De la invizibil la vizibil: opera lui Florin Mitroi, subiect de dezbatere la conferința #CePunemÎnRamă din iunie, de la ARCUB
05 Iunie 2018, 11:03
Erwin Kessler descifrează opera unuia dintre cei mai misterioși artiști români, Florin Mitroi, în conferința #CePunemÎnRamă? de marți, 12 iunie, ora 19.00 de la ARCUB, Sala Coloanelor. Intitulată „Florin Mitroi: Ghid de sublimare artistică”, conferința este a patra din seria #CePunemÎnRamă și face parte din Programul Expozițional ARCUB 2018 organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB.
Conferința din iunie de la ARCUB are ca reper atât expoziția “Zile. Florin Mitroi” din perioada aprilie-iunie găzduită tot de Centrul Cultural, cât și volumul omonim apărut în martie 2018 la Humanitas.
Realizatorul conferinței Erwin Kessler va trasa un itinerariu hermeneutic în interiorul operei ample și contorsionate a lui Florin Mitroi pornind de la momentul în care artistul a început, la mijlocul anilor ’70, să își polarizeze opera în două extreme aparent incomunicabile- opera vizibilă și opera invizibilă.
Pe parcursul vieții artistului Florin Mitroi se dezvoltă, pe de o parte, opera „vizibilă”, cea accesibilă publicului, care devine în timp din ce în ce mai abstractizată, închisă în cifrul modernist al geometriilor, iar pe de altă parte se dezvoltă într-o direcție tot mai pulsională și (auto)agresivă opera „invizibilă”, cea ezoterică.
În cadrul conferinței se vor analiza cauzele politice și sociale care au dus la această polarizare, dar mai ales se vor identifica punțile de legătură între cele două extreme și modalitatea în care opera vizibilă poate fi interpretată doar prin intermediul operei invizibile.
Florin Mitroi
Florin Mitroi (1938-2002) este unul dintre cei mai solitari, discreți și impenetrabili artiști români contemporani. În ciuda vizibilității sale constante, ca profesor la Institutul Nicolae Grigorescu și ulterior la Academia de Artă din București, din 1961 până în 2002, el nu a atins notorietatea în timpul vieții, chiar dacă, după 1989, a fost profesorul unora dintre cei mai cunoscuți tineri artisti ai școlii bucureștene de artă: de la Dumitru Gorzo și Suzana Dan, la Alexandru Rădvan și Anca Benera.
Florin Mitroi a contribuit la afirmarea unei pleiade de creatori pe cît de diferiți pe atît de consecvenți în vocația lor artistică. Dar el, cel care le-a cultivat această vocație, a expus însă foarte puțin. A expus preponderent în expoziții colective, începînd cu anii 1960, dar doar atunci cînd i s-au cerut lucrări. Altfel, ideea de a expune public, nu făcea parte din programul artistic al lui Florin Mitroi. În 1993 a avut singura expoziție personală, la Galeria Catacomba. El a fost unul dintre puţinii pictori moderni care nu au folosit niciodată culorile de ulei. Primește premiul pentru pictură din partea UAP în 1978 și expune în grup în Franța, SUA, Portugalia, Germania și Italia.
Expoziția Zile. Florin Mitroi de la ARCUB poate fi vizitată zilnic, până pe 17 iunie, între orele 14.00 și 22.00. Intrarea este liberă.
Seria de conferințe #CePunemÎnRamă?
Inițiată în 2017, seria de conferințe #CePunemÎnRamă? se adresează atât celor activi în industriile creative, în instituțiile culturale și în scena de artă, cât și tuturor celor care doresc să conștientizeze rolul creativității în societate.
Programul de conferințe de la ARCUB funcționează ca un mediu de analiză și schimb de idei al cărui scop este conștientizarea diferitelor fațete, pragmatice și estetice, ale comportamentelor creative contemporane.
Cu un caracter interdisciplinar, #CePunemÎnRamă?abordează probleme de antropologie culturală, de discernământ estetic și de responsabilitate, prezentând exemple integrate din artă, design, arhitectură, cercetare, care pot conduce audiența la o privire lucidă în sensul creației și creativității.
Detalii pe www.arcub.ro