Harta României de la 1915, redescoperită prin acustica instrumentelor de percuție la „Cartografii sonore”
26 Octombrie 2018, 15:03
Concertele Stagiunii „Cartografii sonore” continuă prin programul de toamnă cu un eveniment special marți, 30 octombrie, de la ora 18:00 la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (Strada Londra nr. 39).
Evenimentul face parte din proiectul „100 de ani în 100 de concerte” derulat de UCIMR pentru a sărbători Centenarul alături de public și cei mai buni artiști ai momentului, dar și alături de tinere talente în plină ascensiune.
Seara va fi dedicată unei hărți deosebit de valoroase în context istoric: „Harta Generală a României cu țările învecinate locuite de români” de Trayan Georgescu, apărută în anul 1915. Povestea interesantă a acestei hărți va fi spusă de muzeograful Despina Hașegan în prezentarea de dinaintea concertului.
Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile, prin înscriere în prealabil pe site-ul muzeului:
Publicul va fi invitat să redescopere această hartă prin acustica instrumentelor de percuție, într-un concert cu totul aparte, intitulat „Rotația a 4-a. After You” susținut de Alexandru Anastasiu, virtuoz al vibrafonului și unul dintre percuționiștii de vârf ai României, membru al Orchestrei Naționale Radio, compozitor, profesor și laureat a numeroase premii internaționale. Alexandru Anastasiu este, de asemenea, doctor în muzică prin lucrarea „Vibrafonul și creația muzicală dedicată lui de la începutul sec. XX până în prezent”, iar din toamna aceasta este masterand la clasa de dirijat condusă de Tiberiu Soare.
Invitată va fi Sara Merișcă – marimbă. Eleva în vârstă de 16 ani a câștigat în anul 2017 Locul al III-lea la prestigiosul concurs Italy Percussion Competition, ediția a XV-a. Nu doar că a reușit o performanță remarcabilă, aflată la primul său concurs internațional, însă a fost și singurul concurent din Europa care s-a calificat în Finala acestei competiții. Sara Merișcă este unul dintre cei mai buni elevi ai lui Alexandru Anastasiu, anunțând, astfel, viitoarea generație de artiști cu care România se poate mândri pe marile scene internaționale.
Programul celor doi artiști este alcătuit în consonanță cu tematica evenimentului, concertul „Rotația a 4-a. After You” punând în valoare harta prezentată din prisma contexului istoric din care face parte: apariția acestei hărți fiind marcată de pregătirea intrării României în Primul Război Mondial.
Instrumentele de percuție au însoțit adesea armatele Țărilor Române în războaie încă din cele mai vechi timpuri, publicul fiind invitat să asculte, de această dată, arta percuției moderne. Cele două instrumente au intrat recent în repertoriul muzicii clasice, muzica pentru vibrafon și marimbă fiind compusă în mare măsură în zilele noastre. Din nou, vechiul și noul se vor împleti la Muzeul Național al Hărților cu prilejul acesui eveniment marcat de Centenarul României.
Cei doi artiști vor interpreta lucrări de David Friedman, Eric Samut, Mark Glentworth, Claire Omar Musser, Alexandru Anastasiu, Keiko Abe și Emmanuel Sejourne.
Despre „Harta Generală a României cu ţările învecinate locuite de români”
Trayan Georgescu, Bucureşti, 1915
În 1915, anul apariţiei acesti hărţi, România se afla în pregătiri de război. Unul dintre motivele pentru care România a intrat în cele din urmă în acest conflict era idealul naţional, unirea românilor. Aşadar nu este de mirare că în paralel cu eforturile de înarmare, Ministerul de Război subscria totodată la realizarea unor hărţi precum cea de faţă, şi anume o hartă a României -formată la acea vreme numai din provinciile Valahia şi Moldova - şi a zonelor vecine locuite de români. Harta a fost întocmită de Trayan Georgescu după datele oficiale ale anului 1915, prin subscripţia Ministerului de Război.
Pentru completarea experienței, la final de eveniment va avea loc o degustare de vinuri dintr-una din regiunile descrise pe hartă.
Stagiunea „Cartografii sonore” este o inițiativă a MNHCV și UCIMR, parte din programul „100 de ani în 100 de concerte” derulat de UCIMR pentru a celebra Centenarul României, proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, acțiune co-finanțată de Ministerul Culturii și Identității Naționale.
Cartografii Sonore este un proiect derulat prin programul „Oportunități la tine acasă” inițiat de UCIMR și dedicat tinerilor muzicieni excepționali, program prin care tineri artiști găsesc oportunități reale de afirmare pe scenele din România. În sprijinul eforturilor de promovare și susținere a tinerilor muzicieni s-a alăturat Banca Transilvania, prin încrederea acordată antreprenoriatului din sectorul creativ.
După succesul primelor evenimente, organizatorii promit în continuare să aducă în atenția publicului o nouă perspectivă, inedită, asupra vizitei la muzeu, în apropierea hărților vechi, unde istorii, mentalități, coduri estetice și alte valori ale societăților care s-au succedat de-a lungul vremurilor pot fi descifrate printr-o privire nouă.
Notă: Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.
Informații suplimentare
Despre Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi
Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti se numără printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. Muzeul deține o colecţie de peste 1000 de lucrări realizate în perioada secolelor XVI – XX, hărţi vechi şi gravuri ce reprezintă în principal provinciile româneşti, state şi regiuni europene, precum şi hărţi astronomice și planuri de oraș. MNHCV își propune să devină mai mult decât un muzeu, să fie un loc de intersecție al artelor, un centru pentru studierea și reconsiderarea istoriei și a geografiilor lumii, atât de către specialiști cât și de către publicul general.
Despre Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România
UCIMR este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 21 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.
Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.
De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.
Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.