„ENIGMA OTILIEI” în bandă desenată, un volum care se lansează la „Muzeul Vârstelor”
14 August 2018, 13:30
Muzeul Vârstelor, găzduit de Casa Filipescu Cesianu, vă invită să redescoperiți, la 80 de ani de la prima apariție, unul din îndrăgitele romane semnate de George Călinescu - “Enigma Otiliei” într-o nouă interpretare: cea a benzilor desenate. Dacă în 1972 regizorul Sergiu Nicolaescu a interpretat excelent un rol în filmul artistic, autorul Mihai Ionuț Grăjdeanu (desenator “Istoria alternativă a Literaturii Române în benzi desenate”) se apropie acum de tinerii cititori îndemnându-i să descopere, prin intermediul benzilor desenate, personaje românești, cu poveștile lor inedite.
Evenimentul va avea loc în incinta „Muzeului Vârstelor”, găzduit de Casa Filipescu-Cesianu. Dacă în 1972 regizorul Sergiu Nicolaescu a dat viață romanului realist într-un film artistic, autorul Mihai Ionuț Grăjdeanu (desenator „Istoria alternativă a Literaturii Române în benzi desenate”), se apropie acum de tinerii cititori îndemnându-i să descopere, prin intermediul benzilor desenate, personaje românești, cu poveștile lor inedite.
Evenimentul organizat de Muzeul Municipiului București va marca închiderea „Salonului BD – Povești din București în benzi desenate”, ajuns anul acesta la cea de-a V-a ediție.
Oare cine nu a văzut o piesă de teatru sau un film artistic adaptat după clasicii literaturii române? Dar o bandă desenată cu personaje precum Farfuridi, Tipătescu sau Felix și Otilia? Autorul de benzi desenate Mihai Ionuț Grăjdeanu a demarat în anul 2012 un proiect educaţional numit „Comics Didactic”. Volumele „Comics Didactic” transformă lectura în plăcere, iar personajele din operele literare românești pot deveni acum la fel de îndrăgite și populare precum eroii de bandă desenată din literatura universală. Se adaugă acum „Comics Didactic” volumul 2, care cuprinde romanul „Enigma Otiliei” transpus în pagini de bandă desenată păstrând textul original.
Autorul, Mihai Ionuț Grăjdeanu (n. 1987), autor prolific de bandă desenată și romane grafice, este implicat în multiple proiecte editoriale, precum „Legendele Dacilor” și „Comics Didactic". Participă la expoziții personale și de grup în țară și peste hotare. În 2016 a reprezentat România la Festivalul Internațional de Benzi Desenate din Bruxelles, Belgia. În 2017 a reprezentat România la Salonul de Benzi Desenate din Veles, Macedonia, unde a primit Premiul organizatorilor. Susține ateliere de benzi desenate în cadrul festivalurilor, în școli, muzee și teatre din întreaga țară.
Mai multe detalii despre „Comics Didactic”: https://web.facebook.com/groups/1822827498001986/