DOCUMENTAR: 150 de ani de la nașterea pictorului Nicolae Vermont
10 Octombrie 2016, 10:24
Pictorul Nicolae Vermont s-a născut la 10 octombrie 1866, la Bacău.
A studiat la Școala de arte frumoase din București, fiind elevul lui Theodor Aman, apoi la Academia Regală de Belle-Arte din München și la Paris.
Colaborează, în 1884, ca desenator, la ziarul ''Universul''.
Vermont s-a atașat mișcării de înnoire a grupului pictorilor independenți, numărându-se printre membrii fondatori ai societăților ''Ileana'' și ''Tinerimea artistică'', în cadrul cărora a expus cu regularitate. În pictura de peisaj, s-a înrudit ca viziune cu Nicolae Grigorescu, lăsând imagini din Câmpulung și din Oltenia.
Pe lângă peisaj, s-a remarcat și prin pictura inspirată din viața oamenilor simpli, în lucrări precum ''Emigranții'', ''Coșarul'', ''Bragagiul''.
Dintre lucrările lui Nicolae Vermont amintim: ''Femeie cu copil'', "Țigăncușă", "Închinarea păstorilor, cu motivele satului românesc", ''Popas'', "Chivuță în pridvor", ''Țărăncuță cosând'', "Suflete slave" ("Crimă și pedeapsă"), "Țărăncuță cu broboadă", "Țărăncuță în iarbă", "Portret în roz", "Alegoria toamnei", "Trandafiri", "Lectură în grădină", "Dor", "Dansatoare orientală", "Pe gânduri", "Veneția", "Copii la râu", "Rochia de bal" ș.a.
De-a lungul carierei sale, Nicolae Vermont a pictat biserica din Cernavodă, pe cea din Mănești (Prahova), plafonul Palatului Kalinderu și plafonul Palatului Cantacuzino din București. A participat la o serie de expoziții de artă plastică, atât în țară, cât și peste hotare.
Nicolae Vermont a încetat din viață la 14 iunie 1932, la București.
Picturile sale au putut fi admirate în ultimii ani în cadrul mai multor expoziții și galerii de artă, dintre care amintim: ''Grafica în pictura românească din colecții particulare'', organizată de Muzeul Național Cotroceni în colaborare cu Societatea Colecționarilor de Artă din România (2012); Galeria de Artă Grimberg, redeschisă în septembrie 2013; expoziția "Pictură românească din secolul XX, din colecția Muzeului Național Cotroceni", vernisată la Muzeul Național Cotroceni (2014); expoziția "Pictură românească modernă (1875-1945). Colecția Fundației Bonte" prezentată, la Palatul Național Ajuda din Lisabona, de Institutul Cultural Român de la Lisabona, în colaborare cu Fundația Bonte și Direcția Generală a Patrimoniului din Portugalia (12 mai—30 august 2016).
Totodată, lucrările sale se numără printre cele mai bine cotate în cadrul licitațiilor organizate în ultimii ani.
AGERPRES