Instalația audio-video „Omission Possible” la Sala Omnia
23 August 2022, 16:51
Spații istorice - noi priviri propuse de colectivul artistic austriac mutual loop
Sala Omnia așa cum nu a fost văzută niciodată! Concepută de colectivul artistic austriac mutual loop special pentru acest spațiu cu un trecut deloc liniștit, instalația imersivă și interactivă „Omission Possible” deschide în mod cu totul excepțional această clădire aproape uitată, într-un demers care chestionează percepția omului contemporan asupra efectelor trecerii timpului peste construcții și simboluri istorice. Instalația va putea fi vizitată gratuit în zilele de 26, 27 și 28 august, doar la orele 20.30 și 21.30, cu înscriere prealabilă la recepția amenajată la intrarea Sălii Omnia (str. Cristian Popișteanu 3). Proiectul este realizat de Mutual Loop (Holger Lang / Martina Tritthart) în colaborare cu Centrul Naţional al Dansului Bucureşti și Forumul Cultural Austriac în cadrul inițiativei s[a]it{life}, susținută de Ministerul austriac al Afacerilor Europene si internaționale.
Aflată în centrul Bucureștiului, clădirea Sălii Omnia a fost proiectată de arhitectul român Cezar Lăzărescu în 1967 ca o anexă a sediului Comitetului Central al Partidului Comunist Român. Aici se desfășurau inițial ședințele conducerii partidului, sub conducerea lui Nicolae Ceaușescu. Din 1990 a fost sediul Senatului României, pentru ca apoi să devină spațiu de depozitare și de repetiții pentru Teatrul Național de Operetă. În 2016, clădirea a fost trecută în proprietatea Centrului Național al Dansului București, iar de atunci așteaptă să fie renovată și consolidată.
„Sala Omnia este o clădire uimitoare din punct de vedere arhitectural, cu un trecut controversat din punct de vedere politic. Atmosfera intensă a marii sălii de ședințe, conceptul aproape performativ în care a fost gândită deplasarea prin spațiu sunt potențate de ornamentele variate si fastuoase de pe pereți și tavane, precum și din spatele principalelor săli, decorațiuni care arată ca niște componente ale unor mecanisme ascunse. În timp, patina pe care a căpătat-o această edificiu abandonat a creat o atmosferă stranie”, spun artiștii Martina Tritthart și Holger Lang / mutual loop.
Instalația „Omission Possible”, care va putea fi văzută între 26 și 28 august, a fost creată împreună cu artiști români care, la invitația organizatorilor, au oferit materiale audio, video sau fotografice despre capitala României, pe care colectivul austriac le-a transformat și integrat în conceptul său. Unii dintre artiști propun și intervenții live în cqdrul evenimentului. Această reinterpretare audio-video a istoriei și simbolurilor Sălii Omnia este realizată în colaborare cu Tavi Anghelus, Ina-Alice Danila, Diana Draghici, Aurora Kiraly, Iosif Kiraly, Denise Lobont, Amalia Mititileu, Irina Motroc, Ana Petrovici-Popescu, Sever Petrovici-Popescu, Diana Paun, Angelica Stan, Alina Tofan, X-Art Collective, Béla Zoltán.
Detalii despre proiect – https://bit.ly/OmissionPossible
Informații în timp real - https://fb.me/e/29xQGyZk6
Artiștii își propun ca inițiativa s[a]it{life} să modifice măcar temporar experiența oamenilor în raport cu locul ales, încercând să provoace la reflecție si să inspire o transformare a modului în care spațiul respectiv poate fi perceput și folosit în viitor. Instalația „Omission Possible” este rezultatul unei călătorii de cercetare si a Unei discuții cu publicul, la Rezidența BRD Scena9, care au avut loc în aprilie 2022. Concluziile proiectului vor fi prezentate la București, în luna octombrie.
Sub numele mutual loop, Martina Tritthart și Holger Lang realizează din 2018 instalații în numeroase țări din Europa. Intervențiile lor artistice sunt adaptate spațiilor publice, dar pot fi văzute și în medii expoziționale mai tradiționale. Una dintre intențiile lor de bază este interacțiunea instalației cu un cadru existent, dialogul dintre aceasta, ambianța și publicul. În paralel, colectivul desfășoară și o intensă activitate curatorială.
Partenerii media ai FCA – Radio România Cultural, Agerpres, Observator Cultural, RFI România, Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien, Agenţia Rador, Revista Igloo, Radio Bukarest, Zile şi Nopţi, Bookhub.ro, Revista Zeppelin, Modernism.ro, Revista culturală Leviathan, Spotmedia.ro, Bel-Esprit, Munteanu recomandă, Verbs describe us, Urban Things