Expoziţia « Românii care au îmbogăţit Franţa »
09 Ianuarie 2019, 19:57
Eugen Ionescu, Emil Cioran, Constantin Brâncuşi, George Enescu, Anna de Noailles, Tristan Tzara… : sunt tot aâtea personalități care au contribuit la excelenţa relațiilor franco-române de-a lungul secolelor şi care sunt dezvăluite publicului francez, prin fotografii de excepţie, de expoziţia "Românii care au îmbogăţit Franţa”. Realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Paris, în cadrul sezonului România-Franţa 2019, această expoziţie oferă publicului posibilitatea de a cunoaşte mai multe lucruri despre aceşti giganţi ai Culturii internaţionale.
Spaţiul cultural Ground Control, din centrul Parisului, va găzdui această expoziţie în perioada 10 – 13 ianuarie 2019. În data de 10 ianuarie, o dată cu vernisajul expoziţiei, vor fi organizate o serie de mese rotunde, moderate de Jean-Jacques Garnier, comisarul francez al Sezonului România-Franţa, în prezenţa ES Luca Niculescu, Ambasadorul României în Franţa, a jurnalistei Marcelei Feraru, curatoarea expoziţiei, a Doinei Marian, directoarea Institutului Cultural Român de la Paris. Vor fi invitați Vasile Tomoioagă, campion mondial și olimpic la canotaj, dramaturgul și jurnalistul Matei Visniec, chirurgul Mihaela Bustuchină, pianista de jazz Ramona Horvath, gimnasta Ecaterina Szabo informaticianul și Bogdan Degeratu.
Din 20 ianuarie, portretele acestor mari personalităţi vor fi figura pe gardul Pantheonului un loc binecunoscut şi emblematic, ideal pentru a pune în lumină, legăturile profunde care au îmbogățit viața culturală a celor țări.
Ground Control, 81 rue du Charolais, Paris 75012. 10-13 ianuarie, 12-22h. Vernisajul : 10 ianuarie la 18:30.
CONTACT: iulia.chealfa@institut-roumain.org; leo.landon@institut-roumain.org
Institutul Cultural Român de la Paris, o punte între culturile română și franceză
Din 1990, ICR Paris a contribuit la înflorirea culturii românești în Franța și la consolidarea legăturilor care unesc cele două țări. În cadrul Institutului din arondismentul 7 se organizează expoziţii, dezbateri, întâlniri literare sau artistice și sunt oferite cursuri de limbă română pentru toate nivelurile. Institutul oferă de asemenea un serviciu de informare și documentare în domeniile istoriei, limbii, societății și culturii țării.