Lansare proiect Patrimoniu pentru următorul secol
13 Decembrie 2018, 15:27
Proiectul cultural Patrimoniu pentru următorul secol, lansat de Institutul Național pentru Cercetare şi Formare Culturală, miercuri, 12 decembrie, atrage atenția asupra unei resurse pentru dezvoltare pe nedrept ignorată: patrimoniul național. Adresat în special tinerilor, proiectul pune accent pe grija față de monumentele de patrimoniu, aducând pe agenda publică atitudinea față de vandalizarea clădirilor cu semnificație istorică și ideea de implicare.
„Tinerii sunt cei care se vor îngriji de moștenirea noastră culturală în viitor și, totodată, cei care vor purta mai departe valorile generației noastre. Pentru a le crește interesul și grija față de patrimoniu, e necesar să ne adaptăm la practicile lor de consum cultural. Și ce poate fi mai atractiv pentru tineri decât să fie provocați?” a spus Carmen Croitoru, directorul general al INCFC
Inițiativa INCFC a debutat cu un studiu de cercetare care a investigat atitudinea liceenilor față de componentele patrimoniului cultural. Pe baza rezultatelor acestuia, s-a construit o campanie de conștientizare la nivel național, care pune în prim-plan instrumente digitale de educație non-formală cu ecou în rândul tinerilor.
Platforma web www.patrimoniu100.ro oferă un manual interactiv și acces la informații privind diverse obiective de patrimoniu. O altă componentă a proiectului este o aplicație digitală pentru telefonul mobil (disponibilă pentru iOS și în Google Play Store) care folosește realitatea augmentată și geolocația.
„Patrimoniul reprezintă o componentă esențială a identității noastre dar, și mai important, este una dintre cele mai fertile resurse pentru dezvoltare. În contextul unei economii globale competitive în care tehnologia și resursele umane sunt în permanentă mișcare, elementul diferențiator pentru un oraș va rămâne întotdeauna specificul local.” a afirmat Teodor Frolu, arhitect și manager în domeniul industriilor creative
Pe lângă instrumentele digitale, proiectul a generat și o serie de mini-documentare, semnate de regizorul Ileana Szasz, care tratează modul în care comunitățile locale au influențat pozitiv sau negativ starea unor monumente istorice de pe întreg cuprinsul României.
Proiectul „Patrimoniu pentru următorul secol” este finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii și Identității Naționale în cadrul programului de proiecte, manifestări și acțiuni dedicate Centenarului Marii Uniri (1918-2018) și al Primului Război Mondial, cu sprijinul inspectoratelor școlare județene și al instituțiilor de învățământ implicate în proiect.