Eduard Kunz - ,,Breathe in, Breathe out”
17 Noiembrie 2022, 12:53
Eduard Kunz, considerat unul dintre cei mai buni pianiști din lume, un maestru născut în Rusia, dar care are o legătură strânsă cu România urmează să prezinte, mâine, 18 noiembrie la Palatul Bragadiru, concertul “Breathe in, Breathe out”. Am stat de vorbă cu el și iată ce mi-a povestit.
Eduard, spune-mi te rog despre călătoria ta în lumea muzicii. Cum ai ajuns artistul care ești astăzi și cât de greu ți-a fost?
Bănuiesc că această călătorie se împarte pe capitole. Primul ar fi copilăria mea și evident strictețea orelor de repetiții pe care nu poți să le intrerupi. Fără acest regim, nu poți atinge nivele înalte din punct de vedere profesional pentru ca oamenii să te ia în serios ca pianist. După aceea devine o rutină, după care o obsesie, după care devine filtrul prin care vezi viața, căci ziua ți se aranjează în funcție de orele de repetiții. Dacă a fost greu sau nu, e dificil de spus, căci eu știu o singură parte a poveștii, a mea. Bănuiesc că, dacă privești din afară, este greu, dar hai să spunem așa, nu i-aș recomanda acest stil de viață fiicei mele.
Care este relația ta cu România?
Relația mea cu România este deopotrivă personală și profesională. Prima data când am venit în România a fost în 2007, când am participat la Festivalul George Enescu pe care am fost și suficient de norocos să îl câștig. Dar data viitoare când am venit, nu am mai plecat. A fost în 2010, când m-am căsătorit cu o fată din România. Imediat a venit pe lume și fiica noastră, Eva. Locuiesc practic în București din 2011. Clasa mea restrânsă din București am început-o în același timp cu academia de pian din Brașov, unde invitam elevi de la masterclass-urile mele care ulterior mi-au devenit studenți.
Care este conceptul concertului și cum ai decis piesele pe care le vei interpreta?
Concertul se cheamă ,,Inspiră, Expiră”. Am trecut pragul de 8 miliarde, 8 miliarde de oameni pe Pământ, felicitări nouă. Fiecare ins din acești 8 miliarde, ce fac aceștia când se nasc? Inspiră. Ce face fiecare din acești 8 miliarde când mor? Expiră. Aceste două acțiuni opuse definesc viața. Acest program s-a născut din dorința profundă de a înțelege ce se întâmplă în jurul nostru și de ce. Spre exemplu, Ciaccona, lucrarea cu care încep, conferă un sentiment de depresie imensă, de magnitudini epopeice chiar, ce se împletește foarte armonios cu sentimentul universal și glorios al iubirii.
Cele două piese de Enescu, care pentru mine sunt probabil cele mai frumoase lucrări pe care le-a scris, unde geniul lui, calitățile lui îmi sunt atât de clare. Meticulozitatea cu care execută forma în calitate de compozitor este perfectă. În schimb, este atât de inconsistent între mișcările muzicale prin schimbarea tonalităților, a cheilor, este ca un copil într-o cameră plină cu jucării și nu știe pe care să o aleagă prima. Naivitatea aceasta copilăroasă a lui coexistă cu superioritatea sa intelectuală. Până și percepția Sonatei Lunii, majoritatea oamenilor mi-ar spune că este genul de piesă perfectă pentru a te relaxa, și este o percepție total greșită. În primul rând, ceea ce văd ei în Sonata Lunii nu are nici o legătură cu muzica de relaxare, ci este cea mai întunecată și depresivă lucrare care există. În ceea ce privește ultima piesă de Karmanov, este o piesă minimalistă de 25 de minute unde vibrația este tema principală. Am cântat această piesă de mai multe ori și am avut parte de reacții diferite, unii oameni au iubit-o și au considerat-o cea mai bună piesă pe care au ascultat-o, altora li s-a părut mult prea dificilă, sau doar ok, poate puțin prea lungă și fix despre asta este. Toate reacțiile sunt posibile, totul este valid cu o singură condiție, și una singură, dacă inspiri și expiri.
Ce înseamnă muzica pentru tine?
Muzica este cheia tuturor ușilor. Este un limbaj de comunicare prin care nu poți minți. Cuvântul scris îți permite o putere grandioasă de manipulare, însă în muzică este imposibil să faci asta, este un limbaj onest, transparent. Muzica și viața pentru mine sunt două cuvinte ce stau alături într-o propoziție.
Ai vreun mesaj mesaj pentru ascultătorii noștri?
Mesajul ar fi că toți suntem la fel. Ah, și Palatul Bragadiru este singura sală de concert din România unde poți servi un pahar de vin foarte bun înainte de concert. Deci, sunteți toți foarte, foarte bine veniți.
Așadar, Eduard Kunz ne așteaptă maine, 18 noiembrie, începând cu ora 19:00 la Palatul Bragadiru pregătit să ne servească o porție consistentă de hrană pentru suflet, dar și pentru minte. Personal, abia aștept să descopăr tot acest concept dihotomic, și sper să mă întâlnesc cu cât mai mulți dintre voi acolo, să inspirăm din dragostea lui Eduard pentru pian, și să expirăm și noi la rândul nostru artă.