Dans contemporan, balet clasic și neoclasic la începutul stagiunii 2021- 2022 la Teatrul de Balet Sibiu
03 Septembrie 2021, 12:52
Teatrul de Balet Sibiu deschide miercuri, 29 septembrie, stagiunea 2021 - 2022 cu spectacolul de balet neoclasic „Fragile. Rhapsody in blue”, coregrafia Aleisha Gardner. Alte 11 reprezentații de dans contemporan, balet clasic și neoclasic, ale unor titluri apreciate de public, din repertoriul TBS, precum: „Amurg. 304 zile de lămâie”, „Gală de Balet” și „Spărgătorul de nuci” vor fi oferite publicului, în perioada septembrie - decembrie 2021, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu. Jumătatea lunii noiembrie va aduce publicului din Sibiu, premiera spectacolului „Dama cu camelii”, în coregrafia artistului coregraf de origine turcă Mehmet Balkan. Biletele vor putea fi cumpărate începând de luni, 6 septembrie 2021, de pe site-ul Teatrului de Balet Sibiu (www.sibiuballet.ro), de pe site-ul partenerului de ticketing - Kompostor.ro sau de la sediul administrativ al instituției (Parcul Tineretului, nr. 1, Sibiu).
„Dama cu camelii”, premieră de balet neoclasic, la jumătatea lunii noiembrie
Coregraful de origine turcă Mehmet Balkan pune în scenă la Sibiu spectacolul de balet neoclasic „Dama cu camelii”, inspirat de romanul lui Alexandre Dumas fiul. Spectacolul va avea premiera la Teatrul de Balet Sibiu pe 11 și 12 noiembrie 2021, după o amânare de un an, cauzată de situația evoluției pandemiei. Născut în Ankara, Turcia, Mehmet Balkan a studiat la Conservatorul Național din Ankara, la Academia de Teatru Bolshoi, unde s-a specializat în tehnica Vaganova lucrând cu Asaf Messerer și Serghei Prokofiev. La 18 ani, Ninette de Valois, fondatoarea Royal Ballet, i-a oferit o bursă de studii la Royal Ballet School. După absolvirea Royal Ballet School a devenit solist al Baletului Național din Ankara. De-a lungul carierei a dansat în calitate de solist în companii prestigioase de dans precum: Baletul de Stat Munchen, Calgary Ballet Canada, Baletul Operei Naționale Berlin, Baletul Operei Naționale Rhein Düsseldorf, Teatrul de Balet Tokyo etc. A activat ca maestru de studii, director artistic, coregraf și regizor de operă în Turcia, Marea Britanie, Italia, Spania, Suedia, Germania, Finlanda, Franța, Japonia, Olanda și Portugalia. Mehmet Balkan activează pe scena dansului de peste 45 de ani și a coregrafiat de-a lungul carierei peste 60 de spectacole de dans și operă.
Teatrul de Balet Sibiu dansează duminică, 5 septembrie, în Catedrala Evanghelică „Sfânta Maria” Sibiu
Prima ediție a happening-ului cultural „Online - Offline”, organizat de Florescu-Fernandez & Friends, în perioada 3 - 5 septembrie 2021, îi aduce împreună la Catedrala Evanghelică „Sfânta Maria” Sibiu, pe dansatorii Teatrului de Balet Sibiu Ayaka Nagai (Japonia) și Franco Cubero Acosta (Cuba) și Orchestra de Cameră Ciuc. Duminică, 5 septembrie 2021, de la ora 19:00, în cadrul galei de închidere a proiectului „Online - Offline”, Ayaka Nagai și Franco Cubero Acosta vor prezenta publicului coregrafia „Passing” realizată de Aleisha Gardner, pe muzica de C. Saint-Saen. „Online - Offline” este un proiect inițiat de Stagiunea Camerală Florescu-Fernandez & Friends , în parteneriat cu Forumul German Sibiu (FDGS), Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Biserica Evanghelică, Primăria Orașului Săliște, Teatrul de Balet Sibiu, Radio România Muzical, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Program Teatrul de Balet Sibiu septembrie – decembrie 2021
Fragile. Rhapsody in blue
Balet neoclasic
29 septembrie 2021, ora 19.00
Centrul Cultural „Ion Besoiu” Sibiu
Coregrafia: Aleisha Gardner
Muzica: George Enescu
Cu participarea muzicienilor Monica Florescu Fernandez - pian, Maxim Fernandez Samodaiev- violoncel
Costume: Răzvan Iacob
Durată aproximativă: 70 minute
Amurg. 304 zile de lămâie – în cadrul proiectului „DialogUE: Cercetări și creații artistice în perioada pandemiei”
Dans contemporan
13 octombrie 2021, ora 19:00
Centrul Cultural „Ion Besoiu” Sibiu
Coregrafia: Sandra Mavhima
Asistent coregrafie: Antonin Faraut
Muzica: colaj muzical realizat de Sandra Mavhima
Durată aproximativă: 70 minute
Gală de balet
Dans contemporan, balet clasic și neoclasic
20, 21 octombrie 2021, ora 19:00
Centrul Cultural „Ion Besoiu” Sibiu
Cu participarea elevilor de la International Ballet High School & Tokyo International Ballet Company
Durata aproximativă: 90 min
Dama cu camelii – PREMIERĂ
Balet neoclasic
11,12 noiembrie 2021, ora 19:00
Centrul Cultural „Ion Besoiu” Sibiu
Coregrafia: Mehmet Balkan
Asistent coregrafie: Lale Balkan
Muzica: Giuseppe Verdi, Pietro Mascagni, Aram Khachaturian
Decoruri: Çebi Tayfun
Costume: Korkut Dinç Gülay
Durata aproximativ: 2h
Spărgătorul de nuci
Balet clasic
8,9,10 decembrie 2021, ora 19:00
9,10 decembrie, ora 12:00
Centrul Cultural „Ion Besoiu” Sibiu
Coregrafia: Vasile Petruțiu
Muzica: Piotr Ilici Ceaikovski
Durata aproximativă: 2h
Teatrul de Balet Sibiu (TBS) a fost înființat în anul 2008, având la bază corpul de balet al Casei de Cultură a Municipiului Sibiu – instituție subordonată Consiliului Local Sibiu și Primăriei Municipiului Sibiu. Având o echipă artistică internațională încă de la înființare, model preluat ulterior de majoritatea companiilor de dans din țară, Teatrul de Balet Sibiu are în componența sa artiști proveniți din România, Noua Zeelandă, Australia, Canada, Spania, Italia, Marea Britanie, Franța, Japonia, Republica Dominicană, Portugalia, Ecuador, Columbia și Cuba. Cu un repertoriu care include cele mai importante titluri ale baletului clasic dar și producții de balet neo-clasic și dans contemporan, cu un bogat palmares de turnee în țară și străinătate, Teatrul de Balet Sibiu a devenit în cei treisprezece ani de existență un reper important al scenei dansului în România. Încurajarea noilor generații de dansatori, prin organizarea la Sibiu încă din anul 2008 a Competiției Internaționale de Dans Clasic și Contemporan, eveniment la care participă anual, alături de nume sonore din lumea dansului, nu mai puțin de 200 de concurenți, din întreaga lume, dar și a noii generații de coregrafi prin organizarea începând cu anul 2015 a proiectului „Geneza” în care sunt prezentate lucrări ale tinerilor coregrafi aflați la început de carieră, sunt două direcții importante susținute de Teatrul de Balet Sibiu.