Laure Hinckel: “După de 30 de ani, am găsit un oraș în parte distrus, cum ar fi zona Berzei și a Pieței Matache, iar alte lucruri aproape că nu s-au schimbat deloc”

27 Martie 2025, 13:27
Galeria Macadam din Paris găzduiește, între 27 martie și 1 iunie, expoziția “Bucarest - trente ans après/ București - după treizeci de ani”, curatoriată de Laure Hinckel și organizată de Institutul Cultural Român. Evenimentul explorează vizual transformările Bucureștiului prin 18 fotografii dispuse în nouă dipticuri, realizate la 30 de ani distanță (1994 și 2024), alături de afișe, cărți poștale și pagini de carnet.
Laure Hinckel a ajuns pentru prima dată în București în anii ’90, ca jurnalistă, iar experiența vizuală a fost una puternică. Bucureștiul iernii de atunci i-a rămas întipărit în memorie prin munții de zăpadă murdară, mirosul puternic de cărbune și reflexele din vitrinele magazinelor. Toate acestea au fost surprinse în primele sale imagini din capitala României.
“Da, a fost un contact în alb și negru. Eu văd, oricum, lumea în alb și negru, linii, contraste, blocuri de lumină și umbre”, a spus Laure Hinckel, în dialog cu Anca Mateescu.
La câțiva ani după ce s-a stabilit în România, Hinckel a simțit că orașul trece printr-o schimbare rapidă și ireversibilă. Prin urmare, a decis să surprindă această metamorfoză urbană și fiecare fotografie a devenit o fereastră spre un București ce urma să dispară.
“Simțeam că ceea ce vedeam o să se năruiască, o să se preschimbe în altceva, pentru că societatea se schimba, economic, politic, societatea civilă evolua, și am zis, așa, dintr-un impuls, în cursul toamnei ‘94, că ar fi bine să surprind acest moment.”
În 2024, Laure Hinckel s-a întors pentru a reface aceleași trasee din 1994, la aceeași oră a zilei, păstrând, astfel, unitatea de lumină în imagini. Orașul pe care l-a regăsit este unul transformat: unele zone au fost distruse, iar magazinele de altădată au fost înlocuite de spații comerciale moderne.
“Am revenit pe traseele pe care le-am făcut atunci, am ales să refac aceste drumuri la aceeași oră a zilei - asta a fost foarte important pentru mine, să pastrez o unitate de lumină între 1994 și 2024.”
Expoziția de la Paris nu va fi doar despre fotografii. Pe lângă cele 18 imagini expuse, vizitatorii vor putea vedea afișe, cărți poștale și pagini din carnetele lui Laure Hinckel.
Vernisajul are loc pe 27 martie, de la ora 19:00, ca parte a evenimentelor dedicate Zilei Internaționale a Francofoniei și aniversării a 145 de ani de relații diplomatice dintre România și Franța. Expoziția este asociată albumului bilingv omonim, publicat de Editura Institutului Cultural Român, care va fi prezentat și la Festivalul Cărții de la Paris, din luna aprilie.
Laure Hinckel este una dintre cele mai apreciate traducătoare din limba română în franceză, având în portofoliu peste 20 de autori, printre care Mircea Cărtărescu, Matei Vișniec, Dan Lungu și Andrei Pleșu.