Duminică 27.11.2022, a avut loc vernisajul Expoziției de Pictură și Artă Contemporană ,,O VIAȚĂ ÎNTR-O VALIZĂ’’ gazduită la Palatul Mogoșoaia
28 Noiembrie 2022, 18:34
Prima parte a avut loc la Sala Scoarțelor în prezența Vicepreședintelui Institutului Cultural Român, Attila Iuliu Weinberger și a inițiatoarei proiectului Iulia Mihalcea. A urmat concertul tânărului pianist David Simon Hodoș care a interpretat fragmente din ,,Nocturna 19” de Fr. Chopin, ,,Sonata 20” de L. von Beethoven, ,,Gymnopédie” de Éric Satie, ,,The Second Waltz” de D. Shostakovich, ,,La Bohème” de Charles Aznavour și compozițiile proprii ,,Le rêve d’une abeille”, ,,La marche russe”, ,,La valse mélancolique”. Izvorâte ca prin farmec, sunetele pianului au umplut sala încărcată de istorie, a vechiului palat. Compozițiile tânărului pianist, inspirate și solicitând o deosebită tehnică pianistică au încântat auditoriul, alături de piesele consacrate.
A doua parte a debutat la Sala Cuhnia, cu un discurs al reprezentantului Centrului Cultural Palatele Brâncovenești, doamna Ionela Ignat și a pictoriței Maria Constantinescu, în prezența invitaților și artiștilor Ion Tițoiu, Eusebio Spînu, Lavinia Ioana Streinu, Iulia Pană, Cosmin Grosu, Cătalin Trandafir și Ion Nedelcu.
A urmat, recitalul violoncelistului Constantin Borodin, cu piese din Suitele nr. 1 în Sol Major și nr. 3 in Do Major pentru violoncel solo de Johann Sebastian Bach și ,,Ricercar” no. 5 de Domenico Gabrielli. Expresivitatea sunetului instrumentului, definit cu acuratețe, sensibilitate, și inteligență muzicală, a rezonat cu tragismul suferinței prezent în operele de artă. Încă odată, sunetul și imaginea au construit emoțiile unei memorii perene, inalterabile.
Sosită de la Viena special pentru acest eveniment, soprana ucrainiană Nataliya Stepanska, a dat măsura talentului și a forței sale emoționale, cu o voce strălucitoare interpretând ariile ,,O mio babbino caro” de G.Puccini, ,,Meditation” de Pietro Mascagni și ,,Bozhe Jediniy” de Mykola Lysenko.
Actrița Iulia Mihalcea a emoționat auditoriul prin recitalul de poezie, în creație proprie, poeme scrise in mijlocul evenimentelor în traversare Europei alături de oamenii aflați în exod. Ritmul versului, metafora surprinzătoare și forma poemelor s-au constituit în valoroase elemente a spațiului cultural postmodern.
Prezent la vernisaj și deasemenea martor al evenimentelor a fost unul din refugiați, pictor, în prezent rezident în Tulcea, în vârsta de 85 de ani, Strajet Piotr Grigorovici. Născut în 1937, viața sa a traversat istoria și probabil a fost cel mai în măsură să ofere o imagine a acestui eveniment istoric contemporan, nedorit și tragic. În cadrul vernisajului a avut loc o proiecție de film, fragmente din documentarul regizorului Iulian Furtună, imagini și mărturiial traseului refugiaților în Europa. Expoziția rămâne deschisă până la data de 03.12.2022.