Între linii / Between the Lines
06 Octombrie 2021, 11:41
07 octombrie – 07 noiembrie 2021, vernisaj expoziție: 07 octombrie, 18:00 – 21:00
Atelier 35 (str. Șelari 13, București)
Artiste & artiști participanți: Marina Albu, Vlad Albu, Mircea Albuțiu, Pavel Brăila, Cătălina Gubandru, Nicu Ilfoveanu, Lera Kelemen, RGBastler (Andreea Vlăduț și Florine Mougel)
„Între linii” aduce în prim-plan o serie de spații iconice ale practicilor de călătorie, prin prisma cărora deconstruiește și reconstruiește un imaginar al mobilității. Mergând dincolo de statutul de geolocații, ce punctează o acțiune de deplasare dintr-un punct A într-un punct B, de caracterul material de scenografie de călătorie, expoziția explorează aspectele vizuale, sonore, afective și simbolic-ideologice ale gării, deschizând totodată câmpul de investigare către micro-spațiile complementare - trenul, vagonul, compartimentul.
Diferite imaginații geografice se configurează dacă urmărim gara şi trenul ca specii de spații, continuând un exercițiu al lui Georges Perec de infra-cunoaştere a spațiilor locuirii. Scene ale intensității aşezate între oraș şi teritoriu, gara şi trenul, pun la dispoziție spre interacțiune și negociere ritmuri, energii, peisaje sonore particulare. Oameni, obiecte, gânduri iau temporar în posesie spații în care granițele dintre sine și celălalt, public și privat, devin permeabile. Noi apărem altora și ceilalți ne apar nouă ca prezențe/absențe suspendate în așteptarea unui altundeva și altceva. În aceste momente de tranziție, suntem atât personaje dispuse în formule aleatorii sau premeditate, cât și figuri categoriale în cadre reprezentative. Peste practicile de mobilitate se suprapun idei și reprezentări despre mobilitate; acte de includere şi de excludere; negocieri între structuri de putere și biografii individuale.
De asemenea, gara, ca spațiu al mobilității, al interacțiunilor și al urmelor tranzitorii, poate funcționa ca un pretext/context pentru o regândire a locului și a identității în cadru local și global, unde lucrurile sunt într-o continuă încrucișare, expansiune și accelerare. Locul văzut dinspre exterior spre interior, într-o desfășurare orizontală, netedă, panoramică, dezvăluie o altă fațetă a sa. Un loc trăit, performat, unde se pun şi repun în scenă succesiuni de practici deopotrivă repetitive și subversive. În cadrul acestui concept despre loc ca proces, ca nedeterminare, identitățile nu mai sunt înrădăcinate într-un segment de spațiu comun, investit cu semnificații și simboluri reprezentative, fiind astfel delimitate de o alteritate cu valențe amenințătoare; identitățile devin conectate la rute.
Toate aceste idei despre locuri și mobilitate se înscriu, însă, în istorii și microistorii, la care se adaugă cea a proiectului feroviar. Prin intermediul expoziției și al evenimentelor conexe, urmărim îndeaproape practicile, discursurile și mizele proiectului feroviar românesc, cu extensiile sale generale - contribuția la producția spațiului social și a timpului mecanizat, și particulare - modelarea orașului și conturarea unor rute de călătorie activate de o figură nouă, cea a turistului.
Expoziția „Între linii” face parte din proiectul „Călătorii cu trenul”, împreună cu o serie de evenimente conexe: 4 discuții multidisciplinare, care vor aduce o perspectivă contextualizată asupra statutului social, istoric, cultural și identitar al gării și al călătoriei feroviare, cu Diana Popescu (jurnalist), Silviu Aldea (arhitect), Toader Popescu (arhitect) și Mirel Bănică (sociolog), 1 atelier susținut de artista Cătălina Gubandru și o proiecție de filme din arhiva Studioului Cinematografic Sahia-Film.
Proiect organizat sub umbrela Club Electoputere (Fb/Ig @clubelectroputere) și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Parteneri: Uniunea Artiștilor Plastici, Revista ARTA, Telekom Electronic Beats, The Institute, One World Romania