Evenimentele acestei saptamani la Teatrelli
05 Noiembrie 2019, 06:38
Joi, 7 noiembrie, ora 20.00
Lansarea cărții-album SUNT AICI - 21 de nepoeme de Rozana Mihalache, ilustrate de Catalina Flămînzeanu și inspirate de Leonard Cohen
Lansarea va fi precedată de un mini-recital Maria Răducanu.
Cartea-album SUNT AICI - editura Casa de Pariuri Literare - a fost publicată trilingv: în română, engleză și greacă.
Traducerea în limba engleză este semnată de Silvia Dumitrache, iar cea în limba greacă de Kalliopi Dimou.
Intrarea este liberă, în baza unei rezervări online pe bilete.ro sau la casa de bilete Teatrelli.
Rezervarea își pierde valabilitatea cu 30 de minute înainte de ora de începere a evenimentului.
Sâmbătă, 9 noiembrie, ora 19.00
Performative Lecture Ziya Azazi – „Dervish in Progress”
Aclamatul coregraf Ziya Azazi revine la București cu spectacolul ”Dervish in Progress”, pe care îl prezintă de această dată sub forma de performative lecture, reunind, astfel, atât partea de spectacol/performance, cât și o componentă explicativă, în care va dezvălui o parte din secretele și conceptele care stau la baza creării acestui spectacol.
Evenimentul se va desfășura în limba engleză, adresându-se atât dansatorilor profesioniști, coregrafilor sau actorilor, cât și publicului larg, pasionat de dansul contemporan.
”Dervish in Progress” a avut premiera în 2004, la Barcelona, bucurându-se de atunci de peste 200 de reprezentații pe importante scene și în importante festivaluri din întreaga lume.
Practicile de dans ale lui Ziya Azazi se bazează, într-o importantă măsură, pe mișcări rapide de rotație și repetiție, fiind rezultatul cercetărilor sale aprofundate - din perspectivă artistică, conceptuală și personală - asupra dansului tradițional al dervișilor. Astfel, ”Dervish in Progress” este – din viziune contemporană - expresia momentului în care dervișul începe să se bucure cu adevărat de realizările dobândite de-a lungul drumului său inițiatic, iar mișcările de rotație și repetiția extatică duc la transă, ajungând la acea formă spectaculoasă a dansului.
În parteneriat cu Forumul Cultural Austriac
Dervish in Progress: https://www.youtube.com/watch?v=28lWyVV5f_4
Duminică, 10 noiembrie, ora 19.00
Performative Lecture Ziya Azazi & Claudio Bettinelli – „Kismet”
Coregraful și dansatorul Ziya Azazi, alături de compozitorul și performerul Claudio Bettinelli vor prezenta, în premieră la Teatrelli, spectacolul Kismet sub forma de performative lecture, reunind astfel atât partea de performance, cât și o importantă componentă explicativă despre cum au construit spectacolul.
Evenimentul se va desfășura în limba engleză, adresându-se atât oamenilor de teatru din zona dansului, a teatrului-dans și a muzicii, cât și publicului larg, pasionat de spectacolul de teatru și dans contemporan.
Kismet a avut premiera la Portimao (Portugalia), în mai 2018. În construirea spectacolului, care pornește de la Bolero-ul lui Ravel, Ziya Azazi și Claudio Bettinelli au încercat să dea naștere unui dialog experimental între corp, mișcare și sunet, folosind o paleta largă de medii: de la echipamente primitive până la procesoare digitale de sunet de ultimă generație.
Inspirat de abordarea coregrafică minimalistă a lui Maurice Béjart, atunci când a pus în scenă Bolero-ul lui Ravel, Ziya Azazi aduce în ”Kismet” propriul său vocabular coregrafic, încercând, totodată, să contribuie la crearea unui nou limbaj – un limbaj în care deconstrucția muzicii se realizează în corespondență cu mișcările corpului.
În parteneriat cu Forumul Cultural Austriac
Kismet: https://www.youtube.com/watch?v=PuqdeOKG3zo
Despre Ziya Azazi
Ziya Azazi s-a născut în 1969 în Antakya (Turcia), iar din 1994 s-a stabilit în Viena. În 1999 a primit o bursă danceWEB, fiind, totodată, desemnat de către Ballet International Magazine drept „cel mai remarcabil dansator al anului în Austria”.
Între 2000 și 2002 a colaborat cu Wiener Volksoper (Austria), Theaterhaus Stuttgart (Germania) și Grand Théatre de Genéve (Elveția). În 2004 a lucrat cu Jan Fabre/Troubleyn, iar între 2005 și 2007 a făcut parte din proiectul „d'Orient” al Compagnie Thor. De asemenea, a colaborat cu numeroși artiși de renume, precum: Cem Ertekin, Aydin Teker, Sebastian Prantl, Philippe Arlaud, Anne-Marie Gros, Ismael Ivo, Marcia Haydee, Yoshi Oida sau Thierry Smits. Printre festivalurile la care a participat se numără: Liteside, Amsterdam; Danse en Ville, Bruxelles-Luxemburg; KIT, Copenhaga; Polyzentral, Hamburg; I-DANS Solists, Istanbul; Les Eclats Choreographiques, Niort; Bienala de Dans de la Veneția.
Totodată, din 1999 a creat propriile sale spectacole coregrafice, care au făcut înconjurul lumii: “Dervish in Progress” (2004 / Barcelona), “’Azab” (2005 / Sao Paulo),“Icons” (2007 / Grenoble) - în colaborare cu muzicianul Serge Adam (FR), solo-ul “Ember” (2010 / Valladolid), ”Energy” (2012 / Toulon), ”Bolero” (2014) sau ”Kismet (2018, Portimao).
Pe lângă performance-uri, Ziya Azazi a susținut numeroase workshop-uri în întreaga lume, împărtășindu-și experiența și cunoștințele cu publicul în spații academice și non-academice.
Despre Claudio Bettinelli
Claudio Bettinelli abordează mai multe stiluri muzicale: de la clasic la contemporan, muzică de teatru, improvizație și muzică electronică.
S-a născut în 1976 la Livorno (Italia), s-a stabilit însă la Lyon (Franța). Este percuționist, solist și membru al Ansamblului Orchestral Contemporan din Lyon. A colaborat cu ”Centre Tempo Reale” (fondat de Luciano Berio), Orchestra Națională din Lyon, Opera Națională din Lyon, Musicatreize, Ansamblul Odyssée și a făcut parte, timp de trei ani, din UBS Verbier Festival Youth Orchestra (Elveția). De asemenea, este membru al ansamblului Mezwej, condus de Zad Moultaka, și este co-fondatorul trio-ului de percuționiști „Trio de Bubar”.