„Culturile lumii” la Mogoșoaia ClasicFest - concerte, spectacole de dans, expoziții, proiecții de film și ateliere, pe 25 și 26 mai
25 Mai 2024, 06:17
Pentru al treisprezecelea an, la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia va avea loc o nouă ediție Mogoșoaia ClasicFest, care se va desfășura și de acestă dată sub genericul ”Culturile lumii”.
Țări din America de Sud, Asia, Europa și Africa și-au anunțat participarea, iar cu ocazia acestui festival le veți putea descoperi prin muzică, artă plastică, dans, imagini, filme documentare și tradiții.
Pe 25 și 26 mai 2024, vă veți putea bucura de: expoziții de artă plastică, fotografie, obiecte tradiționale, proiecții de filme, concerte, spectacole de dans, ateliere handmade pentru copii.
Timp de două zile, în spațiile de poveste ale Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia și-au dat întâlnire: Uruguay, Turkmenistan, Vietnam, Egipt, Siria, Irak, Israel și România.
Organizatori sunt: Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului și Asociația Pro Valores.
Pe 25 mai, seria de atracții va începe la ora 13:00 cu Festivitatea de premiere și vernisajul expoziției laureaților ediției a V-a a Concursului Internațional de artă plastică “Martha Bibescu”, organizat în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România.
La ora 14:00, va debuta suita de manifestări propusă de EGIPT, SIRIA și IRAK: prezentare de filme documentare, concertul de muzică arabă susținut de Feras Sarmini (Politiki Lyra) și Alexandru Nistoreanu (Oud) și deschiderea expoziției în care veți putea admira lucrări de pictură și sculptură mică realizate de artiștii Farouk și Ammar Alnahhas din Siria, de pictorul Geafar Dia din Iark, precum și obiecte tradiționale din Egipt.
La ora 16:00, Ambasada TURKMENISTAN propune un complex de manifestări din care nu vor lipsi: proiecții de filme documentare, un recital de dutar (instrument tradițional din această țară), spectacolul de dansuri tradiționale ”Kusht Depdi” și o expoziție în care veți găsi cărți dedicate parsonalității lui Magtymguly Fragi – 300 de ani de la nașterea creatorului limbilor turcice, precum și costume tradiționale și fotografie.
Pe 26 mai, de la ora 12:00, debutează manifestările propuse de VIETNAM. După proiecția de filme documentare, va avea loc un spectacol de costume tradiționale vietnameze, precum și un recital susținut de: Trinh Dan Nhi (vioară), Giang Nguyen Zha (violoncel) și Ana Gheba (pian). De asemenea, într-una din sălile de la parterul Palatului Mogoșoaia, vor putea fi admirate lucrările de pictură ale pictoriței Van Duong Thanh.
La ora 14:00, Ambasada URUGUAY vă propune o călătorie plină de culoare și ritm în America de Sud. Veți putea asista la conferița etnomuzicologului și cercetătorului Carlos Blanco Fadol, care de-a lungul a 40 de ani, a folosit muzica ca un element de comunicare pur antropologic. Astfel a realizat o apropiere foarte strânsă între băștinași prin instrumentele la care cânta. Acest lucru i-a permis să investigheze și să colecteze o mare diversitate de instrumente muzicale etnice și să acceseze secrete inedite ale tradiției orale. De asemenea, el va susține un recital împreună cu percuționista Irina Rădulescu. La final veți putea viziona filme documentare despre El Candombe și Expoziția de fotografie a artiștilor uruguayeni Gaston Britos, Jorge Tulio Idiarte Borada Diaz și Julio Testoni.
La ora 16:00, ROMÂNIA va fi reprezentată de actrița Lamia Beligan și chitaristul Tudor Niculescu Mizil, într-un spectacol sincretic de excepție, care va fi urmat de vernisajul expoziției de pictură, grafică, litografie și sculptură a artistului Samy Briss, creator născut la Iași, plecat în Israel și care cunoaște succesul internațional în Franța, odată cu stabilirea la Paris. Prezintă Adina Rențea.
Pe parcursul ambelor zile de festival vor avea loc 8 ateliere de: bijuterii handmade, caricatură, mandale, dans tradițional turkmen, pictură 3 D și colaj artistic. Locurile la atelierele pentru copii și adolescenți sunt limitate. La fiecare dintre acestea vor fi acceptați maxim 10 participanți. Puteți să vă exprimați dorința de a participa la adresa de e-mail: asociatiaprovalores@gmail.com.
La manifestarile din spațiile interioare ale palatului intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Mai multe amănunte pe: https://www.asociatiaprovalores.ro/mogosoaia-clasic-fest-2024/
Citește și: Pentru sezonieri, migrația este o corvoadă, nu o alegere