Istoricul de artă Adina Nanu, autoarea volumului "Artă, Stil, Costum", a murit
23 Martie 2021, 12:09
Adina Nanu, născută la 4 august 1927, a absolvit Universitatea Națională de Arte (pictură, gravură, sculptură) și Facultatea de Litere din Universitatea București (Istoria artelor, estetică, limbile franceză și germană) cu doctorat în istoria artelor.
După absolvirea facultății, a fost repartizată ca asistent la Muzeul Naţional de Artă din Bucuresti. A lucrat la Galeriile de artă universală și românească și la catedra de Istoria artei din Institutul de Arte Plastice, unde a a devenit profesor doctor.
A predat cursuri de istoria artei universale, cursuri speciale de istoria picturii, a sculpturii si artelor decorative si primele cursuri de istoria si teoria costumului din România, la secţia de scenografie apoi si la secţia de creaţie vestimentară - modă, la a cărei înfiinţare și organizare a participat. A publicat prima istorie a costumului universal în limba română "Artă, Stil, Costum", în 1976.
A predat la Universitatea Naţională de artă Teatrală și Cinematografică din Bucuresti cursuri de Educaţie vizuală și de Stiluri în costum și decor, în primii ani pentru catedra de regie de teatru, apoi și pentru secțiile de scenografie, coregrafie și teatrologie.
A fost membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România de la înfiinţarea acesteia, a expus desene și sculpturi în cinci expoziţii colective ale UAP și trei expoziții personale, una dintre acestea fiind la Galeria Galateea, în anul 2008.
Din 1975 a fost membră INSEA - International Society for Education through Art (UNESCO), iar după 1990 iniţiator și președinte al filialei din România.
În decursul anilor, a alcătuit o colecţie de costume autentice din secolele XIX și XX, cu piese din familie, de la rude și prieteni, pe care a folosit-o drept material didactic la cursuri.
A realizat peste 20 expoziții ale colecției de costum și ambient în cele mai mari muzee din țară - Muzeul Național de Artă, Muzeul Național de Istorie, Muzeul Cotroceni, Muzeul Colecțiilor etc. din București, la muzeele de artă din Constanța, Brașov, Castelul Peleș și în străinătate la Veneția și Budapesta.
Este autoarea a peste 30 de volume de istoria artei și are meritul extraordinar de a fi prima autoare a unui album despre istoria costumului.