Lucrarea „Proclamarea Unirii Principatelor” de Theodor Aman este expusă astăzi la Muzeul Naţional de Istorie a României
24 Ianuarie 2022, 08:14
„Proclamarea Unirii” este cea mai reprezentativă creație plastică ce are ca subiect Unirea Principatelor Române din 1859. Unul dintre momentele fundamentale ale istoriei României, Unirea a fost gândită de fruntașii politici din cele două țări române: Țara Românească și Moldova și realizată, printr-un artificiu politic și anume alegerea unui singur domn în ambele principate, la Iași la 5 ianuarie și apoi la București la 24 ianurie 1859, dovadă a dorinței de unire. Colonelul Alexandru Ioan Cuza a fost cel prin care s-a realizat unificarea celor două state române, rămânând în istorie ca domnul Unirii.
Capodoperă a patrimoniului național și universal și simbol al Unirii Principatelor, lucrarea lui Theodor Aman va fi expusă în Sala Lapidarium a Muzeului Naţional de Istorie a României, în perioada 20 – 30 ianuarie 2022.
Mai multe amănunte despre lucrarea „Proclamarea Unirii”, care a fost finalizată în anul 1861, la doi ani de la unire, aflăm de la Francesca Rusu:
Pictura lui Aman este și subiectul unui mini-documentar realizat de de Institutul Cultural Român de la New York în parteneriat cu MNIR și prezentat în premieră în această seară, de la ora 21, ora României,pe canalele de social media ale Institutului. Documentarul „Proclamarea Unirii Principatelor - un tablou de Theodor Aman” face parte din seria permanentă „Istoria României într-un obiect”, care din mai 2020 și până acum a prezentat 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.