MUSIC SHOW cu ADRIAN BERINDE – 29 aprilie 2017
17 Ianuarie 2019, 08:46
Compozitor, interpret al propriilor piese, poet, pictor. Şi un interlocutor minunat!
Interviul epic înregistrat în tihna biroului a fost diferit de toate prezenţele sale „în direct” la Radio România Cultural. ADRIAN BERINDE te percepe şi îţi dialoghează aparent cu lejeritate, întotdeauna „în straturi”, pe masura priceperii şi cuprinderii tale.
Recunosc, am un obicei care poate părea (unora) incomod: întotdeauna privesc interlocutorul drept în ochi. Mai bine de un ceas, printre fuioarele ţigărilor, l-am privit mai întâi curioasă, apoi (succesiv) intrigată, contrariată, circumspectă şi, finalmente -luminată, ca după un parcurs dificil, când ţi se deschide neaşteptat o panoramă incredibilă.
Articulat cu propria-i muzică, s-a născut MUSIC SHOW cu ADRIAN BERINDE. Sâmbătă 29 aprilie, la Radio România Cultural, de la 22,20 până la miezul nopţii vă invit să vă alăturaţi parcursului nostru; vreme de o sută de minute, prin energiile artistice ale omenirii…şi nu numai!
Sorina Goia
*****
Eşti artist, Adrian Berinde ?
Nu…cred că sunt muncitor în ale artelor, mai degrabă…
În acceptul meu, un „artist” are menirea (prin însăşi definiţia lui) de a îmbogăţi lumea din jur, de a o face mai frumoasă; adică de a pune umărul în evoluţia mediului în care stăm.
Întrebarea care vine imediat după această definiţie este: se întâmplă treaba asta ? Sau se întâmplă nevăzut, se întâmplă doar în cercuri foarte mici? Ţi se pare că a evoluat foarte mult lumea din jurul tău? Ţi se pare că artiştii români şi-au pus sufletul pe tavă, şi-au scurs sângele lor de artişti pentru bunăstarea acestui popor? Mă refer la bunăstarea sufletească, pentru că ea merge concomitent cu creşterea noastră, cu mâncarea, cu şcoala, cu ghiozdanul. Eu cred că nu. Iată de ce mă feresc de această apelaţiune chiar dacă – în esenţă – omenirea, planeta are mare nevoie de artişti. Are mare nevoie de faruri care să lumineze ce-i în jur, care să arate că există şi o altă formă de viaţă, mai evoluată, mai spre Sursă, mai aproape de ceea ce suntem, de fapt. Ori un artist are această gândire. Acea jumătate de metru de scenă care îl ridică deasupra celorlalţi face diferenţa, un artist devine un preot pe care lumea îl ascultă sau îl vede; depinde în ce zonă se exprimă. Şi este foarte important cât îşi asumă el din ceea ce este.
https://www.youtube.com/watch?v=HS81lsWsv1g