Expoziție de fotografie realizată cu drona “Piața, loc simbolic al orașului” - Conferință și vernisaj la Palatul Suțu
07 Noiembrie 2016, 11:22
În perioada 10 noiembrie 2016 – 8 ianuarie 2017, Palatul Suțu găzduiește expoziția-eveniment “Piața loc simbolic al orașului”. Fotografiile, realizate cu o dronă profesionistă de Cătălin D. Constantin, dezvăluie detalii spectaculoase și sensuri simbolice ale piețelor urbane europene. Piețe celebre din capitale cunoscute, de la marginile geografice ale Europei, Lisabona și Istanbul, sunt puse în expoziție alături de piețe anonime, dar nu mai puțin interesante, precum cele ale așezărilor aromâne din munții Pindului, cu miticul lor platan în centru, plantat acolo secole în urmă, chiar la întemeierea localității. Pe durata expoziței au loc ateliere și conferințe dedicate pieței, înțeleasă ca fenomen cultural, arhitectural și antropologic.
Sâmbătă 12 noiembrie, ora 17, la Palatul Suțu – Muzeul Municipiului București, are loc conferința de deschidere a expoziției, susținută de dl. profesor Vlad Alexandrescu. În cadrul evenimentului vor lua cuvântul dl. Adrian Majuru, director al Muzeului Municipiului București, Dan Lăcătuș, curatorul expoziției, și Cătălin D. Constantin.
Vlad Alexandrescu este profesor la Universitatea din Bucureşti, unde predă cursuri de filosofia limbajului, filosofii ale modernităţii, literatură şi cultură franceză a secolului al XVII-lea. A fost distins cu premiul Pierre-Georges Castex al Academiei de Ştiinţe Morale şi Politice din Paris, în 2013, şi cu premiul Nicolae Bălcescu al Academiei Române, în 2014. A fost ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Marele Ducat de Luxemburg între anii 2006-2011 și Ministru al Culturii, în 2016.
Cătălin D. Constantin, inițiatorul proiectului și autorul fotografiilor, este editor de carte și lector la Facultatea de Litere, unde predă cursuri de etnologie și de antropologie vizuală. În 2011 a obținut titlul de doctor la Facultatea de Litere a Universității din București cu o teză despre viața de zi cu zi a burgheziei în prima parte a secolului al XX-lea în orașele din România. În 2014 susține cel de-al doilea doctorat, la Universitatea de Urbanism și Arhitectură „Ion Mincu”, o lectură culturală și antropologică a piețelor de oraș din Europa, subiect din care s-a dezvoltat și tema acestei expoziții. A coordonat mai multe colecții de beletristică și a editat numeroase cărți de fotografie dedicate patrimoniului cultural românesc. Cel mai recent volum, “Ferestre din București și poveștile lor” s-a bucurat de mare succes, tirajul epuizându-se în numai două luni de la apariție.
“Expoziția propune o schimbare a perspectivei asupra piețelor din orașele Europei. Declarația poate părea îndrăzneață, dar formularea trebuie înțeleasă mai întâi în sensul propriu al cuvintelor. (...) Spațiul geografic al pieței e firul roșu al acestei expoziții. Punctul de pornire îl reprezintă o constatare cât se poate de banală, dar ale cărei consecințe sunt importante nu doar asupra vizualului, ci și asupra înțelegerii pieței ca fenomen istoric și cultural: nu poți să vezi în întregime o piață ...din piață.” scrie Cătălin D. Constantin, în catalogul expoziției.
Evenimentul „Piața, loc simbolic al orașului” este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și realizat de Peter Pan Art în parteneriat cu Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești” de la Mogoșoaia, Muzeul Municipiului București, Universitatea de Urbanism și Arhitectură „Ion Mincu”, Centrul de Excelență în Studiul Imaginii, Facultatea de Litere a Universității din București.
Consultanță științifică: prof. univ. dr. arh. Sorin Vasilescu
Comunicare: Adriana Moca
Curator: Dan Lăcătuș
Mulțumiri speciale: Carmen Dobrotă