Întâlniri în atelier: despre practici artistice în arta contemporană #9
18 Noiembrie 2019, 06:26
Joi, 21 noiembrie, de la 18:30 @SwitchLab (Palatul Universul, Str. Brezoianu 23-25, Corp A, etajul 5) vă așteptăm la
Întâlniri în atelier: despre practici artistice în arta contemporană #9
Invitat Pavel Brăila
Gazdă Aurora Király
Pavel Brăila, Vasul/The Ship, 2017, autobuz public (linia 16 KVG), traseu prin Kassel, documenta 14, foto Pavel Brăila
Atent la toate impulsurile și aspectele societății contemporane, Pavel Brăila își extrage temele proiectelor sale din cotidian, din specificul spațiului în care trăiește – fie că se află în Moldova sau în altă parte a lumii. Proiectele sale sunt redate într-o varietate de medii: performance, filme, instalații, fotografii și pun în discuție aspecte politice, sociale și economice. De la filmul Pantofi pentru Europa/Shoes for Europe (2000-2002), care i-a și adus recunoașterea internațională și una dintre participările la Documenta, la cea de-a 11-a ediție, și până la proiectele recente, artistul urmărește aceste diferențe de identitate culturală și economică dintre Europa de Est și de Vest, reflectând de asemenea la identitatea moldovenească și la locul țării sale în Europa.
Cu o carieră și recunoaștere impresionante, Pavel Brăila a expus într-unele dintre cele mai prestigioase instituții internaționale: Yvon Lambert, Paris, Neue National Galerie, Galerie im Taxispalais, MIT List Visual Arts Center, Boijmans Museum, TATE, The Renaissance Society in Chicago, Kölnischer Kunstverein, Palazzo delle Stelline, MUMOK, Moderna Museet, Stedelijk Museum Schiedam.
Activitatea lui Brăila începe la mijlocul anilor ’90 la Chișinău, alături de comunitatea artistică adunată în jurul KSA:K | Centrul pentru Arta Contemporană, unde a avut ocazia să experimenteze, să discute și să își dezvolte ideile. În 2003 inițiază emisiunea TV Alte Arte, produsă de artiști și difuzată la Televiziunea Națională din Republica Moldova. În 2007, în cadrul rezidenței la DAAD Berliner Künstlerprogramm, prezintă instalația monumentală Baron’s Hill în Neue Nationalgalerie Berlin. Filmul său Definitively Unfinished este premiat în 2009 la Festivalul Internațional de Film de la Oberhausen. În 2012 este invitat să facă o intervenție la Muzeul Tehnicii din Viena, unde realizează o instalație de mari dimensiuni dedicată mașinii de scris cu bandă de cerneală, în 2014 participă la Manifesta10 de la Sankt Petersburg, iar în 2015 realizează un proiect de anvergură – conceptul artistic pentru Pavilionul Moldovei la World Expo, Milano.
În 2017 este invitat pentru a doua oară la Documenta (ediția a 14-a) cu lucrările: Vasul/The Ship, 2017 (autobuz public cu geam dublu umplut cu apă) la Kassel și Zăpada de aur de la Olimpiada de la Soci/The Golden Snow of the Sochi Olympics, 2014 prezentată la EMST–National Museum of Contemporary Art, Atena).
Pavel Brăila trăiește și lucrează la Chișinău.
//
Întâlniri în atelier: despre practici artistice în arta contemporanăeste un proiect care pune în legătură mai multe generații de artiști și încurajează împărtășirea de cunoștințe și experiență folosind două formate:
- interviul cu artiști contemporani din zona artelor vizuale care expun internațional și care au abordări și practici artistice diferite;
- atelierele-laborator, unde artiștii invitați lucrează cu un grup de tineri, oferind consiliere, ghidare și analiză pe proiecte.
Interviurile sunt realizate sub forma unor întâlniri cu public, formatul lor fiind gândit astfel încât să permită întâlnirea cu artiști din diferite generații, pentru a afla cum s-au format aceștia, cum își dezvoltă ideile, care sunt temele care îi interesează, sursele de documentare, raportul cu instituțiile de pe scena artistica românească și internațională. Este o ocazie de a vorbi și a afla mai multe despre modul cum lucrează aceștia și procesul lor de lucru, dar și cum acestea sunt integrate în existența cotidiană.
Întâlnirile sunt gândite pentru studenți / tineri artiști, dar ele sunt interesante pentru toate categoriile de public preocupat de arta contemporană.
Organizator: Switch Lab
Parteneri: Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, Asociaţia pentru Artă Ilfoveanu, Asociația Galeria Nouă
Parteneri media: Radio România Cultural, RFI Romania, Modernism Punct Ro, FEEDER.ro
Proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național - AFCN
Vă așteptăm!
//
Aurora Király abordează domeniul artei contemporane din diverse perspective – ca artist, curator, manager cultural. A absolvit Universitatea Națională de Arte București și Masterul de Management Cultural EcumEst. Din 2007 predă la Departamentul Fotografie și Imagine Dinamică al Universității Naționale de Artă din București. Între 2007-2012 coordonează Mărturii XXI – Revizitând trecutul / O colecție de interviuri video realizate cu artiști, critici și istorici de artă români din diferite generații, produs de Galeria Nouă. Tot în 2007 editează cartea bilingvă (româna-engleză) Fotografia în arta contemporană. Tendințe în România după 1989, publicată de Galeria Nouă la Editura Unarte București. Din 2012 se implică și se interesează constant să dezvolte programe educaționale care să contribuie la înțelegerea artei contemporane de către copii și adulți.
---
SwitchLab este o platformă inițiată de Dani Ghercă și Nicu Ilfoveanu, care reunește un spațiu de artă contemporană și un studio de fotografie, asociere ce are ca scop susținerea producției de proiecte artistice care folosesc medii precum imaginea si sunetul.