Ion Bogdan Ștefănescu, într-un recital inedit la Round Table București
14 Martie 2017, 14:36
O nouă ediție Round Table București va fi dedicată lui Ion Bogdan Ștefănescu, unul dintre flautiștii de vârf ai scenei internaționale. Dialogul cu Valentina Sandu – Dediu, în rol de muzicolog, moderator și colegă de generație cu Ionuț Ștefănescu, va dezvălui pentru publicul din mediul online povestea mai puțin cunoscută a flautului, unul dintre cele mai vechi instrumente muzicale create de om; un dialog din care nu vor lipsi întrebări legate de parcursul artistului în cariera aleasă dar și o dezbatere despre preferințele publicului român în privința muzicilor clasice contemporane.
Ediția dedicată prim-flautistului Filarmonicii „George Enescu” va putea fi urmărită începând cu joi, 16 martie, de la ora 19:00, pe EnjoyTV.ro și YouTube.
La eveniment vor fi invitați să concerteze, într-o formulă inedită pentru România, cei 10 flautiști pregătiți de Ion Bogdan Ștefănescu, reuniți sub numele de Flaut Power.
Momentul final va fi consacrat lui Ion Bogdan Ștefănescu, invitat să susțină un recital de flaut solo cu trei instrumente diferite. Artistul va interpreta o lucrare de Claude Debussy, o compoziție proprie și o lucrare compusă de Violeta Dinescu pentru Ion Bogdan Ștefănescu.
Cel de-al patrulea sezon Round Table România se apropie de final, iar edițiile rămase vor fi dedicate artiștilor Luiza Zan – 23 martie și Tiberiu Soare – 30 martie. Ambele ediții se vor desfășura de la ora 19:00 la Universitatea Națională de Muzică, Sudioul de Operă, și transmise în direct pe www.EnjoyTV.ro Cele două evenimente vor avea intrarea liberă, iar accesul în sală se face prin solicitarea invitației la adresa round.table.bucuresti@gmail.com
Inițiat de UCIMR în toamna anului 2015, proiectul spectacolelor – conferință Round Table însumează până în prezent 30 de evenimente, cu zeci de mii de vizualizări pe internet. Începând cu acest sezon, Round Table s-a desfășurat după un format itinerant, cu ediții în București, Brașov, Sibiu și Târgu-Mureș, nelipsind intermediile artistice live. Cu acest prilej, organizatorii au completat numele proiectului devenind Round Table România.
Publicul din mediul online este invitat să urmărească pe YouTube edițiile integrale începând cu primul sezon. La cel de-al patrulea, au mai fost invitați: Judith State, Horia Mihail, Irina Sârbu, Nicu Mihoc, Dan și Lia Perjovschi.
„Programul Round Table România urmărește, și în acest sezon, promovarea artiștilor români ce s-au făcut remarcați pe scenele internaționale, printr-un efort de redobândire a unei mentalități frumoase: aceea de a ne revalorifica elitele actuale românești.” – Valentina Sandu - Dediu
Despre Ion Bogdan Ștefănescu
motto: „Mă consider realmente privilegiat pentru faptul că, în viața aceasta, mi-am atins visul.”
Ion Bogdan Ștefănescu este prim flautist al Filarmonicii „George Enescu” (Bucureşti) și Doctor al Universității de Muzică din Bucureşti. Pasiunea pentru muzică a început în copilărie. Inițial alesese pianul, dar, după ce a descoperit flautul s-a dedicat acestui instrument. A debutat ca flautist la 14 ani pe scena Ateneului. Acum este un artist de talie internațională, membru fondator al ansamblurilor „Procontemporania” şi „Profil”, membru al trioului „Contraste” și al cvintetului „George Enescu”.
Descrie flautul ca fiind un instrument cu „o aură princiară, mai mult, impune respect. În plus, este instrumentul dăruit de zei oamenilor, cel mai apropiat ca timbru de vocea umană, beneficiază de un repertoriu impresionant, se află în elita instrumentelor solistice și în topul preferințelor melomanilor, în concluzie, se poate face carieră solistică.”
Îndeamnă tinerii să se apropie de acest instrument prin diferite proiecte. A ținut cursuri la Universitatea de Muzică din Bucureşti dar și la University of Illinois – U.S.A.
Ion Bogdan Ștefănescu a încântat publicul din România – de la Tulcea la Oradea – cu sunetele flautului în cadrul turneului susținut de Radio România Cultural: „Flautul de aur” – din aceeași serie cu „Duelul viorilor” și „Pianul călător”.
„Flautul de aur” nu este, în cazul lui Ion Bogdan Ștefănescu o metaforă – este chiar un flaut din aur. Un instrument confecționat de firma niponă „Muramatus”. Compania produce flaute din argint, aur și platină. Prin contract, toți angajații companiei sunt obligați să știe să cânte la flaut sau să meargă la cursuri de perfecționare. Flautele „Muramatus” sunt produse pe comandă – livrarea poate dura și trei ani - și personalizate cu un număr unic pentru nu sunt instrumente de serie.
Pe plan internațional, Ion Bogdan Ștefănescu a cântat pe marile scene ale lumii, din Japonia până în S.U.A.
Pasiunea pentru muzică nu a rămas doar la nivel solistic. A compus libretele de operă („Noapte albastră”, muzica Diana Rotaru și “W” – după „Directorul de teatru” de W. A. Mozart); piesa pentru ansamblu și percurție „Pianissimo Summer Dream” și muzica pentru spectacolul „Pâlnia şi Stamate”, regia Gavril Pinte.
De asemenea, Ion Bogdan Ștefănescu este cunoscut publicului și prin ipostaza de scriitor. A publicat volumele „Joc de oglinzi” (2004); „Vârstele flautului”, (2005); „Despre pietre și păsări”, (2006).
Pentru activitatea sa muzicală, Ion Bogdan Ștefănescu a fost distins cu numeroase premii precum: Premiul Uniunii Compozitorilor pentru interpretare solistică, 2007; Medalia „Meritul Cultural” conferită de Preşedintele României, 2004; Premiul Clubului Liones pentru cea mai buna interpretare din cadrul seminarului condus de James Galway, Italia, 2003; Premiul „Cella Delavrancea” pentru merite în cultură, 1991.
Ne putem bucura de interpretările de excepție ale lui Ion Bogdan Ștefănescu ascultându-i C.D.-urile de flaut-solo „Circuit”; și „Uroboros” (2005) și în colaborări la „Wandlungen” (cu Trio Contraste), „Sonnengesang” (cu Trio Contraste), „George Enescu – Simfonia de cameră” (cu Filarmonica “G.Enescu”), „Scarlatti & Beethoven” (cu cvintetul “George Enescu”).
La cel de-al patrulea sezon Round Table România, scenografia cuprinde mobilierul Delta Studio, companie implicată de peste 20 de ani în promovarea design-ului românesc la cele mai bune standarde, alături de branduri renumite la nivel internațional. Masa în jurul căreia se vor purta dialogurile cu artiștii invitați face parte din colecția „Țol” creată de arh. Cristina Bulat după inspirație folclorică românească, proiectele arhitectului primind numeroase aprecieri în reviste de profil internaționale.
La fiecare final de ediție, prin parteneriatul cu Organizația Somelierilor din România, publicul este invitat să descopere o gamă nouă de vinuri. În Sezonul 4, vinurile aduse în prim plan fac parte din portofoliul Senator Wines – realizate 100% organic în România, renumite îndeosebi pentru piața internațională.
Round Table București este un proiect al UCIMR - Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, inițiat în toamna anului 2015, prin programul „Oportunități la Tine Acasă” dedicat tinerilor muzicieni excepționali, oferindu-le reale oportunități de afirmare pe scenele din România. Arhiva completă a evenimentelor Round Table România este disponibilă pe canalul de YouTube al EnjoyTV România.
Despre Valentina Sandu – Dediu
Valentina Sandu-Dediu a absolvit în 1990 muzicologia la actuala Universitate Națională de Muzică din București, unde a rămas din 1993 să predea istoria muzicii, muzicologie și stilistică. Este autoarea a peste 30 de studii și 300 de articole, a câtorva serii de emisiuni radiofonice, a semnat zece volume publicate în România și Germania (v. Rumänische Musik nach 1944, Pfau Verlag, Saarbrücken, 2006; Alegeri, atitudini, afecte. Despre stil și retorică în muzică, București, Ed. Didactică și Pedagogică, 2010; Octave paralele, București, Humanitas, 2014).
O altă latură a activității sale se concentrează pe apariții concertistice și înregistrări, în calitate de pianistă în ansambluri camerale (CD-uri editate în România cu Aurelian Octav Popa, în Germania / Neos cu Dan Dediu, și în Boston / Albany cu Ray Jackendoff). Valentina Sandu - Dediu a fost bursier al Wissenschaftskolleg zu Berlin, actualmente ocupă poziția de profesor la Universitatea de Muzică și pe cea de rector la New Europe College, București. În 2008 a primit Premiul acordat de Peregrinus-Stiftung, Academia de Științe Berlin - Brandenburg.
Despre UCIMR
UCIMR este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 21 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.
Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.
De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.
Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.