„E nevoie de un sat întreg ca să educi un copil“ sau cum au descoperit elevii că școala poate fi distractivă
14 Octombrie 2021, 06:40
Ce înseamnă un profesor bun? Sunt obișnuiți elevii să ofere feedback? Sunt mai importante notele sau relația care se formează între profesor și elevi? Cât de relevante sunt abordările nonformale la orele de curs? Este educația o stradă cu sens unic (profesor-elev)?
Necunoscutele și problemele din învățământul românesc sunt multiple, însă există deschidere din partea unor profesori de a schimba lucrurile și de a-i apropia pe copii de școală.
Acest lucru s-a întâmplat la Sâncel, la sfârșitul acestei veri, când peste 100 de copii au descoperit că școala nu înseamnă numai să înveți dintr-un manual și să obții note, ci și să te distrezi, să experimentezi și să îți faci prieteni, inclusiv în rândul profesorilor. Au aflat că și cadrele didactice pot învăța de la ei și că nu este greșit să își exprime punctul de vedere. A fost reconfortant pentru elevi să participe la ateliere de robotică, de teatru, de științe, de educație media, de muzică ori să descopere tradițiile locale, mai ales după ce luni de zile au făcut școală online.
Profesori din toată țara au participat la Școala de Vară Paulina de la Sâncel (județul Alba) pentru a învăța unii de la alții cum să fie mai buni în profesia pe care au ales-o, dar și pentru a-i încuraja pe elevi să se bucure de școală.
Școala de Vară Paulina a fost organizată în memoria Ralucăi Ana Medeșan, cofondator al proiectului Profesorul digital, care, de-a lungul timpului, s-a implicat în mai multe proiecte pentru modernizarea învățământului românesc.
A murit la doar 34 de ani, în aprilie 2021, însă visul ei de a organiza o școală de vară la Sâncel, satul bunicilor, a fost îndeplinit de prieteni, familie și oameni din comunitate.
„E nevoie de un sat întreg ca să educi un copil“ - este concluzia pe care profesoara Iulia Măndășescu, organizatoarea Școlii de Vară de la Sâncel, a rostit-o la final. Și asta pentru că, pe lângă profesorii care s-au implicat în acest proiect, comunitatea locală a avut un rol semnificativ în a face punte între generații, între tradițional și modern, între profesori și elevi, pentru a crea un model de educație altfel.
Reporter: Dorina Călin