Gregor Eldarb și Iosif Király într-o expoziție organizată de Borderline Art Space la Fabrica de Pensule
31 August 2018, 09:46
Pentru prima expoziție organizată la Fabrica de Pensule, intitulată ‘pleats of probability’ („pliuri ale probabilității”), galeria Borderline Art Space din Iași propune publicului clujean întâlnirea cu doi artiști care lucrează cu medii diferite: pictorul de origine poloneză Gregor Eldarb și fotograful român Iosif Király, ale cărui lucrări timpurii pot fi văzute în această perioadă în cadrul expoziției retrospective organizate de Muzeul Național de Artă Contemporană din București. Vernisajul expoziției, al cărui curator este Edith Lázár, are loc joi, 6 septembrie 2018, ora 18:00, în spațiul RAP de la parterul Fabricii de Pensule.
Materialitatea, așa cum o percepem astăzi, se conturează ca un set complex de relații care printre altele vorbește despre vizualizare, temporalitate, reamintiri, texturi și atmosferă. Suprafețele care ne înconjoară apar astfel ca ceva asemănător unui loc de schimb capabil să modeleze și să remodeleze experiența cotidianului. Împărtășind o afinitate față de arhitectură, pentru Iosif Király și Gregor Eldarb suprafețele se manifestă ca pelicule ce țin laolaltă vizualul și spațialul printr-o suprapunere de texturi. Asamblajele fotografice ale lui Iosif Király, parte din seria Sinapse, propun o arhivare personală a arealului dunărean într-o înregistrare meticuloasă de momente secvențiale, o continuare a practicii artistului de a investiga schimbările sociale și politice pe care diferite spații le oglindesc. Gregor Eldarb pe de altă parte multiplică perspectivele prin suprafețe picturale, în starturi de compoziții geometrice care trasează și retrasează – precum cartografierile mentale – mișcări și jocuri de cuvinte între ceea ce e asociat privatului și ceea ce aparține urbanului.
‘pliurile probabilității’ lasă aceste intersectări dintre ficțiune și urme (a ceea ce ar fi putut/ poate fi) să curgă într-o manieră care uneori dă seama de structura inerentă a unei imagini și gestul aproape performativ care o construiește, sugerând mai ales un simț al mișcării (în și printre lucrări), dar și subtilitatea formelor de intimitate în public.
Gregor Eldarb (n. 1971 în Bielsko-Biala, Polonia), locuiește și lucrează la Viena; între 1992-1997 studiază pictura și grafica la Academia de Arte Plastice din Viena; începând cu 2005, participă constant la expoziții solo și de grup, naționale și internaționale; diverse premii și rezidențe ex. WIELS Residency, Studioul BMUKK, Bruxelles; Premiul artistul remarcabil - Recognition award - Bildende Kunst, Bundeskanzleramt; I.S.C.P. Programul Internațional Studio & Curatorial New York, SUA; Bursa de Stat pentru Arte Plastice, BMUKK; Proiecte comisionate ex. Berlin și St. Petersburg.
Iosif Király este arhitect și artist vizual, membru fondator (în 1995) al departamentului FVPCI/FID din cadrul Universității Naționale de Artă București. Ca artist a expus în locuri precum Museum of Contemporary Art Chicago / Moderna Museet Stockholm / Museo di Arte Moderna et Contemporanea di Trento e Rovereto / Musée d’Art Moderne, Saint-Etienne / Hungarian National Gallery, Buda Palace, Budapesta / Württembergische Kunstverein (WKV), Stuttgart / Fundação Calouste Gulbenkian, Lisabona / Bienala de la Veneția / Bienala de la Berlin / Bienala de la Sao Paolo / Australian Center for Photography, Sydney / Vox Gallery, Montreal / Fotogalerie Wien, Viena / Akademie Schloss Solitude, Stuttgart / Centrul pentru Artă Contemporană Ujazdowski, Varșovia, etc. În 2012 și 2018 Muzeul Național de Artă Contemporană, iar în 2013 SALT Beoglu Istanbul au prezentat o expoziție de mare anvergură - Retrospect.
Eveniment facebook: https://www.facebook.com/events/256914968278294/
Expoziție realizată în cadrul proiectului „Arhitecturi ale percepției”.
Organizator: Asociația Culturală AltIași.
Proiect sprijinit financiar de Administrația Fondului Cultural Național.
Parteneri: Fabrica de Pensule, Fundația Plan B, Centrul Național al Dansului București.
Parteneri media: RFI, Radio România Cultural, Modernism.ro.