Dispariția unui artist insolit: Ion Bârlădeanu
19 Octombrie 2021, 18:07
Artistul Ion Bârlădeanu, cunoscut pentru colajele sale surprinzătoare, a încetat din viață la vârsta de 75 ani.
„Trebuie să știi să-i combini, sunt momente când am 200 de poze odată” declara artistul Ion Bârlădeanu într-un interviu din 2014 pentru Radio România Cultural, în fața colajelor sale pe care le descria atent și cu umor. Această știință unică a combinării este o definiție foarte bună pentru arta sa și, prin extindere, pentru arta colajelor și a asamblajelor.
Născut în 1946, la Zăpodeni (Jud. Vaslui), Ion Bârlădeanu a dus o viață ruptă dintr-un film hollywoodian, prinț și cerșetor, cu doar șapte clase primare și doi ani de studii la Școala populară de arte, gropar, muncitor în fabrică, paznic la Casa Poporului. Descoperit în 2008 în ghena unui bloc bucureștean și promovat apoi de galeristul Dan Popescu, Ion Bârlădeanu expune pentru prima oară la București la 62 de ani, apoi la Basel, Londra, Copenhaga. În 2010 deschide la Paris expoziția personală „Realpolitik” și fotografia cu Bârlădeanu și Angelina Jolie face înconjurul presei autohtone. În 2009, apare filmul documentar „Lumea văzută de Ion B.”, regizat de Alexander Nanau, câștigător al unui Premiu Emmy.
Ion Bârlădeanu a fost un artist al absurdului, al grotescului și al sarcasmului, al umorului negru și al ironiei, al situațiilor ridicole, dar în primul rând un artist politic, născut din avangardele istorice, din dada-ul berlinez, din lumile suprarealiste și arta pop. A realizat colaje de-a lungul a mai bine de 40 de ani, în două regimuri politice. Pe coala lui de hârtie, Ceaușescu are mustață de Hitler ori zâmbește tâmp, în timp ce pe fundal se declanșează dezastrul, Epoca de Aur e strălucitoare, plină de contraste și fără granițe între Est și Vest. Starurile de la Hollywood le au alături pe cele de la Buftea, capetele evident că nu se potrivesc cu trupurile așezate în posturi comice, iar unele colaje sunt demne de lumea miniaturală a lui Hieronymus Bosch.
Un artist deopotrivă al timpului său și în afara acestuia, un observator de la marginea societății, artistul nevăzut, care și-a permis lucrul liber cu imaginea și cuvântul. Revistele și ziarele nu au rămas doar răsfoite și aruncate, ci, cu ajutorul foarfecii și a lipiciului, ele au intrat într-un alt circuit, au călătorit într-o lume absolut unică, al cărei autor a fost Ion Bârlădeanu. Colajele lui reordonează lumea și critică societatea actuală cu propriile ei instrumente, fie ea comunistă ori capitalistă. Amândouă cu păcatele lor, cu viciile lor, cu ridicolul lor.
Ion Bârlădeanu a fost exemplul artistului liber, care a văzut lumea din jurul lui altfel decât i s-a livrat, profitând parcă de poziția sa marginală, de boem.
Ascultați un scurt interviu cu artistul Ion Bârlădeanu, realizat de colega noastră Georgiana Petrache, în 2014, cu ocazia expoziției „Filme alb-negru” (H'art Gallery).