Debutează la Arad seria de cinci concerte „Ecoul Sinagogilor” cu piese originale semnate de Alexander Bălănescu
04 Septembrie 2023, 09:34
Astăzi debutează la Arad, în Sinagoga Neologă, ciclul de concerte „Ecoul Sinagogilor” în interpretarea Cvartetului Bălănescu și a prim-cantorului cultului mozaic Emanuel Pusztai. Publicul va putea asculta în primă audiție compoziții originale create de Alexander Bălănescu, inspirate de practicile religioase și laice evreiești, rodul colaborării dintre acesta și Emanuel Pusztai.
„Ecoul Sinagogilor”, cel mai nou proiect al Asociației Pantograf, a debutat în luna iulie, la Timișoara, unde compozitorul și violonistul Alexander Bălănescu, violoncelistul Nicholas Holland și prim-cantorul Emanuel Pusztai s-au întâlnit pentru a rafina și dezvolta noile compoziții, dar și pentru a selecta temele muzicale din repertoriul religios și laic ce ilustrează diverse etape din ciclul vieții.
După această etapă de creație, publicul este invitat să asculte o suită pentru cvartet de coarde și voce masculină la Arad și Timișoara. La Reșița, Caransebeș și Lugoj repertoriul a fost transpus pentru trio vioară, violoncel și voce.
Programul turneului este următorul:
Luni, 4 septembrie, ora 19:00 - Sinagoga Neologă, Arad | Cvartetul Bălănescu & Emanuel Pusztai
Marți, 5 septembrie, ora 19:00 - Sinagoga din Cetate, Timișoara | Cvartetul Bălănescu & Emanuel Pusztai
Miercuri, 6 septembrie, ora 19:00 - Sinagoga din Reșița | Alexander Bălănescu (vioară), Emanuel Pusztai (voce) și Nicholas Holland (violoncel)
Joi, 7 septembrie, ora 17:00 - Sinagoga „Beit El”, Caransebeș | Alexander Bălănescu (vioară), Emanuel Pusztai (voce) și Nicholas Holland (violoncel)
Joi, 7 septembrie, ora 20:30 - Sinagoga Neologă, Lugoj | Alexander Bălănescu (vioară), Emanuel Pusztai (voce) și Nicholas Holland (violoncel)
Faza inițială a proiectului a presupus sesiuni de repetiții, deschise publicului larg, precum și înregistrări în Sinagoga din Fabric, un lăcaș de cult emblematic al Timișoarei. Cu aceste înregistrări, Asociația Pantograf urmărește și să atragă atenția asupra stării avansate de degradare în care se află monumentul, precum și să prezinte potențialul pe care-l are de a redeveni un loc care aduce împreună comunitatea.
Înregistrările celor două compoziții au fost distribuite pe paginile de Facebook și Instagram ale Asociației Pantograf și pot fi urmărite în continuare, la link-urile: https://tinyurl.com/5ypfrbdz („Avinu Malkeinu”) și https://tinyurl.com/bdduj59s („Studies for Miriam No.1”). Atât Alexander Bălănescu, cât și Emanuel Pusztai au vorbit cu emoție despre acest proiect, afirmând că și-au propus să „reprezinte diferitele tradiții din cultura evreiască: așkenază, sefardă și chiar cea ladino”, cu speranța „de a construi un proiect viu, bogat și de interes pentru întreaga comunitate”.
Membrii Cvartetului Bălănescu sunt Alexander Bălănescu (vioară), Nicholas Holland (violoncel), Christopher Pitsillides (violă), Iury Kalnits (vioară), asistați de David Kent, inginer de sunet.
Proiectul reprezintă o continuare a proiectelor derulate până acum de Asociația Pantograf - „Sunetul Sinagogilor”, „Rapsodii pe teme românești” și „Poveștile Sinagogilor” -, care au drept obiective pe termen lung conștientizarea valorii acestor lăcașuri de cult, integrarea lor într-un circuit turistico-cultural național și internațional și crearea unei legături prin muzică între patrimoniul evreiesc material și imaterial.
Accesul la concerte este gratuit și nu necesită înscriere în prealabil. Mai multe despre acest turneu, precum și despre proiectele Asociației Pantograf puteți afla pe pagina de Facebook a organizației: www.facebook.com/asociatiapantograf.
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii și este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Proiectul este inclus în programul European Days of Jewish Culture 2023, tema „Memorie”, coordonat la nivel european de AEPJ (European Association for the Preservation and Promotion of the Jewish Culture and Heritage) și în România de Fundația Tarbut, co-finanțat de Uniunea Europeană, sub patronajul UNESCO.