Gustul ca patrimoniu: element de patrimoniu imaterial UNESCO, propus de asociația CRIES pentru reinterpretare în Timișoara, Cluj, Turda, Odorheiu Secuiesc, Făgăraș, Târgu Mureș și Iași
01 Noiembrie 2022, 16:06
1 - 11 noiembrie 2022
Două componente din programul LA PAS al asociației CRIES,parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, propun abordări ale relației dintre hrană și cultură, într-un demers ambasadorial al temei.
„LA PAS în cartiere”, o serie de patru evenimente de tip „picnic intercultural”, are o ultimă prezență în Timișoara,în parteneriat cu Politehnica Timișoara și CiviCultura.
În cadrul „Gustul ca patrimoniu”, un program CRIES produs începând cu 2018, a fost lansată provocarea de promovare a ideii de gastronomie ca element de patrimoniu imaterial, prin reinterpretarea în cheie locală a borșului ucrainean, aflat pe lista Patrimoniului UNESCO.
„LA PAS în cartiere” este una din componentele programului LA PAS / Slowing Down din 2022 al asociației CRIES și se derulează în patru ediții de-a lungul anului 2022, sub tema unor picnicuri interculturale și responsabile. În data de 3 noiembrie 2022 va avea loc ultimul eveniment din serie, „LA PAS în curte la Electro”, în parteneriat cu Universitatea Politehnica Timișoara și CiviCultura. Studenții sunt invitați să petreacă timp de calitate împreună, prin experiențe și dialoguri în jurul unor teme precum hrană sănătoasă, combaterea risipei, colectarea selectivă, grija față de mediu, evenimente sustenabile sau schimburile între culturi.Între orele 11.00 și 16.00, la Biblioteca Universităţii Politehnica din Timişoara, se va găti ciorbă în ritm de muzică și după principii Slow Food (bun-curat-etic), se va încerca borcanul anti-risipă și se vor degusta produse din comerțul responsabil, se vor răsfoi cărți despre creștere și descreștere economică, economie circulară, reziliență, hrană și se va intra în dialog cu cercetătorii invitați. Primii 100 de studenți vor primi vouchere în valoare de 20 lei pentru a-și achiziționa mâncare sănătoasă în cadrul evenimentului.
Componenta „Gustul ca patrimoniu” din 2022 a fost lansată în luna august cu un apel național către bucătari pasionați de gastronomie artizanală, care au fost invitați să candideze pentru o rețetă de borș, gătită în contextul gastronomiei locale din care aceștia provin. Un moment important al componentei „Gustul ca patrimoniu” a fost reprezentat de organizarea unui atelier de gătit borș, de către două refugiate de război din Ucraina, în cadrul „LA PAS. Festival de gastronomie artizanală”, pe 25 septembrie 2022. Peste 300 de porții de borș au fost servite participanților la festival, în prezența domnului Oleksandr Pinchuk, secretar I al Ambasadei Ucrainei în România, care a subliniat că această manifestare este una de diplomație soft.Borșul ucrainean este din iulie 2022 pe Lista patrimoniului imaterial UNESCO pe cale de dispariție: „borșul este considerat parte a țesutului societății ucrainene, moștenirii culturale, identității și tradiției acesteia.” (extras dintr-o comunicare oficială UNESCO).
Orașele Timișoara, Făgăraș, Târgu Mureș, Cluj, Turda, Odorheiu Secuiesc și Iași vor găzdui în următoarele două săptămâni o serie de evenimente gastronomice, folosind în prepararea borșului ingrediente locale și având libertatea să propună propriile rețete. Demersului „Gustul ca patrimoniu” i s-au alăturat bucătari slow-food, bistrouri care promovează alimentația sănătoasă, precum și profesioniști din mediul universitar, care vor găti împreună cu studenții.
Astfel, în perioada 1 - 11 noiembrie 2022,șapte bucătari și echipele lor, din diferite zone ale țării, vor găti o rețetă de borș, promovând în rândul comunităților locale hrana ca parte a patrimoniului imaterial și contextul programului „Gustul ca patrimoniu” din Timișoara, viitoare Capitală Europeană a Culturii în 2023.
Evenimentele Gustul ca patrimoniu din țară:
Restaurant Casa Terra Făgăraș, 4 noiembrie 2022
Centrul Comunitar Gastronomic Turda, 4 noiembrie 2022
Restaurant J'ai Bistrot Târgu Mureș, 6 noiembrie 2022
Restaurant CUIB Iași, 6 noiembrie 2022
Restaurant Gondűző Odorheiu Secuiesc, 8 noiembrie 2022
Restaurant Green Aware Timișoara, 9 noiembrie 2022
Universitatea de Științe Agricole din Cluj-Napoca, 11 noiembrie 2022
Proiectul face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.
Producător: Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare
Parteneri: Comisia Națională a României pentru UNESCO, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Secretariatul General al Guvernului, Punctul de contact pentru Programul Cetățeni, Egalitate, Drepturi și Valori, Unitatea de Management a Proiectului, Ministerul Culturii, RTC - România Tradițiilor Creative, ASAT - Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești, Asociația ALIMENTERRA, Reciproc, Asociația INTERSECT, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Centrul pentru Inovare și Dezvoltare Sustenabilă, Act for Tomorrow, Universitatea Politehnica Timișoara, CiviCultura
Parteneri componenta Gustul ca patrimoniu 2022: Alternativa Vegană, Casa Terra, J'ai Bistrot, Slow Food Cluj Transilvania, Facultatea de Știință și Tehnologia Alimentelor, Clubul Gastronomic Transilvan, Centrul Comunitar Gastronomic Turda - Slow Food Turda, StudCoop, Banca pentru Alimente, Gondűző, CUIB.
Parteneri internaționali: FeketeSereg, Largo Residencias, RIPESS Europe, Solidarius Italia, UFISC
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio Timișoara, Green Report, Zile și Nopți, Modernism.ro, EduPedu, Observator Gastronomic, România Pozitivă, Radio Econatura, FoodNews Romania, Știri ONG, Festivalier
Programul LA PAS, demarat de Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare din Timișoara în 2018, în contextul „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”, urmărește valorificarea patrimoniului gastronomic prin respectarea unor principii specifice mișcării Slow Food (bun-curat-etic), dezvoltarea competențelor de consum responsabil în rândul tinerilor, promovarea practicilor sustenabile pentru organizarea evenimentelor culturale, încurajarea de politici publice care să favorizeze modele de dezvoltare sustenabilă și o cultură a sustenabilității în rândul oamenilor.
Asociația CRIES - Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice & Solidare
www.facebook.com/AsociatiaCRIES
www.youtube.com/user/asociatiaCRIES
Programul LA PAS