificate în mediul online pe www.muzeulmemoriei.ro.
Facebook event:
https://www.facebook.com/muzeulmemoriei/
Un proiect creat de Asociația Punctart și cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Parteneri: CUIB, Hubrica, Fundația Păpădia, În Dialog, Muzeul Municipal Iași, Centrul de Excelență în Studiul Imaginii (CESI), Muzeul Municipiului București, Muzeul Național al Literaturii Române, Fundația Principesa Margareta prin Telefonul Vârstnicului, A.R.C.E.N
Parteneri media: Agerpres, „Suplimentul de cultură”, Viva FM.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Asociația Punctart este un demers cultural pornit în 2015 de o echipă multidisciplinară de artiști. Punctart dezvoltă programe culturale și educaționale destinate tinerilor care cercetează relația dintre artă și comunitate prin utilizarea noilor tehnologii.