DOCUMENTAR: 90 de ani de la naşterea dirijorului şi compozitorului Ludovic Bacs
19 Ianuarie 2020, 09:53
Muzicianul român de origine maghiară, Ludovic Bacs, s-a născut la 19 ianuarie 1930, la Petrila, în judeţul Hunedoara, potrivit discogs.com.
Şi-a început studiile muzicale în oraşul natal, studiind iniţial vioara, cu Josept Faubich. A urmat studiile liceale la Liceul de Stat din Petroşani, fiind admis în această perioadă ca instrumentist în formaţia simfonică a oraşului, condusă de profesorul Julius Horacek. Şi-a continuat studiile la Conservatorul de muzică din Cluj (1948-1951), apoi se perfecţionează în Rusia (1951-1956), la Conservatorul de muzică "Piotr Ilici Ceaikovski" din Moscova.
Cariera sa muzicală a fost strâns legată de Societatea Română de Radiodifuziune, unde şi-a desfăşurat activitatea începând din 1957, la început fiind încadrat pe post de instrumentist (violă). Din 1958, până la pensionare (1991), a desfăşurat o activitate neîntreruptă, în calitate de dirijor şi director artistic al Orchestrei de studio Radio Bucureşti, devenită din 1990, Orchestra de Cameră Radio, arată e-cultura.info.
A avut şi carieră didactică, între 1962-1968 fiind asistent la Academia de Muzică din Bucureşti, devenind ulterior profesor asociat la clasa de dirijat orchestră, citire de partituri, muzică de cameră, conform bach-cantatas.com. În 1966, a înfiinţat formaţia de muzică veche "Musica Rediviva" din Bucureşti, la pupitrul căreia a evoluat în calitate de dirijor.
A efectuat numeroase turnee în ţară şi în străinătate cu aceste orchestre şi a realizat nenumărate înregistrări. Repertoriul său cuprinde lucrări muzicale în stil renascentist, baroc, clasic, modern şi contemporan, româneşti şi universale. A promovat un imens fond de lucrări vechi româneşti, pe care le-a transcris, armonizat şi orchestrat pentru a le aduce în faţa publicului. A prezentat foarte multă muzică românească în primă audiţie absolută, acordând o deosebită atenţie lucrărilor compozitorilor români contemporani precum: Anatol Vieru, Tiberiu Olah, Aurel Stroe, Dan Dediu.
Distins cu Ordinul Meritul Cultural, clasa V (1968), Premiul II la Festivalul internaţional de creaţie muzical religioasă "A Ta este Împărăţia şi Puterea" (1998), Medalia Muncii, Premiul Asociaţiei Muzicale Teatrale.
La 29 ianuarie 2009, a avut loc concertul omagial pentru dirijorul Ludovic Bacs. La acest concert au participat orchestra simfonică şi corul Filarmonicii Piteşti, avându-i ca dirijori pe cei patru, care "purtau amprenta" maestrului Ludovic Bacs: Bogdan Vodă, Radu Popa, Tiberiu Soare şi Tiberiu Oprea. În octombrie 2012, în cadrul ediţiei a doua a Galei Premiilor Uniunii Muzicienilor Interpreţi din România (UNIMIR), i-a fost acordat premiul de excelenţă pentru întreaga activitate. La 13 iulie 2013, a devenit cetăţean de onoare al oraşului Petrila.
Ludovic Bacs a încetat din viaţă la 30 iunie 2015, în Bucureşti. În luna ianuarie a fiecărui an, Institutul Balassi - Institutul Maghiar din Bucureşti organizează recitaluri în memoria marelui muzician, conform bukarest.balassiintezet.hu.
AGERPRES