Ascultă Radio România Cultural Live

ICon Arts Transilvania…Unde artele noi întâlnesc tradițiile vechi

27 Iunie 2017, 16:12

19 – 29 iulie 2017

Sibiu. Biertan. Alma Vii. Richiș. Mălâncrav

Șezătoarea postmodernă

Unul dintre cele mai longevive evenimente dedicate artelor contemporane din România, ICon Arts, a ajuns anul acesta la ediția cu numărul XV. Peste 150 de artiști din întreaga lume se întâlnesc aici an de an, dezvoltând un laborator de creație unic în peisajul internațional.

Muzicieni, coregrafi, dansatori, actori, artiști multimedia își unesc aici experiențele profesionale și calitățile umane pentru căutarea de noi limbaje artisice, fie că vin aici să predea, să învețe, să performeze sau pentru toate acestea la un loc.

Mulți dintre cei care au studiat la ICon Arts au dobândit astăzi o reputație internațională. Și, după multe ediții, aceștia se se întorc aici în calitate de profesori, schimbând generații.

Începând cu acest an, Academia și Festivalul ICon Arts adaugă numelui lor spațiul de basm al Transilvaniei, oferind artiștilor și publicului prezent la evenimente inspirația unor locuri neatinse de secole. Ascunse după dealuri spectaculoase și păduri dese, satele cu biserici fortificate din Transilvania conservă astăzi valori de patrimoniu universal. Aici, apartenența la comunitate rămâne în continuare la baza vieții de zi cu zi.

ICon Arts reunește mediul profesionist al unei Academii de vară cu atmosfera efervescentă a unui Festival dedicat artelor noi și tradițiilor locale.

Pe durata Academiei, artiștii studiază tehnici noi de expresivitate și, apoi, abia așteaptă să prezinte publicului rezultatul „la cald, în partea de Festival.

Principalele arii artistice ale Academiei sunt: muzica (vioară, percuție, chitară, flaut, ansambluri jazz, rezidența creativă a compozitorilor) și secțiunile de actorie, fotografie, performance și dans contemporan.

Concertele răsună la fel de bine atât pe scena Filarmonicii din Sibiu cât și în interiorul cetăților vechi de secole .

Vă invităm să luați parte la Fenomenul ICon Arts Transilvania, să vă reconectați la natură, să aflați poveștile pline de farmec ale satelor încărcate de istorie și să descoperiți cele mai noi creații ale artiștilor invitați din toată lumea.

Veți avea ocazia să ascultați lucrări în primă audiție absolută, să vizitați adevărate muzee în aer liber, iar în fiecare zi vă așteaptă un program cultural inedit de la care nu vor lipsi spectacolul gastronomiei locale, tradiții și meșteșuguri, proiecții de film și degustări de vinuri. Toate aceste experiențe sunt reunite de Șezătoarea postmodernă.

Programul complet, în paginile următoare.

Vă recomandăm să vă faceți rezervări din timp la adresa reservations@iconarts.ro

La ICon Arts, timpul zboară în mai multe direcții, vechi și noi, în prezent și mult înainte prin curaj și creativitate.

Prin ICon Arts Transilvania dorim să abordăm arta contemporană ca expresie a îmbinării tradiției cu avangarda și a meșteșugurilor vechi cu tehnologiile noi. Vom apropia comunități diferite (artiști, vizitatori și localnici) și le vom provoca să interacționeze, să exploreze o cultură nouă și să se bucure de ceea ce poate oferi fiecare.

Am ales pentru aceasta câteva sate din comunele reînsuflețite ale Transilvaniei, una dintre cele mai autentice zone din Europa, unde vom organiza, pe tot parcursul Academiei și Festivalului, evenimente speciale, coordonate în parteneriat cu Mihai Eminescu Trust, Experience Transylvania și Colinele Transilvaniei.

Vom avea, totodată, și concertele din Sibiu, cu care publicul s-a obișnuit și pe care ne bucurăm să le continuăm și în acest an, dar ne-ar plăcea ca sibienii să ne viziteze și în Biertan, Richiș, Alma Vii și Mălâncrav, unde vor avea parte de experiențe diferite și – sperăm noi, foarte plăcute.”

Sebastian Gheorghiu,

Director de proiect

Un tărâm al legendelor pregătește azi legende noi ale artelor contemporane

International Contemporary Arts (ICon Arts) este povestea unui proiect cultural ambițios pornit în anul 2003 la inițiativa a doi studenți, pe-atunci, la Conservatorul bucureștean: Diana și Sebastian Gheorghiu. La acea vreme, studenților români le lipsea o școală de vară de nivel internațional, cei mai mulți dintre studenți fiind obligați să cheltuie foarte mult pentru a participa la astfel de cursuri de perfecționare în străinătate.

ICon Arts s-a transformat, în timp, într-un fenomen complex de artă contemporană independentă, recunoscut în plan internațional. ICon Arts înseamnă cursuri de artă (Academia ICon Arts), la care au participat cursanți de pe toate continentele, și un festival de concerte și spectacole (Festivalul ICon Arts Transilvania), rezultat firesc al activității lor de creație.

------

ICon Arts organizează anual două școli de vară de artă contemporană, ambele cu participare internațională:

ICon Arts Transilvania 2017: între 19 și 30 iulie, în Sudul Transilvaniei și:

ICon Arts Roma 2017: între 31 iulie și 7 august, la Accademia di Romania, în Roma, Italia.

Încă mai sunt câteva locuri libere! Detalii pe www.iconarts.ro

-----

De-a lungul anilor, au participat în calitate de profesori maeștri de renume internațional de la Beijing Conservatory, Harvard University, Boston University,  Royal Academy of Music and Royal College of Music in London, Univeristy of Birmingham, Oklahoma University, Metropolitan Opera New York și de la alte instituții de vârf, alături de profesori ai Univeristății Naționale de Muzică din București.

Mediul prielnic din cadrul cursurilor ICon Arts a oferit ocazia mai multor tineri artiști de a-și găsi aici colegi cu care să formeze noi ansambluri camerale care activează și în prezent pe marile scene de concert din România și alături de care participă la concerte și concursuri în străinătate.

Printre tinerii absolvenți ai cursurilor ICon Arts se numără astăzi artiști care au dobândit o reputație internațională, concertând alături de mari orchestre ale lumii.

Toate informațiile despre ICon Arts Transilvania precum și lista completă a profesorilor poate fi consultată pe www.iconarts.ro

Acest proiect este posibil prin sprijinul oferit prin co-finanțare AFCN, Consiliul Judetean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu (logo-uri).

Program

FESTIVALUL ICON ARTS TRANSILVANIA

Arte noi și tradiții vechi. Șezătoarea postmodernă

 

SÂMBĂTĂ, 22 IULIE, ALMA VII

16.00 – 19.00  Meșteșuguri și gastronomie locală la Centrul de Interpretare a Culturii Tradiţionale

20.30 Proiecție film mut ”Träume non Traume” – Hans Richter, cu muzica live asigurată de grupul CelloFun. Radu Rădescu – concept, percuţii, selecţie filme & texte
Invitată:  Irina Margareta Nistor – „The Voice”

LUNI, 24 IULIE, SIBIU (SALA THALIA – FILARMONICA DE STAT)

19.00 Concert de chitară cu Reinbert Evers și Costin Soare

 

MARȚI, 25 IULIE, RICHIȘ

16.00 – 17.30 Dulgherie, calfe călătoare și povestea vinului

18.00 Concert de orgă în Biserica fortificată susținut de Remus Henning

19.00 Gastronomie locală în fața Curții Richvini

20.30 Proiecție de film documentar „Undeva, cândva în Transilvania”

 

MIERCURI, 26 IULIE, SIBIU (SALA THALIA – FILARMONICA DE STAT)

19.00 ANOTIMPURI 2. VARA. PREMIERE MONDIALE CU ALEXANDRU ANASTASIU – VIBRAFON ȘI RTÉ CONTEMPO QUARTET

Lucrări scrise de compozitori selectați din toată lumea, pentru Rezidența Creativă ICon Arts

 

JOI, 27 IULIE, SIBIU (SALA THALIA – FILARMONICA DE STAT)

19.00 – Workshop în concert. Cursanții Academiei ICon Arts se prezintă.

 

VINERI, 28 IULIE, BIERTAN

17.00 Turul cetăţii fortificate

18.00 Concert Analia Selis & ArgEnTango la Cafeneaua Nouă

19.00 Tradiţii și gastronomie locală la Cafeneaua Nouă

 

SÂMBĂTĂ, 29 IULIE, MĂLÂNCRAV, CONACUL APAFI

11.00 Povestea sucului de mere. Degustare

12.00 Încheierea Festivalului Icon Arts, happening itinerant

13.00 Concert de jazz cu Ana Cristina Leonte – voce, Albert Tajiti – clape, Ciprian Pop – chitară

14.00 Târg de produse tradiţionale și gastronomie locală

*Organizatorii pot aduce modificari programului Festivalului. Acestea vor fi comunicate in timp util pe site și pe social media

ICon Arts Transilvania este pe Urby (logo) FB (logo), Instagram (logo)

Dacă Sibiu este deja cunoscut publicului ICon Arts, vă invităm să aflați mai multe despre celelalte spații ale Festivalului:

Alma Vii

În prima atestare documentară a satului Alma Vii (1289) se face referire la acesta ca fiind un sat liber pe pământul Coroanei Ungare. Situat la capătul unui drum de ţară, între dealuri acoperite de păduri, satul se bucură de un peisaj natural pitoresc, completat de biserica fortificată ce străjuiește gospodăriile armonios aranjate. Însă ceea ce are Alma Vii mai de preţ sunt oamenii: o comuniune de etnii şi personalităţi diverse care convieţuiesc în bună înţelegere păstrând obiceiurile vieţii autentice de la ţară.

Alma Vii va găzdui clasele de Dans contemporan și Actorie

Biertan

Biertan este situat într-o vale lungă înconjurată de dealuri terasate pentru cultivarea viței de vie. Locul este menționat prima dată în documente din anul 1283 și este dominat de ansamblul impresionant al cetății cu biserica Sf. Maria din vârful dealului, înconjurat de trei ziduri de fortificație. Tot ansamblul a fost inclus în anul 1993 pe lista monumentelor din Patrimoniul Cultural UNESCO.

Biserica în stil gotic târziu, cu altarul său spectaculos, a fost construită între anii 1500-1525. Altarul cu 28 de icoane a fost creat de artiști de la Viena în 1483.

Biertan va găzdui clasele de Pian și Chitară

Richiș

La doar 5 km de Biertan se află satul Richiş, înconjurat de dealuri terasate pe care,odinioară se cultiva viţa de vie. Pământul roditor prielnic agriculturii şi viticulturii a adus bunăstarea localităţii, de unde îi vine şi denumirea de azi „Reichesdorf–Richvini–Richiş” („Satul celor bogaţi”). După plecarea multora dintre familiile de sași ce populau satul vechi de peste 700 de ani, astăzi trăiesc aici, pe lângă români și câteva familii de sași, zeci de nemți, francezi, olandezi, italieni, elvețieni, lituanieni și americani. Este satul în care conviețuiesc cele mai multe naționalități din România.

Richiș va găzdui clasele de Percuție și Flaut

Mălâncrav

Mălâncrav datează din secolul 14 și este un loc unde timpul pare că s-a oprit. Înconjurat de peisaje de vis și de colinele verzi ale Transilvaniei, Mălâncrav este, astăzi, satul cu cea mai mare populație saxonă din regiune. Una dintre bijuteriile arhitecturale care se distinge este Conacul Apafi care a aparținut vechilor familii nobiliare din Transilvania.

Programul internațional de Rezidență Creativă ICon Arts este dedicat tinerilor compozitori de muzică cultă contemporană și participanții sint selectați în urma unui apel internațional de propuneri de lucrări.

Mălâncrav va găzdui clasele de Compoziție, Jazz, Vioară

Mihai Eminescu Trust promovează turismul responsabil în Transilvania

„De peste 20 de ani depunem eforturi pentru conservarea și revalorificarea patrimoniului istoric și natural din vechile sate cu biserici fortificate din Sudul Tansilvaniei. Ne-am implicat foarte mult în încurajarea comunităților locale de a-și continua tradițiile, de a-și asuma cu și mai mare credință valorile moștenite din generație în generație.

Prin implicarea comunităților și a autorităților locale, sate precum Viscri, Biertan, Richiș, Alma Vii, Mălâncrav dovedesc astăzi continuitate, recăpătându-și identitatea.

Ne bucură foarte mult parteneriatul cu ICon Arts Transilvania fiindcă avem prilejul să construim pe mai departe istoria, găzduind artiști din toată lumea care își vor lega inspirația de povestea acestor locuri de basm.

Promovăm turismul responsabil, prin grupuri restrânse de vizitatori, conservând ambientul natural oferit de aceste adevărate comori rustice. De aceea, este foarte important ca vizitatorii să-și rezerve locurile din timp pe durata Festivalului.

La ceas de seară, v-am pregătit un program cultural inedit, care cuprinde numeroase spectacole de arte și meșteșuguri, dansuri tradiționale, gastronomie locală, toate reunite sub titlul de „Șezătoarea postmodernă”.

Vă așteptăm cu mult drag!”

Cristian Radu

Communication Manager

Fundația Mihai Eminescu Trust

JEEP – mașina oficială ICon Arts Transilvania Festival

Spațiile inedite de concert au fost alese și cu scopul de a promova turismul cultural – sate medievale mai puțin cunoscute din Transilvania ce au nevoie mai mult ca oricând de o reasumare responsabilă a fiecăruia dintre noi. Iar promovarea turismului cultural știm că este strâns legat de calitatea transportului, în spații mai puțin accesbile, însă cu valoare istorică inestimabilă. Acestea devin mult mai apropiate prin implicarea AutoItalia și Jeep. Ne bucurăm să-i avem alături de noi în calitate de parteneri principali, Autoitalia fiind una dintre cele mai importante companii din România, prezentă pe piață încă de la începutul anilor ʽ90.

ICon Arts Transilvania, un eveniment organizat de UCIMR

 

Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR )este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 21 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.

Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.

De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.

Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.

Partenerii ICon Arts Transilvania

eXplore Jazz & Classic 26.11 – 06.12.2024 București, Sinaia, Ploiești, Brașov
Muzică-Dans-Arte 28 Noiembrie 2024, 08:58

eXplore Jazz & Classic 26.11 – 06.12.2024 București, Sinaia, Ploiești, Brașov

jmEvents, organizatorul unor evenimente de prestigiu precum Festivalul Internațional EUROPAfest, Bucharest International Jazz...

eXplore Jazz & Classic 26.11 – 06.12.2024 București, Sinaia, Ploiești, Brașov
Ediție aniversară a seriei de întâlniri „Anotimpurile dialogului despre teatru cu Octavian Saiu” la Teatrelli, în luna decembrie
Muzică-Dans-Arte 28 Noiembrie 2024, 08:54

Ediție aniversară a seriei de întâlniri „Anotimpurile dialogului despre teatru cu Octavian Saiu” la Teatrelli, în luna decembrie

    Miercuri, 4 decembrie, începând cu ora 19:00, Octavian Saiu revine pe scena de la Teatrelli pentru...

Ediție aniversară a seriei de întâlniri „Anotimpurile dialogului despre teatru cu Octavian Saiu” la Teatrelli, în luna decembrie
„35. Povestea nespusă a unei Revoluții”, un proiect multiart care comemorează 35 de ani de la Revoluția română din decembrie 1989
Muzică-Dans-Arte 28 Noiembrie 2024, 08:46

„35. Povestea nespusă a unei Revoluții”, un proiect multiart care comemorează 35 de ani de la Revoluția română din decembrie 1989

Luni, 2 decembrie 2024, de la ora 18.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din București...

„35. Povestea nespusă a unei Revoluții”, un proiect multiart care comemorează 35 de ani de la Revoluția română din decembrie 1989
Un regal dedicat violoncelului: ARTCELLO FESTIVAL pentru prima oară în România
Muzică-Dans-Arte 28 Noiembrie 2024, 08:44

Un regal dedicat violoncelului: ARTCELLO FESTIVAL pentru prima oară în România

Miercuri, 4 decembrie 2024 (de la 19.00) , 4 violonceliști cu o frumoasă carieră internațională vor cânta la Sala Radio...

Un regal dedicat violoncelului: ARTCELLO FESTIVAL pentru prima oară în România
Central European Film Festival, ediția a XIV-a  4-6 decembrie 2024, București –  un eveniment în memoria regizorului Radu Gabrea –
Muzică-Dans-Arte 27 Noiembrie 2024, 12:37

Central European Film Festival, ediția a XIV-a 4-6 decembrie 2024, București – un eveniment în memoria regizorului Radu Gabrea –

Central European Film Festival (CEFF) , eveniment inițiat în anul 2011 de regizorul Radu Gabrea și organizat în...

Central European Film Festival, ediția a XIV-a 4-6 decembrie 2024, București – un eveniment în memoria regizorului Radu Gabrea –
Cum au sărbătorit românii Crăciunul, de-a lungul generațiilor: Art Safari lansează o nouă expoziție, „Cele mai frumoase tradiții”
Muzică-Dans-Arte 27 Noiembrie 2024, 07:19

Cum au sărbătorit românii Crăciunul, de-a lungul generațiilor: Art Safari lansează o nouă expoziție, „Cele mai frumoase tradiții”

  Din 28 noiembrie, se deschide la Art Safari expoziția „Cele mai frumoase tradiții”, curator Cristian...

Cum au sărbătorit românii Crăciunul, de-a lungul generațiilor: Art Safari lansează o nouă expoziție, „Cele mai frumoase tradiții”
Concert “Neînvinșii” - două orchestre și două coruri pe scena Ateneului  într-un eveniment dedicat Zilei Mondiale a Persoanelor cu Dizabilități
Muzică-Dans-Arte 26 Noiembrie 2024, 11:04

Concert “Neînvinșii” - două orchestre și două coruri pe scena Ateneului într-un eveniment dedicat Zilei Mondiale a Persoanelor cu Dizabilități

      Peste 100 de instrumentiști și coriști vor urca pe scena Ateneului Român marți, 3 decembrie,...

Concert “Neînvinșii” - două orchestre și două coruri pe scena Ateneului într-un eveniment dedicat Zilei Mondiale a Persoanelor cu Dizabilități
Mezzosoprana Ruxandra Donose – turneu de sărbători acasă
Muzică-Dans-Arte 26 Noiembrie 2024, 10:12

Mezzosoprana Ruxandra Donose – turneu de sărbători acasă

Cu o carieră care se desfășoară de peste 30 de ani la nivel internațional , m ezzosoprana Ruxandra Donose, împreună cu...

Mezzosoprana Ruxandra Donose – turneu de sărbători acasă
Ascultă live

Ascultă live

03:30 - 04:00
Legendele muzicii (reluare)
Ascultă live Radio România Cultural
03:30 - 04:00
DOCUMENTARELE RRA (R)
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
03:00 - 04:00
English 5
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru