Expoziția inovativă a TNB aduce în fața publicului 38 de noi piese restaurate
02 Decembrie 2020, 19:02
Proiectul „Expoziție inovativă cu bunuri restaurate din colecția Muzeului Teatrului Național București” va avea primul eveniment de promovare miercuri, 8 decembrie 2020, începând cu ora 13:00, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București. La acesta vor participa reprezentanți ai TNB, precum și ai partenerilor proiectului: Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” și Biblioteca Națională a României. Conferința va fi transmisă în direct, on-line, pe canalul de youtube al TNB și pe paginile de facebook - a proiectului și a TNB.
Proiectul vizează îmbunătățirea managementului patrimoniului cultural și a antreprenoriatului cultural, dezvoltarea de noi competențe și crearea de noi locuri de muncă. De asemenea, va conduce la organizarea unei expoziții inovative care va aduce în fața publicului 38 bunuri mobile restaurate, dezvoltarea de noi competențe pentru membrii echipei de proiect și crearea a trei noi locuri de muncă. TNB este, la nivel național, singura instituție publică de spectacole ce deține în patrimoniu colecții impresionante de bunuri culturale, oglindiri istorice ale evoluției dramaturgiei și artei scenice românești. În urma reconstrucției și reamenajării sediului Teatrului Național, Muzeului TNB i-a fost dedicat un spațiu generos în care spectatorii și vizitatorii au acces chiar de la intrarea principală a teatrului, din foaierul Sălii Mari.
Muzeul TNB a trecut în ultimii ani printr-un amplu proces de reorganizare și reinventariere a colecțiilor pe care le deține. Datele rezultate în urma inventarierii arată că în colecția Muzeului TNB există 1.600 de piese - picturi, sculpturi, lucrări de grafică, costume și accesorii, decorații și medalii și obiecte personale ale actorilor.
Proiectul „Expoziție inovatoare cu bunuri culturale restaurate” reprezintă un pas semnificativ pentru redeschiderea muzeului către publicul larg și creșterea numărului de vizitatori ai spațiilor Teatrului Național București, vizând în special publicul tânăr, în acord cu noul slogan al TNB: „Un teatru nou pentru un public nou”. Activitățile proiectului vor fi realizate de echipele Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București în colaborare cu echipele celor patru instituții partenere.
Partenerii proiectului, prin secțiile proprii de restaurare și laboratoarele de specialitate, vor realiza examinarea, investigațiile fizico-chimice, tratarea, conservarea și restaurarea obiectelor de patrimoniu care le vor fi încredințate.
Mai multe informații găsiți pe www.facebook.com/muzeutnb, www.muzeultnb.ro (este încă în construcţie) sau pagina de Linkedin a proiectului: https://www.linkedin.com/company/69745505.