“Instituțiile publice nu ne ajută să ne rezolvăm problema lipsei actelor de identitate!”
Cei șapte autori ai expoziției de fotografie “În deciziile care ne privesc, avem nevoie să fim auziți!” au povestit despre experiențele dure din viața de zi cu zi la vernisajul expoziției și dezbaterea găzduită de Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din București.
19 Ianuarie 2023, 13:33
CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică și Asociația Carusel au organizat pe 17 ianuarie vernisajul expoziției de fotografie realizată de șapte persoane fără adăpost din București. Evenimentul a fost găzduit de Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din București și a fost urmat de o dezbatere pe tema problemelor cu care se confruntă persoanele care trăiesc pe stradă.
În deschiderea evenimentului, la care au participat autorii fotografiilor, studenți, jurnaliști, persoane din administrația publică și mediul ONG, au luat cuvântul prof. Dr. Liviu Chelcea și Conf.univ.dr.Nicolae-Adrian Dan din cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială din București.
„Probabil în România sunt în jur de 15.000 de persoane fără adăpost, nu știm cu exactitate. Problema este adresabilitatea serviciilor pentru acestea. Lipsa serviciilor, a locuințelor, a locuințelor sociale sunt probleme extrem de grave. România are un stoc de locuințe de 98, 5 % proprietate privată, iar locuințele sociale sunt foarte puține. Găsim o mulțime de orașe în România care nu au locuințe sociale și care nu pot rezolva aceste cazuri. Cu siguranță aceste locuințe nu sunt accesibile persoanelor care au ajuns deja în stradă” a precizat Conf.univ.dr.Nicolae-Adrian Dan în deschiderea dezbaterii.
Alexandru Palas, organizator comunitar la CeRe a facilitat procesul de lucru prin metoda Photovoice, astfel încât cei șapte autori ai fotografiilor incluse în expoziție au avut prilejul să prezinte fragmente ale vieții de zi cu zi, dar și mesaje explicative, care arată publicului larg și autorităților publice realitatea cruntă cu care se confruntă.
“Proiectul Vocea cetățenilor fără adăpost, desfășurat de CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică împreună cu Asociația Carusel a început acum doi ani cu printr-un studiu care pune în oglindă ce spune legea că ar trebui oferit persoanelor fără adăpost, ce spun primăriile și direcțiile de asistență socială că ar exista ca servicii, cu felul în care sunt percepute aceste servicii de oameni și cât de bine le îndeplinesc nevoile.
"Oamenii fără adăpost se luptă pentru supraviețuire zi de zi. Să câștigi un ban când nimeni nu te angajează, să-ți găsești un loc în care să dormi într-un oraș din ce în ce mai ostil, să ajungi în unul din puținele locuri care îți oferă o masă și eventual să continui negocierea infinită cu autoritățile pentru a-ți obține actele de bază ocupă foarte mult timp, deci nu lasă mult loc pentru ateliere de fotografie” a subliniat Alexandru Palas, Organizator comunitar al Centrului de Resurse pentru participare publică.
„Acest proiect, în care i-am implicat pe cei 7 oameni care vin regulat la noi la Centru într-un proces Photovoice este semnificativ în sensul în care, pe lângă serviciile de bază pe care le oferim, mâncare, dușuri, mașini de spălat, serviciile de asistență socială, consiliere vocațională și asistență medicală și aceste proiecte culturale sunt de o însemnătate reprezentativă. Prin aceste proiecte putem să vedem și modul în care persoanele fără adăpost trăiesc și să înțelegem mai bine contextul în care se află și să ne apropiem puțin și de lumea lor, dar în aceeași măsură au și șansa să fie ascultați” a menționat Florin Păunescu, Lucrător social și responsabil de proiecte culturale al Asociației Carusel
Cei șapte autori ai fotografiilor au exprimat în cadrul evenimentului dificultățile cu care se confruntă și pentru care își doresc rezolvare din partea instituțiilor publice:
“Probleme cu actele, autoritățile nu încearcă să găsească soluții pentru noi și se uită la noi ca la plebe.”
“Trăiesc pe stradă și m-au dat afară când m-am dus să-mi fac buletin, că sunt boschetar. Autoritățile ne umilesc. Cine să mă angajeze dacă eu nu am nici acte?”
“Nici nu știți ce înseamnă să stai 24 de ore pe stradă, dorm în parc într-o cocioabă făcută din cartoane și oamenii trec pe lângă mine și nu-mi dau nici măcar o bucată de mâncare. Dar dacă li se întâmplă ceva pe stradă au dorința să te bagi pentru ei să-i ajuți.”
“Sunt de la 11 ani pe stradă, suntem și noi oameni, merităm un trai mai bun. Am fost la Craiova să-mi fac acte și de la poliție nu m-au primit.”
Această expoziție face parte din proiectul “Vocea cetățenilor fără adăpost”, derulat de CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, în parteneriat cu Asociația Carusel.
Expoziție de fotografii realizată cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.
Pentru mai multe detalii despre proiect accesați www.cere.ong și www.carusel.org