Începe Festivalul ICon Arts
19 Iulie 2017, 07:02
Concerte, proiecții de film, gastronomie locală și multe altele îi așteaptă pe iubitorii de artă contemporană în cadrul celei de-a XV-a ediții a Festivalului ICon Arts. Cum organizatorii au decis să extindă, începând din acest an, evenimentul în Transilvania, pe lângă Sibiu, și Sighișoara, Sibiu, Biertan, Richiș, Alma Vii, Mălâncrav, dar și alte localități din regiune vor găzdui concertele din cadrul Festivalului și cursurile Academiei ICon Arts 2017. Cea de-a XV-a ediție a Festivalului se va desfășura pe parcursul a 11 zile, în perioada 19-30 iulie.
O „Șezătoare postmodernă” va aduna evenimentele ce vor avea loc în ediția din acest an a festivalului. Timp de 11 zile, artele noi se împletesc cu tradițiile vechi, în cadrul a numeroase manifestări care se vor desfășura în mai multe locații din Transilvania.
Concerte, filme, meșteșuguri și gastronomie locală, în primele zile de festival
Festivalul debutează joi, 20 iulie, la Sighișoara, cu un concert programat la ora 19. În data de 22 iulie, festivalul se mută la Alma Vii, un sat situat la capătul unui drum de ţară, între dealuri acoperite de păduri, ce se bucură de un peisaj natural pitoresc. La Centrul de Interpretare a Culturii Tradiționale va avea loc, între orele 16-19, o prezentare de meșteșuguri și gastronomie locală, iar de la ora 20:30 va fi proiectat filmul mut ”Träume non Traume” – Hans Richter, cu muzica live asigurată de grupul CelloFun.
Luni, 24 iulie, festivalul continuă la Sala Thalia din Sibiu, unde, de la ora 19, va începe un concert de chitară cu Reinbert Evers și Costin Soare.
Povești despre arte contemporane, la Richiș
Marți, publicul este invitat la Richiș, una dintre noile locații ale festivalului în acest an. Situat la doar 5 km de Biertan, satul Richiş, înconjurat de dealuri terasate pe care odinioară se cultiva viţa de vie, își așteaptă vizitatotorii începând cu ora 16. Preț de o oră și jumătate se va vorbi despre „Dulgherie, calfe călătoare și povestea vinului”, iar de la ora 18, artistul Remus Henning va susține un concert de orgă în Biserica fortificată. La ora 19 va avea loc o demonstrație de gastronomie locală în fața Curții Richvini, iar seara se va încheia cu proiecția filmului documentar „Undeva, cândva în Transilvania”.
Înapoi pe scena Sălii Thalia
După excursia de la Richiș, spectatorii vor reveni, miercuri, la Sibiu. De la ora 19, pe scena Sălii Thalia va răsuna spectacolul „Anotimpuri 2. Vara. Premiere mondiale cu Alexandru Anastasiu – vibrafon și Rte Contempo Quartet”. În cadrul evenimentului vor putea fi ascultate lucrări scrise de compozitori selectați din toată lumea, pentru Rezidența Creativă ICon Arts. Sala Thalia rămâne punct de întâlnire și joi, 27 iunie, de data aceasta pentru cursanții Academiei ICon Arts, care vor desfășura un workshop în cadrul unui concert.
Analia Selis, la Biertan
În penultima zi a festivalului, organizatorii au pregătit evenimente speciale pentru spectatorii care se vor aduna la Biertan. După un tur al cetății fortificate, la Cafeneaua Nouă va concerta îndrăgita artistă Analia Selis alături de ArgEnTango, începând cu ora 18. Seara va fi dedicată tradiţiilor și gastronomiei diin Biertan, în aceeași locație.
Ediția a XV-a a Festivalului ICon Arts se încheie sâmbătă, 29 iulie, la Mălâcrav, la Conacul Apafi. La ora 11 se va face cunoscută povestea sucului de mere și va avea loc și o degustare, iar la ora 12 va avea loc încheierea Festivalului Icon Arts, un „happening itinerant”.
La ora 13 va avea loc un concert de jazz cu Ana Cristina Leonte – voce, Albert Tajiti – clape, Ciprian Pop – chitară, iar de la ora 14 începe ultimul eveniment, un târg de produse tradiţionale și gastronomie locală.
ICon Arts, organizat de către Exces Music și UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, înseamnă atât un curs internaţional de artă (Academia ICon Arts), cât şi un festival de concerte şi spectacole (Festivalul ICon Arts), susţinute de participanţii Academiei, dar şi de nume ale muzicii contemporane recunoscute la nivel mondial. Acest proiect este posibil prin sprijinul oferit prin co-finanțare AFCN, Consiliul Judetean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu.