DOCUMENTAR: 20 de ani de la moartea coregrafului și balerinului Oleg Danovski
21 Octombrie 2016, 16:14
Coregraful și balerinul Oleg Danovski s-a născut la 8 februarie 1917, în localitatea Vosnesensk, din Ucraina, într-o familie cu origini germane. Este cel care a întemeiat școala de balet modern și care a pus, în 1979, bazele primului teatru de balet din România, iar sub conducerea sa baletul românesc s-a bucurat de un succes și o recunoaștere internaționale fără precedent.
Din 1920 a locuit la Cernăuți, unde mama sa se angajase ca maestră de balet. De altfel, Oleg Danovski a început baletul sub îndrumarea mamei sale, de la care a moștenit talentul pentru dans. A studiat vioara timp de șapte ani, a făcut și mult sport, în cele din urmă dedicându-se dansului.
La vârsta de 14 ani a venit la București, unde, după o perioadă foarte dificilă, s-a angajat ca balerin la Teatrul Cărăbuș. Aici avea să devină, în scurt timp, prim solist, iar remarcabila sa evoluție avea să-i aducă supranumele de ''Sfinxul Slav''.
A activat o vreme la Teatrul Evreiesc, unde a studiat regia cu Iacob Sternberg, apoi s-a angajat ca solist la Opera din București, unde a început să monteze spectacole remarcabile și și-a format un ansamblu de 150 de balerini. A colaborat cu mari artiști ai vremii precum Josephine Backer sau Boris Kneazev. Robert Helpmann l-a invitat să monteze la Londra ''Lacul lebedelor'', aceasta fiind printre cele mai bune montări cunoscute.
În anul 1978 s-a întâlnit la Constanța cu directorul Teatrului de Revistă "Fantasio", Aurel Manolache, care i-a propus o colaborare. Oleg Danovski l-a convins să înființeze o secție de balet a Teatrului Fantasio, ''Ansamblul de balet clasic și contemporan''. Ansamblul de balet era alcătuit din tineri absolvenți ai liceelor de coregrafie din București și Cluj. Primul spectacol montat aici de Oleg Danovski a fost "Chopiniana". Au urmat ''Lacul lebedelor'', "Frumoasa din pădurea adormită", ''Spărgătorul de nuci'', ''Cenușăreasa'', ''Giselle'', ''Don Quijote'', ''Mandarinul miraculos'' etc.
Ca urmare a unui contract pe care l-a semnat cu impresarul german Landgraff, Oleg Danovski a organizat turneul anual al Teatrului Fantasio în Germania. Astfel, începând din 1980, renumele balerinilor români a depășit granițele țării. Maestrul coregraf Oleg Danovski s-a impus pe scenele marilor teatre ale lumii, precum Teatrul Balșoi, Opera din Milano sau Metropolitan New York. A făcut parte, totodată, din jurii de balet la festivaluri renumite de la Moscova sau Paris.
Ultimul său spectacol a fost ''Crăiasa zăpezilor'', pe care a reușit să-l monteze în doar două săptămâni, deși era grav bolnav.
Oleg Danovski a murit la 21 octombrie 1996. Teatrul Național de Operă și Balet din Constanța îi poartă numele.
În 1989 a apărut la Editura Muzicală cartea ''Dirijorul de lebede. Întâlniri cu Oleg Danovski'', semnată de Marian Constantinescu, iar în 2012 a apărut volumul biografic "Oleg Danovski — omul, artistul, legenda" de Doina Jela, editat de Curtea Veche Publishing.
Sursa: AGERPRES