Expoziția „Cela Neamțu – Miracolul firului de lână”, din 1 martie la Muzeul Național Cotroceni
27 Februarie 2024, 13:58
Muzeul Național Cotroceni vernisează vineri, 1 martie 2024, ora 12.00, în Spațiile Medievale, expoziția „Cela Neamțu – Miracolul firului de lână”, celebrând-o astfel pe cea care a rămas în istoria tapiseriei românești drept creatoarea „Punctului de la Putna”. Expoziția reunește lucrări importante ale artistei Cela Neamțu și pune în evidență excepționalul parcurs al acesteia și evoluția artei sale de-a lungul mai multor decenii.
Cela Neamțu, un nume de rezonanță pe scena artei textile contemporane autohtone, a reușit, prin intermediul tapiseriilor sale, să creeze un dialog între tradiție și modernitate, o punte între cele două puncte temporale, valorificând, în același timp, patrimoniul medieval românesc.
În expoziția deschisă la Muzeul Național Cotroceni, vizitatorii vor avea ocazia să admire lucrări care se află în patrimoniul altor muzee din țară sau colecții private, dar și noi creații originale. Ne bucurăm că putem aduce în atenția publicului opere precum Colegele, de la Muzeul Județean Buzău; Altar, Muzeul de Artă Vizuală Galați; Imperiala, Centrul Cultural „Cela Neamțu”, Ciurea, Iași; Umbrae Parvae, Colecția Lixandru Neamțu, Broderii cu Punctul de la Putna, Colecția Cela Neamțu, sau Fereastră Manuelină, Colecția Tudor Bălan.
„Constantă cu propriul destin artistic, Cela Neamțu consolidează o operă ca pe un continuum, în care lucrările de artă create sunt, în același timp, unite între ele, fiind conectate major la coordonate care depășesc cotidianul. Aceste referințe estetice și conceptuale fac apel la arhetipuri și motive, fire perene care străbat artele din spațiul românesc încă din timpurile străvechi.”(Cosmin Năsui, istoric de artă).
Expoziția „Cela Neamțu – Miracolul firului de lână” va putea fi vizitată în perioada 2 martie – 15 aprilie 2024, în cadrul turului complet al muzeului sau în cadrul turului expozițional, de marți până duminică, în intervalul orar 9.00-17.00, doar în baza unei programări prealabile, la adresa de
e-mail vizitare@muzeulcotroceni.ro sau la numerele de telefon 021.317.31.07 / 0725.518.381.
La intrarea în muzeu se va prezenta un act de identitate în original (C.I. sau pașaport).