“Împreună pentru Herculane”: Creație de Film, Superputeri și Burse! Program Estival oferit pasionaților de Patrimoniu și Comunicare Audio-Vizuală
19 Iulie 2022, 12:18
De ce Patrimoniu, Comunicare, Herculane: Patrimoniul din România se află într-o stare precară, adesea irecuperabilă. Ignorarea sa distruge nu doar o resursă economică, ci chiar diversitatea valorilor care construiesc împreună identitatea noastră individuală și colectivă. Situația este cu atît mai disperată cu cât restaurarea multor obiective de Patrimoniu necesită resurse considerabile, care depășesc de cele mai multe ori posibilitățile autorităților, proprietarilor sau societății civile locale. Pentru a sprijini aducerea împreună a resurselor necesare unui patrimoniu extraordinar care implică eforturi extraordinare, Academia de Film Cineimpact vă invită să fiți participanți și parteneri în programul “Împreună pentru Herculane”. Programul adaptează la nevoile Patrimoniului una din cele mai eficente metode de cercetare și comunicare socială: realizarea de Filme și Conținut Media cu ajutorul Sociologiei și Antropologiei Vizuale. În acest an, puterile convergente ale acestor domenii sunt dedicate relațiilor dintre societate și patrimoniul celei mai vechi stațiuni balneo-climaterice din România, care aduce beneficii terapeutice oamenilor încă din anul 102 dHr.
Aflată la a șaptea ediție, Academia de Film Cineimpact creează în 2022 o sesiune specială dedicată Patrimoniului din Băile Herculane, în perioada30 iulie – 14 august. Studenții vor învăța să folosească o metodă de cercetare socială și storytelling audio-vizual, cu rezultate recunoscute la nivel internațional prin două selecții și un premiu la prestigiosul Festival de Film de la Cannes. Academiile Cineimpact au explorat începănd cu anul 2014 tematici sociale diverse și au dezvoltat creativ studenți din peste 20 de țări, de pe 5 continente.
Burse pentru participanții din România: Pentru a încuraja implicarea pe termen lung în susținerea patrimoniului din România, participanții cetățeni sau rezidenți în România vor fi sprijiniți prin burse Cineimpact. Candidații români sunt incurajați să aplice la bursele care acoperă minim 50% din costurile de participare. Alături de studenții străini deja înscriși, participanții au deasemenea șansa de a câștiga premiul Cineimpact în valoare de 500 de euro, destinat sprijinirii celui mai bun proiect care vine in ajutorul patrimoniului.
Program și condiții de participare: Candidații selectați vor crea filme documentare și hibride destinate punerii în valoare a patrimoniului și peisajului cultural din Herculane, ajutați de o metodă care aduce împreună Filmul, Videografia și Antropologia Vizuală. Materialele rezultate vor putea fi folosite pentru atragerea resurselor necesare sprijinirii patrimoniului din Herculane, iar cunoștințele dobândite vor fi utilizate la nivel național, în susținerea altor cauze care necesită sprijin de urgență. Participanții selecționați vor cumula și experimenta practic:
- Metode de cercetare specifică științelor sociale, sociologiei, antropologiei
- Metode de accelerare a creativității cu impact, aplicabile la cauze importante pentru ei
- Storytelling audio-vizual capabil să se diferențieze și să creeze povești sociale empatice
- Colaborarea cu colegi din alte țări și îndrumarea unei echipe cu recunoaștere internațională
Nivelul necesar de experiență tehnică în domeniul filmării și editării este unul minimal, abilitățile tehnice putând fi accesate din numeroase surse aflate la un click distanță. Focusul este pe dezvoltarea abilităților de a crea povești audio-video într-o manieră care cercetează în profunzime subiectul ales, creează conexiuni emoționale, generează implicare personală. Au mai rămas 3 locuri, cei selectati vor beneficia de o etapă de pregătire a cursurilor, care începe în curând. Sunt încurajate aplicațiile celor pasionați de comunicare și patrimoniu, natural sau cultural, material sau imaterial, cu experiență în domeniile Arhitectură, Urbanism, Arheologie, Restaurare, Peisagistică, Antropologie, Sociologie, Etnografie, Jurnalism Vizual, Artă Foto-Video, Producție Media sau Film.
Soarta Patrimoniului poate fi schimbată doar prin implicarea pe scară largă a societății prin eficientizarea celor care știu că dincolo de bunurile materiale se află relația lor cu oamenii, conexiunile lor profunde cu evoluția noastră ca indivizi și societate. Invităm pasionații de Patrimoniu și Comunicare să decopere instrumente insuficient fructificate și să își antreneze superputerile cu ajutorul Filmului și Științelor Sociale. Ca parte a societății civile și academice, vă invităm să deveniți un partener esențial al oportunității oferite de programul “Împreună pentru Herculane”. Alături de instituțiile și organizațiile pe care le reprezentați, ne bucurăm să creăm împreună un parteneriat durabil în vederea specializării unor profesioniști performanți în Comunicarea pentru Patrimoniu.