Dirijorul Camil Marinescu și pianista Elizabeth Sombart, în stagiunea online a Filarmonicii „George Enescu”
17 Noiembrie 2020, 09:23
Joi, 19 noiembrie 2020, de la ora 19.00, Filarmonica „George Enescu” va transmite, în cadrul stagiunii online, înregistrarea unui concert condus de Camil Marinescu (1964-2020), fost dirijor principal al instituției. Programul Orchestrei simfonice a Filarmonicii „George Enescu”, prezentat pe 20 decembrie 2018, este alcătuit din Concertul nr. 2, în fa minor, pentru pian şi orchestră, op. 21 de Frédéric Chopin și Simfonia nr. 5, în mi minor, op. 64 de Piotr Ilici Ceaikovski. Solistă a fost pianista Elizabeth Sombart, iar Adriana Winkler a fost concertmaistru invitat. „Chiar daca muzica nu este un scop în sine, ea este, cred eu, o cale privilegiată, o scară de lumină care ne permite să accedem la adevăratele valori ale vieții, acelea care îl fac pe om demn de Dumnezeu”, spune pianista Elizabeth Sombart.
Stagiune online
Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”
19 noiembrie, ora 19.00, Sala mare a Ateneului Român
Dirijor CAMIL MARINESCU
Solistă ELIZABETH SOMBART
Concertmaistru invitat ADRIANA WINKLER
Program
Frédéric Chopin - Concertul nr. 2, în fa minor, pentru pian şi orchestră, op. 21
Piotr Ilici Ceaikovski - Simfonia nr. 5, în mi minor, op. 64
Înregistrarea concertului din 20 decembrie 2018 va putea fi ascultată pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu“: site (https://www.fge.org.ro/), pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/) și pe canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw).
Partener media al evenimentului este Radio România Muzical.
Înregistrarea concertului este transmisă, joi-seară, și pe pagina de Facebook a Radio România Muzical (https://www.facebook.com/Radio-Rom%C3%A2nia-Muzical-227784404990).
***
Dirijorul Camil Marinescu a studiat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti la clasa de fagot. La dirijat este discipol al maeştrilor Constantin Bugeanu, Cristian Mandeal, Mihai Brediceanu şi Pierre Dervaux. A predat fagotul la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi, timp de 10 ani, a deţinut postul de dirijor rezident la Opera Naţională din Bucureşti. Din 2003, pentru trei stagiuni, a fost dirijor permanent invitat al Berliner Sinfonie Orchester, Germania. Din 2002, Camil Marinescu a fost rezident în Japonia. Dirijând atât repertoriul de teatru liric, cât şi repertoriul simfonic, a fost invitat să conducă Minneapolis Opera House din Minnesota (SUA), orchestra OSM din Montreal, Westdeutscher Rundfunk - Köln, Komische Oper din Berlin, Mitteldeutscher Rundfunk din Leipzig. Cu unele dintre aceste ansambluri a realizat înregistrări de referinţă: opere simfonice complete de George Enescu, lucrări de Janacek, Stravinski, Bruckner, Mozart, Schubert, Beethoven, Debussy, Richard Strauss şi Ravel. Dirijorul, care a desfășurat şi o intense activitate pedagogică, a inclus în concertele sale muzica românescă, contribuind la cunoaşterea muzicii noastre pretutindeni în lume. Camil Marinescu, fost dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu”, s-a stins pe 27 iulie 2020.
Născută la Strasbourg, Elizabeth Sombart are rădăcini româneşti, fiind strănepoata marelui savant Nicolae Leon, frate după mamă cu Grigore Antipa. Începe să studieze pianul de la vârsta de șase ani și debutează în public la unsprezece ani. După obținerea Premiului Întâi Național de pian și muzică de cameră în țara sa natală, decide să părăsească Franța pentru a se perfecționa cu maeștri precum Bruno Leonardo Gelber la Buenos Aires, Peter Feuchtwanger la Londra, Hilde Langler-Rühl la Viena și Sergiu Celibidache la Universitatea din Mainz, unde a studiat fenomenologia muzicală timp de şapte ani.
De la Carnegie Hall din New York la Théâtre des Champs-Élysées din Paris, Elizabeth Sombart a cântat în săli dintre cele mai prestigioase: Wigmore Hall (Londra), Concertgebouw (Amsterdam), Suntory Hall (Tokio), Herkulessaal (München) şi Palau de la Música (Barcelona). Elizabeth Sombart are și o importantă discografie (28 de CD uri) precum și două cărți traduse în limba română: Ca sunetele să devină muzică și Muzica în inima fascinației.
În paralel cu activitatea de solistă, Elizabeth Sombart creează în 1998 în Elveția Fundația Résonnance, care astăzi este prezentă în alte șase țări (Franța, Italia, Belgia, România, Spania și Liban).