Final în forță la Festivalul Enescu 2021, cu artiști renumiți și un potpuriu de muzică excepțională
26 Septembrie 2021, 13:16
AGENDA ZILEI –26 SEPTEMBRIE
Concertgebouw încheie Festivalul cu Enescu, Wagner și Bruckner * Les Arts Florissants cântă muzică barocă la Ateneu * Orchestra Simfonică WDR prezintă lucrări camerale la Auditorium
Ediția a 25-a a Festivalului Internațional George Enescu se încheie astăzi în forță, cu un program impresionant, care oferă publicului muzică de cameră cu Orchestra Simfonică WDR, muzică barocă cu celebrul ansamblu Les Arts Florissants, cu William Christie la pupitru, și o paletă impresionantă cu lucrări de Enescu, Wagner și Bruckner, în interpretarea Orchestrei Concertgebouw, sub bagheta faimosului dirijor Daniel Harding. Toate concertele zilei sunt transmise online pe www.festivalenescu.ro și rămân disponibile încă 12 ore după încheierea transmisiei.
Muzicienii Orchestrei Simfonice WDR din Koln au susținut la Sala Auditorium a MNAR, la ora 10.30, un concert cu lucrări de muzică de cameră de o frumusețe aparte. Concertul s-a deschis cu Cvintetul de coarde de Zemlinski, o lucrarea camerală ce depășește spectrul muzicii de cameră, ajungând aproape de sonoritatea orchestrală. Zemlinski a început lucrul la Cvintet în anul 1894 și a scris 2 părți, urmând ca ulterior să treacă printr-o schimbare stilistică, ce nu i-a permis să adauge lucrării alte mișcări. Cvintetul este scris pentru 2 viori, 2 viole și violoncel. În continuarea programului, publicul a audiat Cvartetul nr. 2 în Sol Major din creația enesciană, o lucrare superbă, apreciată în rândul muzicii camerale.
În program mai este Brahms – Cvintetul nr. 2 op. 111 în Sol Major, compus în 1890 și publicat în 1891, despre care compozitorul intenționa să fie ultima lucrare a creației sale. Denumit și Prater Quintet, lucrarea a fost primită de public cu real entuziasm, premiera de la Viena din anul 1890 fiind senzațională. Este o muzică pasională, romantică, învolburată, de o frumusețe cuceritoare.
La Ateneul Român, de la ora 16.30, are loc un concert susținute de ansamblul Les Arts Florissants condus de dirijorul William Christie. Repertoriul este dedicat muzicii de scenă din perioada barocă, publicul va asculta Opera lui Handel Partenope HWV 27. Compusă în anul 1730, este o operă cu un subiect intrigant și comic, care a fost privită cu reticență de publicul secolului XVIII pentru complicațiile romantice ale acțiunii. Premiera a avut loc la King’s Theatre din Londra.
La Sala Palatului de la ora 19.30, concertul care încheie ediția a 25-a a Festivalului Internațional George Enescu este susținut deOrchestra Regală Concertgebow din Amsterdam condusă de dirijorul Daniel Harding. Programul ales pentru finalul festivalului este unul memorabil, începe cu Pastorale-fantesie de George Enescu, o lucrare de tinerețe compusă în anul 1899 care a fost abandonată după premieră. Redescoperirea acestui microunivers enescian i se datorează dirijorului Gabriel Bebeșelea, care s-a ocupat de analiza, editarea și tehnoredactarea piesei, și readucerea sa pe scenele de concert. În 2019 Gabriel Bebeșelea a dirijat Pastorala-fantezie în premieră bucureșteană, iar audiția sa în ultimul concert al Festivalului Internațional George Enescu este un ultim omagiu pentru sărbătorirea celor 140 de ani de la moartea compozitorului.
Programul este completat de sonoritățile fermecătoare ale muzicii lui Wagner, Uvertura operei Tannhauser, scrisă în 1845, care prezintă evenimente istorice îmbinate cu legende. Este inspirată din două legende medievale care ilustrează conflictul dintre două forțe. Introducerea, cu un aer solemn, este o rugăciune pentru salvare, iar a doua temă principală, luminoasă, jucăușă și dinamică, ilustrează tărâmul feeric al personajelor din basme. Wagner, creatorul melodiei infinite, este cunoscut pentru vasta creație în genul de operă, pe care îl considera singurul gen care reflectă cu autenticitate existența umană.
În încheierea programului ascultăm Bruckner – Simfonia a VII-a în Mi Major, o lucrare formidabilă compusă între anii 1881 și 1885. A fost dedicată Regelui Ludwig al II-lea al Bavariei, iar premiera a avut loc la Opera din Leipzig sub bagheta dirijorului Arthur Niikisch. Simfonia a VII-a a fost cel mai mare succes din viața lui Bruckner, iar în prezent, a fost nominalizată de BBC Music Magazine în top 20 cele mai mari simfonii din toate timpurile.
Accesul la toate concertele se face pe bază de Certificat verde sau dovada unui test antigen negativ. La Sala Palatului este organizat un centru de testare, între orele 14.00-18.00 pentru cei care au nevoie în ultimul moment de un test antigen. Spațiul de testare este organizat de Sanador, care oferă tarife preferențiale pentru spectatorii Festivalului, atât la acest centru, cât și în clinicile sale.
AGENDA ZILEI
SERIA ENESCU ȘI CONTEMPORANII
ORA ÎNCEPERII: 10.30
ORA SOSIRII PRESEI: 10.00
LOC DE DESFĂȘURARE: SALA AUDITORIUM a MNAR
ORCHESTRA SIMFONICĂ WDR DIN KÖLN – CHAMBER PLAYERS
Program:
Zemlinsky Cvintet de coarde
Enescu Cvartetul de coarde în sol major op. 22 nr. 2
Brahms Cvintetul de coarde în sol major
Cvintetul de coarde cu două viole era un ansamblu cameral standard în secolul al XVII-lea. Mulți muzicieni consacrați au scris lucrări pentru acest gen de formație. Acești cinci muzicieni ai WDR Sinfonieorchester Koln, una dintre cele mai valoroase orchestre europene, au decis să se lase inspirați de experiența în domeniul muzicii de cameră și din influențele și cunoștințele culturale dobândite. De la debutul din 2016, WDR Chamber Players s-au afirmat printr-un turneu în China în anul 2017 cu un succes deplin. Albumul lor de debut, Cvintetele de Brahms, a fost lansat de casa de discuri Penthatone în aprilie 2017, și a fost premiat cu Premiul Diapason d’Or din partea revistei internaționale Diapason. Răspunsul entuziast din partea publicului și a criticilor a încurajat formația să continue pe acest drum. Prin susținerea concertelor live și prin radio broadcast, Chamber Players își îndeplinesc țelul, acela de împărtăși pasiunea lor pentru muzică ascultătorilor. Artiștii mulțumesc Jianquan Ge și domnului Peng Bai pentru sponsorizarea viorii Rocca 1851, pe care cântă Ye Wu.
SERIA CONCERTE ȘI RECITALURI
ORA ÎNCEPERII: 16.30
ORA SOSIRII PRESEI: 16.00
LOC DE DESFĂȘURARE: ATENEUL ROMÂN
LES ARTS FLORISSANTS
WILLIAM CHRISTIE dirijor
WILLIAM CHRISTIE, PAUL AGNEW conducere muzicală Academia Le Jardin des Voix
SOPHIE DANEMAN regizor
JEAN-LUC TAILLEFERT scenografie și costume
RITA DE LETTERIIS consilier lingvistic
CHRISTOPHE GARCIA coregrafie
Program:
Händel Partenope HWV 27
Soliști: Membrii Academiei pentru tineri cântăreți de muzică barocă Le Jardin des Voix
ANA VIEIRA LEITE Partenope (soprană)
HUGH CUTTING Arsace (contratenor)
ALBERTO MIGUELEZ ROUCO Armindo (contratenor)
JACOB LAWRENCE Emilio (tenor)
HELEN CHARLSTON Rosmira / Eurimene (mezzosoprană)
MATTHIEU WALENDZIK Ormonte (bariton)
Orchestre des Arts Florissants
Vioară: Emmanuel Resche*(concertmaestru); Myriam Gevers; Augusta McKay Lodge*; Christophe Robert; Catherine Girard; Sophie Gevers-Demoures; Jeffrey Girton*; Michèle Sauvé
Violă: Galina Zinchenko; Simon Heyerick; Lucia Peralta
Violoncel: David Simpson**; Elena Andreyev; Magali Boyer; Alix Verzier
Contrabas: Joseph Carver**
Flaut: Serge Saitta
Oboi: Pier Luigi Fabretti; Yanina Yacubsohn
Fagot: Claude Wassmer
Corn: Nicolas Chedmail; Philippe Bord
Trompetă: Julia Boucaut
Clavecin: Florian Carré**
*Absolvenți ai Juilliard School of New York.
**Basso continuo
Ediții muzicale: Les Arts Florissants, Pascal Duc
Un ansamblu de muzicieni și instrumentiști specializați în interpretarea muzicii baroce cu instrumente de epocă, Les Arts Florissants este renumit în întreaga lume. Fondat în 1979 de clavecinistul și dirijorul american-francez William Christie, ansamblul, numit după o operă de Marc-Antoine Charpentier, are un rol important în renașterea unui repertoriu baroc care a fost neglijat vreme îndelungată (inclusiv redescoperirea nenumăratelor comori din colecțiile Bibliothèque Nationale de France). Astăzi, acel repertoriu este interpretat pe scară largă și admirat: nu numai muzica franceză din domnia lui Ludovic al XIV-lea, ci și muzica generală europeană a secolelor al XVII-lea și al XVIII-lea. Din 2007, ansamblul este condus și de tenorul britanic Paul Agnew, care este numit codirector muzical al Les Arts Florissants în 2019. În fiecare sezon Les Arts Florissants susține în jur de 100 de concerte și spectacole de operă în Franța – la Philharmonie de Paris, unde sunt artiști în reședință, Théâtre de Caen, Opéra Comique, Théâtre des Champs-Élysées, Château de Versailles, precum și la numeroase festivaluri – și sunt un ambasador activ pentru cultura franceză în străinătate, fiind invitat în mod regulat la New York, Londra, Edinburgh, Bruxelles, Viena, Salzburg, Madrid, Barcelona, Moscova și în alte orașe.
SERIA MARI ORCHESTRE ALE LUMII
ORA ÎNCEPERII: 19.30
ORA SOSIRII PRESEI: 19.00
LOC DE DESFĂȘURARE: SALA PALATULUI
ORCHESTRA REGALĂ CONCERTGEBOUW DIN AMSTERDAM
DANIEL HARDING dirijor
Program:
Enescu Pastorale-Fantaisie
Wagner Uvertura la opera Tannhäuser
Bruckner Simfonia nr. 7 în mi major WAB 107
Stabilită în Amsterdam, Concertgebouworkest a fost fondată în anul 1888 și a primit titlul oficial de ,,Royal” cu ocazia celebrării Centenarului în 1988. Regina Máxima patronează orchestra. Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam este una dintre cele mai bune din lume. Este recunoscută și extrem de apreciată pentru interpretările spectaculoase ale compozițiilor lui Mahler și Bruckner. De asemenea, susține numeroase concerte tradiționale apreciate și respectate, precum interpretarea Pasiunilor în Ajunul Crăciunului în fiecare an. Orchestra a colaborat de-a lungul anilor cu cei mai mari dirijori și soliști. Compozitorii Richard Strauss, Gustav Mahler și Igor Stravinski au dirijat orchestra Concertgebouw în numeroase ocazii. Până la ora actuală, orchestra continuă colaborări de termen lung cu compozitori contemporani de renume.
Daniel Harding a debutat ca dirijor în 1994 cu Orchestra Simfonică din Birmingham, fiindu-i asistent lui Sir Simon Rattle în acel sezon. În sezonul următor, a fost asistent pentru Claudio Abbado la Orchestra Filarmonică din Berlin. Domnul Harding ocupă funcțiile de Director Muzical al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Suedeze (din 2007), Director Artistic al Festivalului Anima Mundi din Pisa, Italia și Dirijor Laureat al Orchestrei de Cameră Mahler. Între 2016 și 2019 a fost Director Muzical al Orchestrei din Paris. Harding are apariții regulate cu Orchestra Filarmonică din Viena, Capela de Stat din Dresda, Orchestra Filarmonică din Berlin, Orchestra Simfonică din Londra, Orchestra Gewandhaus din Leipzig și Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze. De la prima sa reprezentație cu Orchestra Concertgebouw în ianuarie 2004, Daniel Harding a revenit de mai multe ori la această orchestră, dirijând-o la Concertgebouw și în diferite turnee.
BUCUREȘTIUL CREATIV
- Expoziția de fotografie și documente inedite despre George Enescu și Festivalul Enescu „Enescu. Geniul și Festivalul. Chipuri de iubire” are loc între 1-26 septembrie 2021, la Ateneu și la Sala Palatului. Expoziția este un proiect comun al Festivalului Enescu, împreună cu fotografii oficiali ai săi, Andrada Pavel, Cătălina Filip, Andrei Gândac și Alex Damian, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe și Muzeul Enescu.
- Film în 7 episoade dedicat Festivalului Internațional George Enescu 2021, difuzat de TVR.
- Producția Constantin Silvestri – Avant-gardist, master improviser, homme passionné
Program: sâmbătă, 28 august 2021 – duminică, 26 septembrie 2021, realizat în Marea Britanie de Anda Anastasescu și Nicolas Gaster; Episoade: Prelude, Lead Soldiers, The Little Shepherd, Fireworks, Pictures at an Exhibition, Nocturne.
INFORMAȚII SUPLIMENTARE:
DESPRE PROGRAM, ARTIȘTI ȘI NOUTĂȚI: www.festivalenescu.ro
AGENDA FESTIVALULUI cu interviuri, cronici și informații despre programul zilei: https://bit.ly/3jneKsC
ACCES PRESĂ: Accesul presei acreditate la concerte se face conform acreditării. Pentru alte evenimente, nu e nevoie de acreditare.
IMAGINI VIDEO de la TVR: Televiziunile au dreptul de a preluat imagini de la linkul de mai jos, pentru știrile lor, cu citarea sursei – TVR. Aceste imagini nu pot fi urcate pe Facebook.
ftp://newftp.tvr.ro/; user:enescu.tvr; parola:b@sBx4Ui(pentru acces, folosiți programul FileZilla)
IMAGINI FOTO ȘI VIDEO: Toate tipurile de media pot folosi imaginile foto și video oferite de Festivalul Enescu la linkul următor: https://bit.ly/3DoPoCI. Pentru fotografii, vă rugăm să păstrați creditul.