Ascultă Radio România Cultural Live

Gershwin și Orff pe scena Ateneului Român, la finalul unei fantastice stagiuni aniversare Filarmonica “George Enescu” - 150

25 Iunie 2019, 06:50

Capodoperele “Rhapsody in Blue” pentru pian şi orchestră, de George Gershwin, şi “Carmina Burana”, cantata scenică de Carl Orff , vor face parte joi, 27 iunie, şi vineri, 28 iunie 2019, de la ora 19.00, din programul care va închide stagiunea simfonică aniversară 2018-2019 a Filarmonicii “George Enescu”.

Orchestra simfonică a Filarmonicii va fi condusă de maestrul Ilarion Ionescu-Galaţi, Corul Filarmonicii - de dirijorul Iosif Ion Prunner, iar solist în lucrarea lui Gershwin va fi pianistulDaniel Goiți. Soliștii Veronica Anușca,Valentin Racoveanu și Valentin Vasiliu vor fi invitaţi să interpreteze “Carmina Burana”, alături de Corul de Copii Radio, condus de Răzvan Rădos.

“Am cântat cu Filarmonica, prima dată, în 1953. Cea mai frumoasă întâlnire rămâne cea cu marele dirijor George Georgescu, care a fost maestrul meu și de la care am învățat că orchestra este singurul instrument cu suflet. E o bucurie să dirijez acum două lucrări excepţionale, la închiderea stagiunii aniversare a Filarmonicii George Enescu 2018-2019”, mărturiseşte dirijorul Ilarion Ionescu-Galaţi.

Închiderea Stagiunii Simfonice Aniversare 2018 - 2019
Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu”
Dirijor Ilarion Ionescu-Galaţi

Ateneul Român
Joi, 27 iunie 2019, ora 19.00
Vineri, 28 iunie 2019, ora 19.00

Program

George Gershwin - Rhapsody in Blue pentru pian şi orchestră
Solist Daniel Goiţi

Carl Orff - Carmina Burana
Solişti Veronica Anuşca
Valentin Racoveanu
Valentin Vasiliu

Dirijorul Corului
Iosif Ion Prunner

Cu participarea Corului de Copii Radio
Dirijor Răzvan Rădos

Ilarion Ionescu-Galaţi s-a născut în 17 septembrie 1937 la Iaşi. La 4 ani a început studiul viorii cu tatăl său. În 1949 devine elev al reputatului pedagog George Manoliu, la Liceul de muzică din Bucureşti, obţinând note maxime, atât la disciplina de bază, vioara, cât şi la cele teoretice. În 1954 a debutat ca solist (cu un concert de Wieniawski), în compania Orchestrei Radiodifuziunii bucureştene, dirijor Iosif Conta. Între 1955 şi 1960 este student la Academia de muzică, unde lucrează cu acelaşi maestru Manoliu.Debutează în noua ipostază în 1963. În 1965 obţine prin concurs o bursă a Guvernului Francez şi, la Paris, devine discipolul lui Pierre Dervaux şi al lui Charles Munch, obţinând la absolvire (1968) Premiul I. Este numit, în urma unui concurs, prim dirijor al Filarmonicii din Braşov, funcţie pe care a deţinut-o până în 1999. În 1970 urmează cursuri de măiestrie în SUA, cu Leopold Stokowski la New York şi cu Eugene Ormandy la Philadelphia. În Statele Unite dirijează, încă de pe atunci, orchestre importante. În Europa apare frecvent în Elveţia, Rusia, Suedia, Grecia, Turcia. Evoluează, de asemenea, în Cuba, Japonia, Filipine, Singapore, China, Italia, Spania, Franţa, Germania, Polonia, Belgia etc. A fost invitat să predea în repetate rânduri la universităţi americane - Michigan State University, Kent State University (Ohio) -, ca şi la Istanbul. A fost director artistic la Istanbul şi profesor de vioară la Anadolu (Turcia). Între 1971 şi 1987 a fost director al Filarmonicii din Braşov. În 1970 a iniţiat Festivalul muzicii de cameră, al cărui director este şi în prezent. Este membru onorific al „Suzuky Method” din Tokio şi profesor universitar la Facultatea de muzică a Universităţii „Transilvania”. Pentru meritele sale i-a fost decernat în 2000 Marele Premiu al Uniunii Criticilor Muzicali şi este cetăţean de onoare al oraşelor Braşov, Ploieşti, Târgu-Mureş. Este însă, înainte de toate, un muzician cu auz remarcabil şi necruţător, un pedagog abil, un pasionat al artei sale, exigent şi muncitor neobosit.

Daniel Goiţi s-a născut la Reşiţa în anul 1968 şi a studiat pianul la Şcoala de muzică din oraşul natal; a urmat apoi Liceul de artă la Cluj şi Academia de Muzică, la clasa profesoarei Ninuca Oşanu Pop. După absolvire, în 1990 şi-a început cariera didactică universitară, în prezent fiind prof. univ. dr. la catedra de pian a Academiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj. În 1994 s-a perfecţionat la Hochschule der Künste din Berlin la clasa profesorului Georg Sava. Prezenţa sa la concursuri naţionale şi internaţionale a fost de fiecare dată încununată cu premii, începând din anul 1979. Deţine nouă premii I la diferite concursuri naţionale (Bucureşti, Cluj, Iaşi, Târgu Mureş, Craiova), câte două premii I şi II la competiţii naţionale de muzică de cameră, Premiul „Sigismund Toduţă”, Premiul I şi Premiul special al Uniunii Compozitorilor, Premiul I la Concursul „Gheorghe Dima”. În anul 1991, la Concursul „George Enescu”, a fost distins cu mai multe premii: Premiul I, Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări franceze pentru pian, Premiul pentru cea mai valoroasă prezentare din concurs şi titlul de laureat. În 1992 a obţinut Premiul I la Concursul „Arthur Schnabel” de la Berlin şi în acelaşi oraş a fost finalist al Concursului „Felix Mendelssohn Bartholdy”. În 1999, în cadrul unui schimb de valori culturale între Academia de Muzică „Gh. Dima” şi University of Alabama Tooscalousa (SUA) a susţinut un recital, a predat cursuri de master şi a fost distins cu titlul de Visiting Artist-Teacher la University of Alabama.

Născută în Piatra Neamţ, Veronica Anuşca a absolvit Facultatea de Interpretare Muzicală şi cursurile de master din cadrul UNMB, secţia Canto, la clasa de canto a prof. univ. dr. Ionel Voineag, iar în prezent este doctorand al UNMB, având-o drept conducător științific pe prof. univ. dr. Valentina Sandu-Dediu.
A obținut premii importante la competițiile de specialitate și a fost distinsă cu diplome și medalii, printre care Premiul II la Concursul Internaţional de Canto „Hariclea Darclée” (Brăila), Premiul I la Concursul Internaţional de Canto „Maeştrii Artei Lirice - Petre Ştefănescu-Goangă” la Opera Națională București, Marele Premiu la Concursul Internaţional de Interpretare Vocală „Sabin Drăgoi” (Timişoara), Premiul pentru debut la secţiunea Operă în Gala Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului, Diploma și Medalia de Excelență pentru performanța artistică acordate de Uniunea Muzicienilor Interpreţi din România. În paralel cu activitatea artistică, Veronica Anușca și-a început cariera de profesor de canto în 2007, predând la licee de muzică din țară, iar în prezent activează la catedra de canto a Colegiului Național de Muzică „George Enescu” din București.

Valentin Racoveanu s-a născut la 23 aprilie 1968, la Bucureşti. În anul V la Universitatea Naţională de Muzică, la clasa prof. Dumitru Trandafir, a devenit solist al Operei Naţionale din Bucureşti. Nu numai posesor al unei frumoase voci de tenor lirico-lejer, Valentin Racoveanu este un fin muzician, abordând un repertoriu variat, de la operă, la partiturile solistice importante ale vocal-simfonicului până la muzica contemporană. Amintim, dintre creaţiile sale, Lindoro din Italianca în Alger, tenorul din Carmina Burana, prezenţele pe estradele de concert în Oratoriul de Crăciun de Bach, Stabat Mater de Rossini, Recviemul de Mozart, Ultimele zile, ultimele ore de Anatol Vieru. A participat la turneele Operei Naţionale din Bucureşti în Anglia, Germania, Japonia, Olanda, Grecia, Spania, susţinând de asemenea concerte în Germania (Regensburg, München), Elveţia (Zürich, Berna) cu arii din opere şi arii sacre. Printre înregistrările realizate se numără un CD editat în Germania - „Festliche Musik zur Advent und Weihnachtszeit“, cu sprijinul Fundaţiei „Klaus Brambach“.

Baritonul Valentin Vasiliu este în prezent solist al Operei Naţionale din Bucureşti. A absolvit Universitatea de Muzică din Bucureşti în 1991 obţinând Diploma de Master în interpretare şi pedagogie vocală. Între 1999 şi 2001 s-a perfecţionat la Catholic University of America din Washington DC. După debutul la Opera Româna din Cluj-Napoca din 1990, în rolul Schaunard din opera Boema, a evoluat în numeroase spectacole de operă şi concerte vocal-simfonice, atât în ţară, cât şi în Europa şi Extremul Orient (în 1991, turneu în Japonia, Coreea de Sud şi China, în Nunta lui Figaro şi Don Giovanni). Începând din 1992, când a fost angajat permanent la Opera Naţională Bucureşti, solistul a interpretat roluri în operele Carmen, Madama Butterfly, Hänsel şi Gretel, Boema etc. În perioada 2008-2011 a fost invitat în SUA la West Palm Beach Opera (Madama Butterfly), Opera din Las Vegas (Elixirul dragostei) şi a participat la concertul aniversar Puccini -150. În ultimele stagiuni, revenit în ţară, Valentin Vasiliu a interpretat roluri în operele Lohengrin, Tosca, Madama Butterfly şi a participat la spectacolul de deschidere a stagiunii 2013-2014 cu rolul Jago din Otello. În cadrul Festivalului George Enescu 2013, a susţinut rolurile Donner din Aurul Rinului şi Gunther din Amurgul zeilor, alaturi de Berlin Deutscher Rundfunk, precum şi rolul Telramund din Lohengrin în 2011. În octombrie 2013, la Timişoara, a debutat în Recviemul de Verdi.

Iosif Ion Prunner este de peste 20 de ani dirijorul Corului Filarmonicii „George Enescu”. Născut într-o cunoscută familie de muzicieni (Prunner-Silvestri), prezenţi timp de peste un veac pe scena Filarmonicii, începe studiul pianului cu tatăl său la 5 ani. După absolvirea Universităţii de Muzică, desfăşoară o intensă activitate ca pianist concertist şi de muzică de cameră în ţară şi în străinătate (Germania, Rusia, Cehia, Elveţia). În acelaşi timp studiază dirijatul cu Constantin Bugeanu şi Sergiu Comissiona, fiind numit prin concurs dirijorul Corului Filarmonicii „George Enescu” de către Cristian Mandeal, directorul Filarmonicii. În acea perioadă a condus corul în toate manifestările susţinute de acesta în concertele a cappella, cu Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, dar şi cu marile orchestre europene şi dirijorii lor.
Ca dirijor de orchestră, pe lângă concertele şi spectacolele susţinute alături de Filarmonica „George Enescu”, Orchestra Naţională Radio şi Opera Naţională din Bucureşti, a colaborat cu renumite ansambluri europene: Corul Orfeu (San Sebastian), Orchestra Capitol - Toulouse, Filarmonica Rusă ş. a., pe importante scene.

Peca Ștefan și Cinty Ionescu, într-un road trip (anti)performativ în zece orașe din România
Muzică-Dans-Arte 14 Aprilie 2025, 14:30

Peca Ștefan și Cinty Ionescu, într-un road trip (anti)performativ în zece orașe din România

Performance-ul 2025: Nouameapiesă? , pe un text semnat de dramaturgul Peca Ștefan, va fi prezentat, itinerant, în...

Peca Ștefan și Cinty Ionescu, într-un road trip (anti)performativ în zece orașe din România
Noi propuneri de evenimente vizuale, recomandate de Uniunea Artiștilor Plastici din România, în săptămâna 14 -20 aprilie 2025
Muzică-Dans-Arte 14 Aprilie 2025, 03:00

Noi propuneri de evenimente vizuale, recomandate de Uniunea Artiștilor Plastici din România, în săptămâna 14 -20 aprilie 2025

Luni, 14 aprilie, de la ora 17.00, la Galeria ARTOTECA a Bibliotecii Metropolitane București (Șoseaua Mihai Bravu, nr. 4), va...

Noi propuneri de evenimente vizuale, recomandate de Uniunea Artiștilor Plastici din România, în săptămâna 14 -20 aprilie 2025
Renate Roca-Rozenberg - ,,În România avem nevoie să consumăm mai multă cultură și mai multă muzică”
Muzică-Dans-Arte 14 Aprilie 2025, 01:12

Renate Roca-Rozenberg - ,,În România avem nevoie să consumăm mai multă cultură și mai multă muzică”

Electric Castle revine între 16 și 20 iulie la Castelul Banffy din Bonțida cu cea de-a 11-a ediție, reunind peste 200...

Renate Roca-Rozenberg - ,,În România avem nevoie să consumăm mai multă cultură și mai multă muzică”
Cavalleria Rusticana & Pagliacci și Messa da Requiem, pe scena Operei Naționale București, în Săptămâna Patimilor
Muzică-Dans-Arte 14 Aprilie 2025, 00:06

Cavalleria Rusticana & Pagliacci și Messa da Requiem, pe scena Operei Naționale București, în Săptămâna Patimilor

În Săptămâna Patimilor, Opera Națională București prezintă publicului două spectacole tematice destinate...

Cavalleria Rusticana & Pagliacci și Messa da Requiem, pe scena Operei Naționale București, în Săptămâna Patimilor
Frequenza Festival - muzica de cameră prinde viață în inima Bucureștiului
Muzică-Dans-Arte 14 Aprilie 2025, 00:00

Frequenza Festival - muzica de cameră prinde viață în inima Bucureștiului

În perioada 22-25 mai 2025, Bucureștiul devine gazda unuia dintre cele mai rafinate evenimente dedicate muzicii de...

Frequenza Festival - muzica de cameră prinde viață în inima Bucureștiului
Classix continuă seria evenimentelor din 2025 cu concertul „Dances of the Night”
Muzică-Dans-Arte 11 Aprilie 2025, 06:50

Classix continuă seria evenimentelor din 2025 cu concertul „Dances of the Night”

Classix anunță un nou eveniment în cadrul ediției din 2025 : concertul Dances of the Night , programat vineri, 11...

Classix continuă seria evenimentelor din 2025 cu concertul „Dances of the Night”
Weekend cultural - Recomandări pentru 11-13 aprilie
Muzică-Dans-Arte 10 Aprilie 2025, 17:35

Weekend cultural - Recomandări pentru 11-13 aprilie

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend....

Weekend cultural - Recomandări pentru 11-13 aprilie
Gravuri de călătorie: România secolului XIX, prin ochii unui artist francez
Muzică-Dans-Arte 10 Aprilie 2025, 12:26

Gravuri de călătorie: România secolului XIX, prin ochii unui artist francez

Muzeul Municipiului București invită publicul la vernisajul expoziției „Le tour du monde. Auguste Dieudonne Lancelot...

Gravuri de călătorie: România secolului XIX, prin ochii unui artist francez
Ascultă live

Ascultă live

19:30 - 21:00
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
19:05 - 21:00
ARENA NAŢIONALĂ
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
20:00 - 21:00
English 2
Ascultă live Radio România Internaţional 1
20:03 - 21:00
RADIOVIV/ARMONII DUMINICALE (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
20:00 - 22:00
ÎNTRECERE LA PETRECERE
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
19:04 - 22:00
Special pentru tine ( muzica populară)
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
19:03 - 23:59
ROMANTICA - ASCULTĂ-ȚI MUZICA!
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
20:00 - 21:00
Emisiune în lb. maghiară
Ascultă live Radio România Timișoara FM
20:00 - 21:00
Emisiune in lb. romani
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru