De la Tate Modern la Spațiu Intact: artistul britanic Peter Peri expune la Cluj
14 Noiembrie 2016, 13:26
Galeria clujeană SPAȚIU INTACT va găzdui expoziția “The Scarlett Letter”/”Litera stacojie” cu lucrările artistului britanic de origine maghiară Peter Peri. Vernisajul va avea loc miercuri, 16 noiembrie, de la ora 19. Cu expoziții personale și de grup în marile galerii și muzee ale lumii și cu lucrări în colecții prestigioase precum cea de la Tate Modern, Londra, Peter Peri este unul din cei mai semnificativi artiști vizuali ai momentului.
Expoziția de la Cluj, al cărei curator este Florin Ștefan, directorul Spațiu Intact, va putea fi vizitată până în 29 ianuarie 2017. Titlul acesteia este o trimitere la romanul cu același nume, ale cărui personaje, ca și lucrările lui Peri, sunt conturate în interacțiunea a trei culori: alb, negru și roșu.
“Natura concentrată a muncii necesare pentru a realiza o expoziție în câteva săptămâni pare să fi adus la suprafață ceva ce am observat încă de acasă la picturile mele – culoarea roșie a început să apară sub diferite forme ca parte a unor picturi în care albul sau negrul erau predominante. În același timp, am găsit, într-o librărie din Cluj, “Litera Stacojie”, romanul scris în secolul XIX de Nathaniel Hawthorne. Îl citisem pe Hawthorne și îmi plăcuse dinainte, dar poate că oferta limitată de cărți în engleză m-a făcut să cumpăr volumul. În orice caz, pe măsură ce citești cartea devine repede evident faptul că povestea este structurată pe baza unei interacțiuni între negru, alb și roșu, care reprezintă semne pentru cei trei protagoniști principali ai cărții. În cazul eroinei principale, roșul apare adesea sub forma literei A, de la adulter, pe care ea este forțată să o poarte pe piept ca semn al depravării. Hawthorne era interesat de alchimie - negrul, albul și roșul sunt cele trei culori care semnifică o progresie în procesul alchimic. Am fost uimit de această coincidență între ceea ce pictam și ceea ce citeam, dar ar trebui să subliniez faptul că, deși culorile sunt legate de anumite personaje din carte, există un transfer continuu între ele, o relație dialogică, iar această interacțiune structurală are relevanță pentru tipul de pictură pe care vreau să îl fac” a declarat Peter Peri într-un interviu realizat de Florin Ștefan, curatorul expoziției.
Citiți aici interviul integral, în care artistul vorbește atât despre legătura menționată, cât și despre felul în care l-a inspirat rezidența de la Cluj.
Peter Peri s-a născut în 1971 la Londra, unde trăiește și creează. Lucrările lui au fost prezente în expoziții personale și de grup apreciate de critică și de public, de la Berlin, Bruxelles, Paris și Londra la Hong Kong, Singapore și New York, iar unele din ele sunt parte a unor colecții publice în instituții prestigioase precum Tate Modern, The Saatchi Gallery, Victoria & Albert Collection. Mai multe despre biografia lui Peter Peri, aici.