Eveniment MNLR: Concert Grigore Leșe - Taina horilor străvechi
07 Decembrie 2016, 12:35
Muzeul Naţional al Literaturii Române vă invită vineri, 9 decembrie 2016, ora 19.00, la concertul special „Grigore Leșe - Taina horilor străvechi”, susținut în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” (Calea Victoriei 88), cu ocazia lansării proiectului „București – sufletul României”, campania „Start spre Centenar”, demarat marți, 6 decembrie 2016, împreună cu Asociația alt.F.E.L.
Cu acest prilej vă invităm să vizitați și expoziția „România – 100 de ani de modernitate • Identitate și apartenență”, realizată de Muzeul Național al Literaturii Române și Asociația alt.F.E.L., deschisă în Foaierul Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Strada Boteanu nr. 1 până la data de 18 decembrie 2016.
Istoria modernităţii noastre cu atâtea lumini şi umbre care ne-au configurat ca popor, naţiune şi stat, se profilează în timp prin particularităţi paradoxal unificatoare în diversitate ce ţin de tradiţie, dar şi de influenţe sau împrumuturi din alte culturi.
Adunată laolaltă - în formă şi spirit - statalitatea românească în 1918 a întrupat şi împlinit o năzuinţă integratoare firească oricărui popor, înfăptuind o necesitatea ce ţinea de identitatea şi apartenenţa naţiunii române.
Centenarul care „bate la uşă” va constitui un moment de importanţă crucială redeschizând în 2018, nu numai o poartă spre trecut cât şi spre viitor cu noi aşteptări şi ţinte.
Campania „Start spre Centenar” este ocazia bilanţului istoric pentru ce am realizat, dar şi pentru proiecte de viitor, ocazie de reactivare a dialogului şi concordiei naţionale, a comunicării, dar mai ales înţelegerii a ceea ce am făcut odată împreună şi putem face iar.
Abordarea pe care o propunem şi care va începe cu 1 decembrie 2016 (100 de ani de la intrarea României în primul razboi mondial şi oprirea în decembrie 1916 a ofensivei germane pe linia Mărăşeşti-Galaţi) va dinamiza tot parcursul programului „România. 100 de ani de modernitate. Identitate şi apartenenţă”, pe care îl propunem ca follow-up al acestui proiect de impact.
Recuperarea memoriei trăite, una dintre ţintele propuse în cadrul acestui start, va constitui unicitatea acestui proiect special al cărui suport se află în termenii gândirii design.
Ţinta apropiatului centenar este fericita ocazie de a declanşa încă din anul acesta o suită de momente şi acţiuni culturale evocatoare pentru a-i implica pe bucureşteni, dar şi pe alţi români să participe direct la acestea şi să nu fie doar spectatori.
Într-o societate a cunoaşterii/ complexităţii, dezvoltarea României sub toate aspectele nu mai poate fi parcelată numai pe domenii. O viziune holistică, epistemică, sinergetică şi integratoare se impune atunci când vorbim despre dezvoltarea țării noastre.