Labirint | Maria Balabaș și Deniz Dilek
14 Noiembrie 2016, 17:36
WASP Studios găzduiește marți, 15 noiembrie, un sound performance al artistei Maria Balabaș, inspirat din versurile poetului suprarealist Henri Michaux și având labirintul ca temă centrală.
Data: 15.11.2016
Ora: 20:00
Durata: 30 min
Intrarea este liberă.
Labirintul este tema principală a performance-ului sonor conceput de Maria Balabaş şi Deniz Dilek. Cei doi artişti au avut ca puncte de pornire ale demersului lor două întâmplări separate: citirea unui poem de Henri Michaux şi o întâlnire petrecută în viaţa reală.
Într-un timp în care pe buzele tuturor se află soluţiile rapide la existenţă, ideea labirintului pare pierdută într-un spaţiu al fascinaţiei şi al fricii, ambele sentimente periculoase pentru o viaţă „sănătoasă”. Cum transpui în sunet ideea labirintului, cum se aude un labirint, cum anume citeşti un poem, ce limbă i se potriveşte cel mai bine poemului, ce limbaj ţi se potriveşte cel mai bine ţie însuţi, cum apare comunicarea între personaje necunoscute şi cum îşi rezolvă fiecare propriul labirint în interacţiunea cu celălalt? Răspunsul nostru până în acest moment stă în actul de creaţie.
Maria Balabaș este sound artist şi jurnalistă de radio. Moderează emisiunea Dimineața crossover de la Radio România Cultural și a creat proiecte dedicate noilor forme de creație radiofonică (Generația sonoră). În 2014 a fost nominalizată la Prix Europa (Berlin) pentru documentarul Maria Tănase - Soundtrack urban pentru o divă. A inițiat grupuri muzicale precum Avant'n'Gard și Soare Staniol, inspirate de tehnicile de improzivație, muzica electronică, tehnici ale muzicii acustice. Crează instalații generate de interesul artistic pentru forma de memorie auditivă specifică înregistrărilor de teren.
Începând prin a cânta la chitară și la claviatură în diferite trupe rock, Deniz Dilek a studiat muzică, filosofie și lingvistică computațională în Oldenburg și Potsdam. A urmat cursuri de compoziție ale compozitorilor de muzică electroacustică Jonty Harrison, Kees Tazelaar și Gottfried Michael Koenig la Udk și TU Berlin. Muzica sa ”acusmatică” atinge subiecte precum relația muzică – limbaj, cinema și suprarealism. În domeniile ”improvizație” și ” live electronics” el a lucrat recent alături de compozitorii Caspar de Gelmini și Gregory d' Hoop, poetul Tobias Scheucher și saxofonistul jazz Thomas Pertzel. În ultimii ani a conceput design de sunet pentru design de produs și a predat max msp și compoziție muzicală și teatru radiofonic pentru copii și adolescenți.
Performance realizat în cadrul programului ”Rezidențe de creație WASP 2016”
“Rezidențe de Creație WASP 2016” este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, prin Programul ACCES si AFCN –Administrația Fondului Cultural National.
Producător: WASP Studios
Co-producție: Asociația 4Culture
Partener: Workspace Brussels