Evenimente MNAR 20-25 martie
17 Martie 2017, 12:56
- Participarea MNAR la expoziția dedicată centenarului Rodin
Muzeul Național de Artă al României participă cu sculptura Somnul de Constantin Brâncuși la expoziția Rodin. L’exposition du centenaire dedicată lui Auguste Rodin la împlinirea în 2017 a unui secol de la trecerea sa în eternitate. Această mare retrospectivă reunește atât lucrările sculptorului francez, cât și ale unor artiști ca Braque, Picasso, Matisse, Brâncuși și Man Ray.
Expoziția, organizată de Muzeul Rodin din Paris împreună cu Rețeaua Muzeelor Naţionale din Franța, va fi deschisă la Grand Palais în perioada 20 martie-31 iulie
Mai multe detalii despre expoziție în link-ul următor: http://www.grandpalais.fr/en/event/rodin-centennial-exhibition
- Tur ghidat în expoziția ,,Artă pentru popor? ”
Joi 23 martie ora 16.30, curatoarea Monica Enache face turul ghidat al expoziției ,,Artă pentru popor? Plastica oficială românească între 1948-1965” nuanțând întrebarea formulată prin demersul curatorial și reflectată de titlul expoziției: a fost arta anilor 1948-1965 o artă concepută pentru popor? Și dacă da, în ce sens? Explorând expoziția alături de cea care a conceput-o vizitatorii pot formula propriile întrebări, răspunsuri, interpretări bazate pe dialogul cu lucrările expuse, dar și cu propria memorie.
Pentru participarea la vizita ghidată se plătește doar biletul de acces în expoziție(10 lei).
Mai multe detalii despre expoziție în link-ul următor : www.mnar.arts.ro/descopera/expozitii-temporare
- Programul OPERE ÎN PRIM-PLAN
Sculptorul Rodin pictând, lucrare realizată de Camille Claudel la sfârşitul secolului al XIX-lea va deschide în acest an seria de conferinţe Opere în prim plan. Sculptura va fi expusă temporar în Galeria de Artă Europeană, sala dedicată artei moderne franceze, în perioada 1 martie - 4 iunie 2017.
Lucrarea expusă va reprezenta punctul de plecare al conferinței Artistul şi imaginea sinelui, susținută de dr. Mălina Conțu, muzeograf în cadrul Secției de Artă Europeană a MNAR, care va analiza această sculptură în contextul (auto)reprezentării artistului din perspectiva mai largă a discuţiei despre statutul creatorului, şi în conexiune cu alte reprezentări similare.
„În timp, profilul artistului s-a conturat prin intermediul remarcilor unor istorici, scriitori şi filozofi, dar şi prin intermediul creaţiei personale (portrete sau autoportrete). Un moment important pentru aceste dezbateri/reprezentări îl constituie epoca modernă, în special a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când statutul artistului a dobândit un profil distinct, marcat de o personalitate pregnantă, derivată din ideologia geniului romantic. În acest context, profilul unic pe care Camille Claudel îl conferă sculptorului Auguste Rodin în această mică sculptură, unicat în lume, are un caracter aparte.”, a explicat dr. Mălina Conțu.
În paralel, prilejuită de expunerea sculpturii lui Camille Claudel, va avea loc şi o reprezentaţie de teatru dedicată vieţii şi operei sculptoriţei franceze, o punere în scenă a piesei lui Georgette Garbès Putzel întituală Fugato Labile, un spectacol al Asociaţiei Femeilor din Teatru IF.../DACĂ …PENTRU FEMEI. Datele acestui eveniment vă vor fi prezentate ulterior.
Conferinţa va avea loc, sâmbătă, 25 martie, ora 18.00, fiind reluată miercuri, 3 mai, ora 16.00.
Înscrierea se face prin e-mail la adresa programari@art.museum.ro sau la numarul de telefon 021.314.81.19.