Festivalul “Namaste India”, ediția a XII-a / 2-20 martie 2022, București și Cluj Napoca
01 Martie 2022, 06:39
Centrul Cultural „Rabindranath Tagore” vă invită la o ediție specială a Festivalului „Namaste India”, ce va avea ca temă centrală reprezentarea femeii în arta, cultura și societatea indiană. Ajuns la ediția a XII-a, festivalul va avea loc la București și Cluj-Napoca în perioada 2-20 martie, cu sprijinul Ambasadei Indiei la București și al Ministerului Culturii din India.
Prin filme, cărți, expoziţii de artă textilă şi fotografie, prezentări şi conferinţe, publicul român va fi invitat să pătrundă în universul femeii indiene, păstrătoare a portului tradițional, simbol al graţiei, forţei interioare şi devotamentului, dar şi luptătoare pentru dreptul la egalitate de şanse şi participantă valoroasă la familie şi societate.
Publicul din București va putea vizita în perioada 7-20 martie, la Biblioteca Națională a României, expoziţia de fotografie “Atlasul frumuseţii în India”, de Mihaela Noroc. Artista ne invită să descoperim chipuri feminine surprinse în diferite regiuni şi medii sociale, ce reflectă incredibila diversitate etnică, religioasă şi culturală a Indiei. Vernisajul va avea loc sâmbătă, 12 martie, de la ora 15:00. Atmosfera creată prin intermediul expoziţiei va servi timp de două săptămâni ca spaţiu de desfăşurare pentru prezentări ce vor aborda subiecte precum “Mitul, tradiția, simbolurile și semnificațiile sari-ului” sau“Oglindirea femeii în opera lui Rabindranath Tagore”, primul scriitor din Asia laureat cu premiul Nobel. Sâmbătă, 19 martie, de la ora 14:00, va avea loc o conferinţă dedicată studiilor indiene, studiilor culturale şi abordărilor feministe. Cercetători din ţară şi din străinătate vor susţine prezentări pe o varietate largă de teme, incluzând literatura, lingvistica, diversitatea culturală, aspecte religioase, reprezentări de gen şi egalitate de şanse, s.a.
La Cluj-Napoca, festivalul va debuta printr-o serie de patru evenimente găzduite pe 12 și 13 martie de Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Sâmbătă, de la ora 15:00, Editura Casa Cărții de Știință va lansa volumul “Fiice ale Indiei. Eseuri despre femei remarcabile și rolul lor în societatea indiană”, îngrijit de Mihaela Gligor, Director al Centrului Clujean pentru Studii Indiene, Universitatea Babeș-Bolyai. Evenimentul va fi urmat, de la ora 16:00, de vernisajul expoziției “Introducere în arta textilă Indiană”, prezentate de Rajkumari, brandul creat de Anamaria Lazăr din dorința de a integra arta indiană în vestimentația urbană contemporană a femeii europene. Vor fi expuse elemente originale de costum indian antic, alături de reinterpretarea lor în viziune Rajkumari. Expoziția va rămâne deschisă până pe data de 20 martie, oferind publicului șansa de a se familiariza cu felurite tehnici de țesere, imprimare și ornamentare manuală a textilelor. Ziua de duminică va include două prezentări având ca temă “Impactul teatrului și al artelor spectacolului indiene în Europa“ și “Revigorarea și detoxifierea din perspectiva Yoga și Ayurveda”.
În ambele oraşe, programul festivalului va include cinci proiecții de film cu tematică feminină. În deschidere, “Ghare Baire” (“Casa și Lumea”), ecranizarea romanului omonim scris de Rabindranath Tagore, având ca subiect independenţa femeii în India colonială de la începutul secolului, o producţie realizată în 1984 de Satyajit Ray, unul dintre cei mai mari regizori de film din lume și primul indian laureat cu Oscar, de la naşterea căruia se împlinesc 100 de ani. Selecţia mai cuprinde filmele “Mirch Masala”, având-o în rolul principal pe Smita Patil, una din cele mai remarcabile figuri feminine ale cinematografiei indiene, “Gangoobai”, povestea unei femei vârstnice și călătoria sa plină de peripeții, din dorința de a deține un sari spectaculos, “Sita sings the blues”, un film de animație 2-D, adaptare a poveștii din epopeea Ramayana dintr-o perspectiva ce empatizează cu personajul feminin și “The great Indian kitchen”, considerat „cel mai puternic film despre patriarhie din ultimii ani” (Hindustan Times). Proiecţiile vor avea loc în perioada 2-7 martie la Cinema Elvire Popesco, Institutul Francez din Bucureşti şi în perioada 15-19 martie la Cinema Arta din Cluj-Napoca.
Programul complet al festivalului este disponibil pe site-ul www.namasteindia.ro.
Inițiat în anul 2010, Festivalul “Namaste India” este cel mai amplu eveniment din România dedicat culturii indiene. Proiectul are ca scop crearea unui spațiu simbolic de prietenie și comunicare între România şi India, reducerea distanței culturale dintre cele două societăți și descoperirea de valori comune, transformând spațiul cultural indian într-unul mai deschis și mai familiar românilor. Ediția a XII-a se încadrează în seria de manifestări desfășurate peste tot în lume cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la Independența Indiei.
Organizatori: Centrul Cultural “Rabindranath Tagore”, cu susținerea Ambasadei Indiei în România, Ministerului Culturii din India, National Film Division Corporation și Incredible India.
Locații partenere la București: Biblioteca Națională a României, Cinema Elvire Popesco – Institutul Francez
Locații partenere la Cluj-Napoca: Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cinema Arta
Instituții partenere: Departamentul de Limbi Moderne şi Comunicare în Afaceri al Academiei de Studii Economice (ASE), Centrul pentru Politicile Egalităţii de Şanse (CPES, FSPUB), Institutul de Istorie a Religiilor, Centrul Clujean pentru Studii Indiene, Editura Casa Cărții de Știință, Asociația Casa Cărții de Știință, Rajkumari, Centrul de Artă Euterpe, Editura Cununi de Stele, Editura Herald, Rabten Compassionate Wisdom, Centre for Asian Studies, Sikshasandhan, Satyananda Yoga România, Casa de Cultură Friedrich Schiller, Yash Fash Designs, Asociația Smart Art.
Sponsori: Organic India
Parteneri media: agerpres, romaniapozitiva.ro, onlinegallery.ro, 4arte.ro, ceascadecultura.ro, agentiadecarte.ro, fest.ro, calendarevenimente.ro, ilikeCluj.ro, cluj.com, clujlife.com, Asia Fest