„Iubire nesfârșită (Opus 73)” și ,,Le Sacre du Printemps”, sâmbătă pe scena Operei Naționale București
19 Noiembrie 2018, 12:09
Opera Națională București prezintă sâmbătă, 24 noiembrie 2018, ora 18:30 spectacolul de balet ,,Iubire nesfârșită (Opus 73)” de Ludwig van Beethoven și ,,Le Sacre du Printemps” de Igor Stravinsky. Regia și coregrafia poartă semnătura lui Renato Zanella. Scenografia a fost creată de arhitectul Octavian Neculai, iar la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.
Pentru acest spectacol coregraful și regizorul Renato Zanella a venit cu o concepție modernă, după cum însuși mărturisea:
„OPUS 73 (Iubire Nesfârșită)
Concertul de pian Nr. 5 în E major, Opus 73, de Ludwig van Beethoven, cunoscut lumii și sub numele de Concert Imperial, este o capodoperă. Concepția sa, fluiditatea, forța, echilibrul, maturitatea și inspirația, au făcut ca ultimul concert de pian pe care l-a scris să fie un punct de referință în universul muzical.
Această coregrafie este un omagiu pentru compania de balet a Operei Naționale București, o companie cu o puternică bază clasică, și cu un potențial formidabil în toate formele de dans.
Concertul de pian, care este divizat în Allegro în E major, Adagio în B major si Rondo: Allegro dar nu foarte mult în E major, nu urmărește un fir narativ.
Există urma unei posibile dedicații lui Napoleon ( fostul împărat al Franței) și măreției sale, iar titlului i-a fost adăugat de către un editor englez, Baptist Cramen, Opus 73. Cu siguranță există elemente maiestuoase în această muzică și o măreție unică, dar și o sensibilitate incredibilă pe care o putem găsi în a doua mișcare.
Personal, consider că adagio este o scrisoare de dragoste către persoana iubită. Șapte note care pot crea un univers de sunete, cinci poziții care pot crea un univers al mișcării. Muzică, dans și respect, despre aceste elemente este vorba in creația mea, Opus 73.
LE SACRE DU PRINTEMPS
Igor Stravinsky a fost un revoluționar care a împins limitele creației muzicale. Le Sacre du printemps este unul dintre exemplele majore. Cu premiera pe care a avut-o pe Champs Elysees în 1913 a provocat o schimbare radicală în dans și în istoria compoziției dansului. Interpretarea mea a fost inspirată de războiul din Iugoslavia, timpuri grele pentru întreaga europă. Personal, am fost marcat de complexitatea contextului etnic și religios, și mai ales, de brutalitatea conflictului.”
(Imagine si montaj: Sebastian Bucur/ Opera Națională București)
Biletele se găsesc pe http://tickets.operanb.ro/ și la casa de bilete a Operei Naționale București (program luni – duminică între orele 10:00 - 13:00 și 14:00 - 19:00).
Sponsor oficial: Enel România
Sponsori: Aqua Carpatica, Zarea, Leonidas
Parteneri: Artmark, Agapitos Cofetărie, enRose, Sansha
Partener de tradiție: RFI România
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Romantic FM, Gold FM, Radio Seven, Observator Cultural, Agerpres, Business Review, Ziare.com, Business24, Raftul cu Idei