Forumul Cultural Austriac - Finisaj, vernisaj, înscrieri...
02 Mai 2019, 17:41
1. Artist Talk: Robert Bodnar în cadrul finisajului expoziţiei „Peisaj” la Galeria Posibilă
Să aflăm mai multe despre artă şi cum se face ea. Expoziţia „Peisaj” realizată de Galeria Posibilă şi de Fotogalerie Wien, cu sprijinul Forumului Cultural Austriac Bucureşti, se încheie sâmbătă, 4 mai, cu o vizită ghidată de Raluca Nestor Omancea, lector la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti şi cu o discuţie cu Robert Bodnar, unul dintre cei şase artişti expozanţi.
Lucrările lui Robert Bodnar din expoziția “Peisaj” atrag prin felul în care ele au fost realizate, prin detalii de tehnică lăsate intenționat la vedere, printr-o serie de decizii în practica și cercetarea artistică.
În 4 mai, Robert Bodnar vine la Galeria Posibilă pentru o discuție în jurul proiectului său: Cum a ajuns să-și construiască un sistem și un software atașate aparatului de fotografiat care să-l ajute în obținerea fotografiilor? Cum, odată ajuns într-un peisaj, decide să-l fotografieze sau să-l filmeze prin sute de cadre, care apoi ajung tot împreună? Cum, prin toate aceste decizii tehnice și estetice, provoacă, defapt, mediul fotografiei? Cum fiecare astfel de imagine, chestionează perspectiva privitorului asupra unui peisaj dat?
„Peisaj” este a doua parte a schimbului de expoziții care a început în septembrie 2018 cu „Landschaft”, o expoziție care prezenta peisajul din perspectiva artiștilor selectați de Galeria Posibilă. Artiştii austrieci care expun la Bucureşti sunt Thomas Albdorf, Robert Bodnar, Markus Guschelbauer, Michael Höpfner, Claudia Rohrauer, Lea Titz.
2. „Your History is Wrong” – o nouă expoziţie de Anna Khodorkovskaia la Galeria Mobius Bucureşti
Ce suntem, un detaliu sau un întreg? Anna Khodorkovskaia descompune bucăţi de realitate în fragmente minuscule, pe care le rearanjează apoi în mozaicuri cu totul neaşteptate ce pot fi descoperite în expoziţia „Your History is Wrong”, între 9 mai şi 9 iunie 2019, la Galeria Mobius din Bucureşti (Str. D.I. Mendeleev 2, Bucureşti). Evenimentul este organizat de Galeria Mobius în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac Bucureşti. Vernisajul expoziţiei se va desfăşura pe data de 9 mai, între orele 19 şi 22. Intrarea este liberă.
După studii la Moscova şi la Viena, Anna Khodorkovskaia s-a stabilit şi lucrează, în prezent, în capitala Austriei. Când este întrebată cum şi-ar descrie arta, Anna Khodorkovskaia răspunde vorbind despre sine la persoana a treia singular, nu fără un zâmbet enigmatic – „artista transformă înţelesurile. Critică şi admiră. Iubeşte. Încearcă”.
Expoziţia „Your History is Wrong” („Istoria ta e greşită”) este cea de a unsprezecea expoziţie personală a Annei Khodorkovskaia şi cea de a treia la Galeria Mobius din Bucureşti. Mozaicurile pe care le prezintă, cu această ocazie, încapsulează fraze şi texte ce capătă noi sensuri în context. „Piatră cu piatră. Literă după literă. Cuvânt după cuvânt. Astăzi, când totul se grăbeşte din ce în ce mai mult, prin spaţiu şi timp, fără limite şi oprelişti, în progresie geometrică. Poate că, prin această activitate migăloasă, în afara timpului timp, activitate care are de-a face cu aşchiile din două puncte de vedere diferite (deconstrucţie şi construcţie), voi reuşi odată să înţeleg întregul”, mai spune Anna Khodorkovskaia.
3. Ultima sută de metri pentru înscrierile la Cultural Management Academy
Pentru al treilea an consecutiv, managerii şi operatorii culturali sunt aşteptaţi la Cultural Management Academy. Aceasta este organizată de Goethe-Institut Bucureşti şi se desfăşoară în colaborare cu asociaţia Colectiv A din Cluj, Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti (FSPUB). Proiectul este realizat în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac Bucureşti şi cu următorii membri EUNIC România: Institutul Polonez, Institutul Cultural Român, Institutul Camões, Institutul Balassi, Fundația Culturală Greacă și Ambasada Suediei din România.
Tema celei de a tria ediţii a CMA este - Cultură și arte în tranziție: epoca digitală.
Programul academiei pentru participanții din România și Republica Moldova este:
⇢ 3-7 iulie în Plovdiv, Bulgaria: network meeting & idea camp
⇢ 16-20 septembrie în București:seminar local, în Pavilion 32, la Goethe-Institut
Deadline-ul pentru trimiterea aplicațiilor ⇢ 5 mai 2019.
Scopul academiei este de a contribui la formarea managerilor culturali, de a oferi celor care lucrează deja în domeniul cultural instrumentele necesare pentru a fi productivi și, mai ales, pentru a ţine pasul cu inovațiile din zona digitală.
Miki Braniște, președintele Asociației Colectiv A și curatoarea programului, despre ediția din 2019: „A treia ediție a seminarului Cultural Management Academy propune o sesiune de training de cinci zile care are scopul de a ajuta participanții nu doar să înțeleagă mediul digital în care trăiesc și muncesc, dar și să învețe să îl integreze pentru a își simplifica activitatea și pentru a creea noi forme artistice, urmărind să le răspândească mai ușor și să știe mai multe despre publicul lor.”
Cine poate aplica?
Profesioniști din România și Republica Moldova care activează în domeniul cultural, din sectorul public, privat sau independent, cu cel puțin 2 ani de experiență: producători, manageri culturali, PR și manageri din domeniul cultural. Participarea unui reprezentant din Republica Moldova este sprijinită de către Institutul Polonez din București.
Taxa de participare la program este de 1.000 RON și include seminarul din București (masa asigurată) + transport, cazare și masă pentru network meeting-ul din Plovdiv.
Detalii despre înscriere: https://bit.ly/2VQRUvq
Facebook event: https://bit.ly/2UHF7Px