Festivalul ''Hunedoara Lirică'': Repertoriu divers și 130 de artiști vor încânta publicul cu spectacole de operă în aer liber
17 Iulie 2017, 08:34
Un repertoriu divers, 130 de artiști de operă, între care se numără soliști consacrați ai genului, două scene în aer liber, la Castelul Corvinilor și Palatul Magna Curia, sunt doar câteva dintre reperele Festivalului internațional de operă în aer liber "Hunedoara Lirică", eveniment cultural care va avea loc în perioada 16 - 21 iulie la Deva, Hunedoara și Petroșani.
Publicul va putea asculta lucrări din creația compozitorilor Wolfgang Amadeus Mozart, Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, Georges Bizet, Charles-Francois Gounod și Nikolai Andreievici Rimski-Korsakov în interpretarea artiștilor Julia Novikova (Rusia, câștigătoarea celebrei competiții Operalia, sub conducerea lui Placido Domingo), Anooshah Golesorkhi (SUA), Felipe Rojas Velozo (Chile), Theodore Coresi (Austria), Catarina Lal (România) și Stella Kavvadia Alevra (Grecia).
"În aceste spectacole sunt prezenți artiști de marcă, foarte valoroși, staruri în perioada actuală, tineri artiști care au ajuns la un nivel deosebit. Sunt musafiri care vin de la Teatrul Balșoi, de la Scala din Milano, care au cântat la Arena di Verona sau la Metropolitan Opera. Aș putea exemplifica prin baritonul din opera Rigoletto, Anooshah Golesorkhi, care a cântat șase stagiuni la Metropolitan Opera, și alături de el o avem ca invitată de onoare pe Julia Novikova, o tânără artistică de origine rusă, care a câștigat, la 23 de ani, premiul Operalia al maestrului Placido Domingo, alături de care a și cântat", a declarat, pentru AGERPRES, directorul artistic al festivalului, maestrul Theodore Coresi.
Repertoriul festivalului cuprinde două spectacole cu arii din opere, operele "Rigoletto" — de G.Verdi, "Tosca" — de G. Puccini, și "Cosi fan tutte" — de W.A. Mozart, opera rock "Zrinyi 1566", dar și un concert simfonic susținut de Filarmonica de Tineret din Haga, Olanda.
"Ne-am gândit să oferim publicului o marjă mai largă de repertoriu pentru că noi ne dorim să apropiem de acest gen artistic spectatori de toate vârstele. Tinerilor care vor să vină către muzică li se oferă și opera rock, iar iubitorilor de simfonic li se oferă gala de operă sau lucrări orchestrale. Pentru cei care iubesc opera clasică avem bucuria să oferim două producții total diferite: Tosca, de Puccini, și Rigoletto, de Verdi", a explicat Theodore Coresi.
Debutul festivalului va fi duminică seara, la Teatrul de Artă din Deva, cu o gală de operă, același spectacol urmând să fie prezentat luni la teatrul din Petroșani. Tot luni, dar la Castelul Corvinilor din Hunedoara, publicul va putea urmări Filarmonica de Tineret din Haga.
Marți, la Castelul Corvinilor va fi prezentată opera rock "Zrinyi 1566", realizată de o companie din Ungaria, iar miercuri, pe scena în aer liber de la Palatul Magna Curia din Deva este programat spectacolul cu opera "Rigoletto" de G. Verdi; dirijor: Juan Cantarell (Spania).
Festivalul continuă joi la Castelul Corvinilor cu opera "Tosca" de G. Puccini și se va încheia vineri, la Teatrul din Deva cu spectacolul "Cosi fan tutte", de W.A. Mozart.
"Este prima ediție în această formulă cu operă, muzică clasică și music hall. Organizarea nu este ușoară, dar am creat un comandament de lucru, avem și foarte mulți voluntari care ne ajută. Este o atmosferă de prietenie frumoasă, teatrul este plin de artiști din 15 colțuri ale lumii, de pe patru continente, se vorbesc toate limbile pământului, dar italiana este cea care ne leagă pe toți, pentru că majoritatea operelor sunt în limba italiană. Este frumos, așteptăm publicul cu mare drag, trebuie să vadă artiștii din acest festival", a declarat directorul executiv al festivalului, regizorul Mihai Panaitescu.
Biletele se pot cumpăra de la agențiile teatrelor din Deva, Petroșani, de la Centrul de informare turistică din Hunedoara sau de pe platforma on-line bilete.ro. Organizatorii oferă și varianta unor abonamente pentru mai multe spectacole.
"M-a întrebat cineva de ce operă și nu teatru (la Deva n.r.). În primul rând, pentru că muzica este vibrație și inspirație, dar are și forța extraordinară de a uni diverse culturi și popoare. Ea dărâmă bariere, fiind un limbaj universal, ne face mai buni și ne unește pe toți în jurul unor valori universale, aducându-ne sentimentul veșniciei. (...) Acești minunați oameni care vin de pe scenele mari ale lumii, unde poate nu vom ajunge niciodată, vin la noi acasă și ne încântă cu talentul lor, ceea ce este un mare lucru", a conchis regizorul Mihai Panaitescu, mai cunoscut publicului pentru spiritul său inovativ în spectacolele de teatru.
Programul detaliat al festivalului poate fi consultat pe internet la adresa www.hunedoaralirica.ro.
Festivalul "Hunedoara Lirică" 2017 este organizat de Consiliul Județean Hunedoara, Teatrul de Artă Deva, cu sprijinul primăriilor din Deva și Petroșani și cu participarea extraordinară a Filarmonicii "Mihail Jora" din Bacău.
AGERPRES