„Martha Graham Dance Company”, la București - Emoția exprimată prin perfecțiune tehnică
24 Septembrie 2018, 06:27
Ancestralul, ritualicul, emoția, exprimate prin eleganța mișcării, într-un limbaj tehnic perfect. Un duet între clasic și modern. „Martha Graham Dance Company”, aflată pentru prima dată în România în cadrul Întâlnirilor JTI, a prezentat ieri seară pe scena Teatrului Național București cinci lucrări coregrafice: Lunca întunecată (Dark Meadow), Extaz (Ekstasis), Lamentație – Variațiuni (Lamentation - Variations), Cursa în labirint (Errand into the maze) și Ținutul împădurit (Woodland).
„Martha Graham este cunoscută drept una dintre cele mai extraordinare și mai creative minți ale secolului 20, pentru că a revoluționat lumea dansului. Este adesea comparată cu Picasso, Einstein sau Stravinsky, datorită schimbărilor atât de radicale făcute prin puterea descoperirilor sale”, a declarat Janet Eilber, Directorul Artistic al „Martha Graham Dance Company” (MGDC), fondată în 1926.
Publicul prezent ieri seară în Sala Mare a Teatrului Național a asistat de fapt la o lecție de istorie a dansului, începând cu mișcările ancestrale, ritualice, care folosesc corpul ca pe un instrument muzical (Lunca întunecată), trecând prin evidențierea eleganței statuare (Ekstasis), durerea cruntă sublimată în mișcare (Lamentație-Variațiuni), duetul modern nesincronizat, dar cu atât mai expresiv în reflectarea luptei cu demonii interiori (Cursa în labirint), frica de necunoscut și trecerea de la întuneric la lumină, prin mișcarea clasică, armonizată (Ținutul împădurit).
„Dansatorii Martha Graham Dance Company au adus o stare de poezie, de liniște. De la un astfel de spectacol pleci cu un altfel de ritm. A fost vizibilă o cultură a gesturilor, a muzicii, a luminii”, a declarat Adina Cezar, fondator al primului grup de dans contemporan din România, în prezent profesor la Universitatea Națională de Arte.
„Spectacolul a fost, în egală măsură, o incursiune în evoluția dansului contemporan de la începuturile secolului trecut până în zilele noastre și un fel de conectare cât se poate de imediată la ceea ce înseamnă acest fenomen în lumea de astăzi. Am participat la o celebrare a legendarei Marta Graham, devenită o bucurie pentru fiecare dintre noi, martori ai istoriei și spectatori ai prezentului”, a declarat Octavian Saiu, teatrolog și profesor universitar.
„Un spectacol din alt timp, coregrafii fluide ca apa care curge lent și spală toate învolburările lumii, dansatori unici care ne-au întors în timp interpretând coregrafiile marei deschizătoare de drumuri Martha Graham, cu forța corpurilor de astăzi. Fascinație, perplexitate, sublim, extaz”, a notat Silvia Ghiață, realizator TV „Lumea dansului” pe pagina sa de Facebook.
Inaugurate în anul 2000, de celebra companie de balet Bejart Ballet Lausanne, Întâlnirile JTI au găzduit dansatori, coregrafi și trupe de balet celebre: Nacho Duato și Compania Nacional De Danza, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theater, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem și Russell Maliphant, Gigi Căciuleanu și Baletul Național din Chile, Alonzo King Lines Ballet, Vortice Dance Company, Maria Pagés și Sidi Larbi Cherkaoui, Akram Khan Company, Mats Ek, Ana Laguna, Susanne Linke și Dominique Mercy, în 2017 „Noism”, cea mai importantă companie de dans contemporan din Japonia, iar în 2018 compania de dans „Martha Graham”.
Evenimentul a fost organizat și în acest an de Fundația Art Production, beneficiind de consilierea artistică a Silviei Ghiață.